Is makelaar duurder geworden afgelopen jaar?
21 december 2020 
1 min. leestijd

Is makelaar duurder geworden afgelopen jaar?

Inderdaad, makelaars zijn zo’n 10% duurder geworden afgelopen jaar, aldus het AD. Dit blijkt uit een onderzoek naar makelaars en de makelaarskosten.

De concurrentie blijft groot en het aanbod is laag. Voor makelaars blijft het dus een uitdaging om woningen in verkoop te krijgen. De courtage blijkt iets gedaald maar de woningprijzen zijn hoger. Doordat makelaars vaak met een percentage van de verkoopprijs rekenen is de opbrengst hoger. Dat klinkt logisch maar is natuurlijk niet altijd zo.

Makelaars zijn tegenwoordig meer tijd kwijt voor bezichtigingen. Waar voorheen een open huis populair was kan dit op dit moment vanwege de coronamaatregelen niet meer. Dat is ook onverantwoord en makelaars gaan hier over het algemeen zorgvuldig mee om.

Doordat het aanbod laag is en de vraag hoog komen makelaars om in de aanvragen voor bezichtiging. 20, 30, 40 of zelfs meer dan 50 aanvragen komen er soms binnen bij een populair huis. De makelaar heeft er enorm veel werk mee om dit allemaal in goede banen te leiden. Hierbij wordt een beroep gedaan op de vaardigheid van het effectief plannen en afhandelen van het verkooptraject.

Als aankoopmakelaar moet je steeds meer huizen gaan bekijken voordat er een deal wordt gesloten. Dus ook als aankoopmakelaar heb je last van deze oververhitte markt waarin het aanbod veel te laag is.

Het kost dus meer tijd voor zowel verkoopmakelaars als aankoopmakelaars en steeds meer mensen doen een aanvraag voor bezichtiging. Dat de consument deze kosten draagt lijkt me logisch. Vaak weet een gemiddelde koper of verkoper niet wat er zich allemaal achter de schermen afspeelt om de koop- en/of verkoop goed te laten verlopen.

Kortom dat makelaars iets meer verdienen dan vorig jaar is een gevolg van de stijgende prijzen en het overbieden van een huis en komt niet door het verhogen van de courtage. De makelaar heeft tegenwoordig meer werk met de aan- en verkoop omdat het aanbod laag is dus het lijkt me fair om hier een eerlijke makelaarsvergoeding voor te ontvangen.

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Hypotheekadviseur en bouwkundige keuring

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor