Hoe wordt de hoogte van de makelaarscourtage bepaald?
19 april 2021 
1 min. leestijd

Hoe wordt de hoogte van de makelaarscourtage bepaald?

De courtage ook wel makelaarscourtage genoemd wordt veelal berekend op basis van de verkoopprijs. De makelaar rekent voor zijn/haar werkzaamheden een percentage van de transactieprijs of rekent voor de dienstverlening een bepaald bedrag. Ook kunnen makelaars kiezen voor een prestatiebeloning. Hierbij ontvangt de makelaar meer courtage naar gelang de woning duurder wordt verkocht. Voor alle varianten valt iets te zeggen.

Makelaars mogen zelf de tarieven bepalen

Het lijkt me logisch dat makelaars zelf de tarieven mogen bepalen. Dat valt immers onder het vrije ondernemerschap. Wel is het voor verkopers belangrijk dat wordt aangegeven wat allemaal onder deze courtage valt. Een open offerte of verkoopplan van de verkoopmakelaar met bijbehorende diensten en tarieven is daarbij erg wenselijk.

Naast de courtage zijn er ook nog andere kosten die makelaars kunnen doorberekenen. Vraag daarna! Denk eraan dat de makelaar de tarieven inclusief btw aan je communiceert. Andere kosten zijn, fotograaf, plattegronden, presentatie en promotie.

Klik hier voor overzicht van makelaarskosten >

> Meer over courtage van de makelaar

De aankoopmakelaar

De vergoeding van de aankoopmakelaar zijn eveneens makelaarskosten of courtage. Dat zijn de tarieven die de aankoopmakelaar berekent voor zijn/haar dienstverlening. Ook hier zijn diverse varianten mogelijk. Bijvoorbeeld een starttarief met daarna een vast- of flexibel bedrag naar gelang de werkzaamheden of koopsom. Ook worden weleens losse bedragen voor bezichtigingen gerekend.

Conclusie:

Makelaars mogen zelf de tarieven bepalen en de ene makelaar is nou eenmaal goedkoper dan de andere. Daarnaast zitten er natuurlijk verschillen in de kwaliteit van makelaars. Vergelijk mede op basis van kwaliteit. Ook in een verkopersmarkt is kwaliteit één van de belangrijkste zaken om een goede maar vooral zorgeloze deal te sluiten.

Meer informatie over een huis verkopen >

> Ga naar informatie over huis kopen

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Energielabel en energie

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

 

 

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor