Meer reacties op minder huizen
15 oktober 2021 
3 min. leestijd

Meer reacties op minder huizen

Het lijkt wel alsof er steeds meer mensen op zoek zijn naar een huis terwijl het aanbod steeds minder wordt. En dat is ook zo wanneer je naar de statistieken van woningsite funda kijkt. De concurrentie nam het afgelopen kwartaal met meer dan 8% toe. Dit is een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar in hetzelfde kwartaal. Er zijn dus meer kapers op de kust en minder woningen. Een logisch gevolg dat de woningprijzen nog wel even blijven stijgen.

De woningmarkt raakt steeds meer op slot en kopers worden wanhopig van de concurrentie. Dat komt er mede door dat de meeste mensen funda georiënteerd zijn. Wanneer een woning op funda verschijnt sta je vaak in de rij en ben je eigenlijk alweer te laat. Tenminste, als het al lukt om een afspraak voor bezichtiging te krijgen. Makelaars zijn ook niet blij met deze ontwikkelingen en zien dit ook liever anders maar de regering doet te weinig om dit probleem op te lossen.

Dan maar blijven wonen

Afgelopen week zat ik bij klanten die na een zoektocht van een jaar hebben besloten om niet te verhuizen. Samen hebben we de mogelijkheden tot verbouwen en vergroten van de woning onderzocht en dat bleek een goede “tweede” optie. De verhuizing vervalt en de verbouwing wordt ingezet. De woning is inmiddels getaxeerd en de hypotheekadviseur is bezig met de aanvraag. Een mooi voorbeeld van mensen die liever zouden verhuizen maar doordat ze er telkens naast grijpen voor optie twee zijn gegaan, en dat hoor ik steeds vaker.

De funda Index laat zien dat het vertrouwen in de woningmarkt op alle fronten aan het wegzakken is. Behalve de daling van het verkoopvertrouwen neemt ook het aantal verkoopplannen ten opzichte van het vorige kwartaal licht af. Het koopvertrouwen daalde in het afgelopen kwartaal weliswaar minder hard dan in voorgaande kwartalen, maar nam in een jaar met 25% af naar het laagste punt sinds de eerste funda Index-meting in juli 2020. Het aantal concrete plannen voor het kopen van een woning is sinds het eerste kwartaal van dit jaar met 11% gedaald. Bron: funda

Koop- en verkoopplannen in de ijskast

Doordat het aantal koopplannen daalt, daalt ook het aantal verkoopplannen. Niemand durft het in deze tijd aan z’n huis te verkopen zonder dat er een andere woning is aangekocht. Doordat koopplannen in de ijskast worden gezet worden er ook minder huizen voor verkoop aangeboden. Een huis kopen is allang geen zekerheid meer en je huis verkopen staat op de tweede plaats. Sommige mensen zijn het zoeken naar een woning ook beu en stoppen tijdelijk de zoektocht.

De bal ligt bij de overheid

Een woning vinden zal voorlopig nog moeilijk blijven omdat de overheid te weinig doet. Op het moment dat ik dit artikel schrijf hoor ik de nieuwsberichten op de radio. De overheid wil de belastingvrije ton van ouders aan kinderen, en de regelingen voor starters afschaffen. Volgens mij heeft dit alleen maar zin wanneer je ook andere problemen aanpakt die de balans in de woningmarkt kan terugbrengen. Halve maatregelen hebben we niets aan.

Ook vertrouwen van verkopers daalt

Het vertrouwen van kopers in de woningmarkt is al laag maar ook het vertrouwen van verkopers begint te dalen. Bedenk hierbij dat veel kopers ook verkopers zijn. Het is dus een samenspel van koop en verkoop. Het voordeel wat je hebt wordt tenietgedaan bij het nadeel wanneer je een huis wilt kopen. De problemen op de woningmarkt zijn niet van vandaag op morgen opgelost maar acties van de overheid zijn meer gewenst dan ooit.

Conclusie:

De concurrentie neemt voor kopers alleen maar toe, de overheid doet te weinig en verkopers verkopen pas wanneer ze een huis hebben gevonden, lees gekocht. Koopplannen belanden in de ijskast en er wordt steeds vaker gekozen om te blijven wonen en dan maar te verbouwen. De doorstroming komt steeds vaker in gevaar en de balans op de woningmarkt is compleet weg en zelfs het vertrouwen van verkopers daalt. De overheid wil de belastingvrije schenking van een ton afschaffen en gunstige regelingen voor starters stopzetten. Of dit helpt gaan we zien maar dit is waarschijnlijk een druppel op een gloeiende plaat. De woningmarkt raakt steeds verder op slot en actie op alle fronten, is door de overheid is gewenst.

Wist je dat…

Wist jij dat je jouw woning gratis op onze aanbodsite aan kan bieden? Gewoon zonder enige verplichting en kosteloos je woning plaatsen op NLVERHUIST. Klik nu op de button voor meer informatie.

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

TIP: Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen:

Meer informatie over:

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor