Is een bod op een huis bindend?
25 februari 2020 
1 min. leestijd

Is een bod op een huis bindend?

Je bent al een tijdje op zoek en hebt een leuk huis gezien en wilt een bod plaatsen. Is het bod wat je op het huis plaatst bindend? Dat is een vraag die regelmatig wordt gesteld.

Wanneer je een huis koopt moet er worden voldaan aan de schriftelijkheidseis voordat er enige rechten en plichten voortvloeien uit de (mondelinge) deal. Dat geldt voor een particuliere koper en verkoper. Kort door de bocht betekent dit dat een mondelinge deal naast de morele status geen enkele juridische status heeft en partijen niet zijn gehouden aan de afspraken. Dit zorgt natuurlijk voor onzekerheid wanneer je juist blij bent met de woning die je hebt gekocht of verkocht.

Mijn ervaring hiermee

Enige tijd geleden kocht ik als aankoopmakelaar een woning aan. Mijn klanten waren al een tijdje op zoek en hadden al eerdere geboden maar dat kwam niet tot een deal. Totdat we deze woning hadden gevonden. Er was geen sprake van een open huis maar losse bezichtigingen. Mijn klanten waren enthousiast en we sloten een mondelinge deal. De gegevens werden uitgewisseld en de makelaar kon aan de slag om de koopovereenkomst op te maken. Tenminste, dat dachten we! De praktijk bleek echter anders. Schijnbaar heeft er in het weekend een geïnteresseerde bij de verkopers aangebeld en een hoger bod gedaan. Op maandag werd ik gebeld door de verkopend makelaar met deze mededeling. Wij kregen de kans om mee te gaan met dit bod door ons voorstel te verhogen. Mijn klant was stomverbaasd en zelfs kwaad, dit viel natuurlijk ook niet uit te leggen. Waar ze eerst zo blij waren was het gevoel totaal omgeslagen en zijn ze niet meegegaan om het bod te verhogen. Dat voelt natuurlijk ook niet goed. Aan mij was de taak om uit te leggen hoe dit zit.

Mondelinge deal

Een mondelinge deal heeft dus geen juridisch bindende status omdat er (nog) niets op papier stond en was getekend. Wanneer dit wel het geval was geweest zou de verkoper verplicht zijn aan mijn klanten te verkopen tenzij er andere ontbindende voorwaarden waren opgenomen. De koper heeft daarnaast nog de 3 dagen bedenktijd en eventuele ontbindende voorwaarden voor bijvoorbeeld de financiering.

Uiteindelijk hebben we binnen enkele weken een fantastisch leuk huis gevonden en achteraf gezien is de woning die ze nu hebben gekocht mooier. Toch houdt een consument hier natuurlijk een nare smaak aan over. En wie krijgt de schuld? De makelaar natuurlijk en dat is niet altijd terecht.

Conclusie:

Wanneer je niet hebt voldaan aan de schriftelijkheidseis heb je geen poot om op te staan en kan de verkoper zomaar aan een ander verkopen. Nakomen van hetgeen mondeling of zelfs per mail is afgesproken kan niet juridisch worden afgedwongen en je kan dan maar beter zo snel mogelijk op zoek gaan naar een andere woning.

 

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook naar: Hypotheekadviseur en bouwkundige keuring

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor