Kan ik een huis kopen met Bitcoins?
09 mei 2021 
3 min. leestijd

Kan ik een huis kopen met Bitcoins?

Huis kopen met Bitcoins.

Huis kopen met BitcoinsEr doen wel eens verhalen de ronde dat je een huis met Bitcoins kan kopen maar dat is meer iets voor de toekomst mocht dit ooit werkelijkheid worden. De koers schommelt dermate dat je Bitcoins binnen enkele minuten meer of minder waard worden. Wanneer je die gaat terugrekenen naar euro’s kom je als koper misschien bedrogen uit. Dat geldt overigens ook voor de verkoper wanneer de koers daalt net na de betaling.

Wat zijn Bitcoins?

Bitcoin of Bitcoins is/zijn virtuele munt/munten. Er komt geen bank aan te pas en elke transactie gaat via de zogeheten Blockchain. Dit is als het ware een virtueel boek waar alles in bijgehouden wordt. Bitcoins kun je dus niet in de hand houden omdat deze zicht volledig online bevinden. Deze computercodes kunnen wel in een fysieke Wallet worden opgeslagen. De Blockchain zou je ook kunnen omschrijven als een soort database waar zonder tussenkomst van derden transacties worden opgeslagen.

Bitcoin wordt steeds vaker gezien als een betaalmiddel dus hier zit misschien toekomstmuziek in bij een huis kopen. Toch lijkt dit op grote schaal voorlopig onwaarschijnlijk en wordt de Bitcoin meer gezien als een belegging of investering nu de rente zo laag is. Voor kleinere bedragen zijn de gevolgen bij koersschommelingen minder groot, maar wanneer je een huis koopt van 4 ton en de Bitcoin daalt 10%, dan zal je 10% meer aan Bitcoins moeten betalen. Dat is dan maar liefst 40.000 euro. Ik kan me niet voorstellen dat dit snel gebeurt tenzij…

Bitcoinbezitters onderling transacties doen. Je hebt de afgelopen jaren steeds meer Bitcoins gekocht en je hebt een mooi kapitaal bij elkaar. Er vindt geen verrekening plaats via euro’s of Dollars maar je betaalt de Bitcoins rechtstreeks aan de verkoper. Omdat beiden een soort van investeerders zijn is dit een mogelijkheid maar wanneer er een hypotheek op is gevestigd verlangt de bank toch dat je betaalt in euro’s. Je moet dan een gedeelte Bitcoins verkopen om weer euro’s in handen (op de bank) te krijgen. Dit lijkt me erg omslachtig en erg risicovol.

Is een huis kopen met Bitcoins veilig?

Alles wat online gebeurt heeft in meer of mindere mate risico’s, dat geldt ook voor Bitcoins. Ook het versturen via een Wallet kan risico’s met zich meenemen. Naast de ongekende mogelijkheden van Bitcoin en andere Cryptomunten is er ook vaak kritiek. Er staat niets tegenover het geld wat je hebt geïnvesteerd zoals bij beleggen in een bedrijf. Bitcoins zijn versleuteld en lijken daardoor veilig maar er zijn geen regelgevende instanties die ergens toezicht op houden. Wel zie je steeds vaker dat legitimeren en een gekoppelde bankrekening verplicht is bij bedrijven die de aan- en verkoop van Bitcoins en andere Crypto-valuta faciliteren.

Accepteert de makelaar Bitcoins?

Makelaars ontvangen voor hun dienstverlening courtage. De vraag is of de makelaar Bitcoins kan en/of wil accepteren/ontvangen. Belastingtechnisch is dat ook lastig want om Bitcoins te ontvangen zal de makelaar ook zakelijk gezien een account moeten hebben.

Steeds meer particulieren kopen Bitcoins

Mede door Covid-19 en de lage rente op de spaarrekening kopen consumenten tegenwoordig massaal Crypto-valuta. Er zijn er inmiddels honderden waarvan de Bitcoin wel één van de bekendste is. Je huis verkopen en daarvoor Bitcoins ontvangen is voor de toekomst zeker niet uitgesloten. In 2017 werd het eerste huis met Bitcoins gekocht.

Conclusie:

Een huis verkopen en kopen met Bitcoins zal toenemen naarmate de stabiliteit van de munt toeneemt. De waarde schommelt nog alle kanten op waardoor omrekenen naar bijvoorbeeld euro’s grote verschillen laat zien in aanschaf of opbrengst. De Blockchain-technologie biedt ongekende mogelijkheden waarbij ook vastgoed steeds meer betrokken zal worden. Toch is de Bitcoin voor veel mensen nog een te grote onzekere factor waardoor op grote schaal een huis kopen in Bitcoins nog wel even op zich laat wachten.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Energielabel en bouwkundige keuring

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor