Makelaars geven verschillende waardes af, hoe kan dat?
05 augustus 2020 
2 min. leestijd

Makelaars geven verschillende waardes af, hoe kan dat?

Verschillende waardes

Geen huis, geen mens maar ook geen makelaar is hetzelfde en waar de ene makelaar extra waarde toekent aan een mooie tuin kan de andere makelaar extra waarde toekennen aan de ligging. Over het algemeen werken makelaars op dezelfde manier en hebben ze toegang tot dezelfde systemen toch zijn de verschillen soms groot.

Waarde is subjectief

De waarde van een huis wordt vaak vastgesteld door de woning te vergelijken met verkochte woningen in de buurt. Makelaars hebben toegang tot deze referenties, die verzamelen ze en worden vaak vastgelegd in een overzicht.

Online berekenen

De waarde online berekenen is de laatste jaren enorm toegenomen en veel makelaars bieden zo’n tool op de website aan. Deze tools worden steeds beter maar wijken in sommige gevallen enorm af. Dus alleen vertrouwen op zo’n waarderapport is onverstandig.

WOZ-waarde

Deze waarde wordt door de gemeente gebruikt om de belasting- en heffingen aan op te hangen. Voor de werkelijke waarde van een woning kun je hier in de meeste gevallen niet veel mee maar dat is mede afhankelijk van plaats en provincie.

Taxatiewaarde

Misschien is je woning de afgelopen periode getaxeerd voor bijvoorbeeld de oversluiting van een hypotheek. In dit taxatierapport wordt de marktwaarde vastgelegd. Dat geeft een goed beeld van de werkelijke datum op de peildatum.

Indexeren koopsom of taxatiewaarde

Je kan de taxatiewaarde of koopsom via het kadaster of andere calculators indexeren naar vandaag maar ook deze kan door de verschillende tools afwijken. Daarnaast is het de vraag of de koopsom marktconform is geweest en hoeveel je de afgelopen jaren hebt verbouwd.

Waarde verbetering en verbouwing

Stel je hebt een nieuwe keuken geplaatst en de woning uitgebouwd toen je deze kocht. Hoeveel woningwaarde moet hieraan worden toegekend. De uitbouw heeft zeker een meerwaarde omdat de GO-wonen (Woonoppervlakte) is vergroot. De keuken kan een ander verhaal zijn en is ook afhankelijk welke keuken erin zat. Ik heb ooit een huis aangekocht waar een nieuwe luxe keuken in zat maar de koper vond deze niet mooi en heeft de keuken per direct vervangen. De waarde van het huis door het plaatsen van deze nieuwe keuken is wat mij betreft niet hoger geworden.

Ligging

Dit is een punt wat nogal eens onderschat wordt. Een mooie rustige ligging met vrij uitzicht is natuurlijk meer waard dan een huis aan de drukke doorgaande weg met veel lawaai. Ook is de zonligging medebepalend voor de waarde van een woning. Potentiële kopers willen vaak een woning met een goede zonligging. Dit is ook van toepassing op een appartement. Een appartement met een ruim balkon en zon zal meer opbrengen dan een appartement met het balkon op hat noorden.

Waardebepaling door de makelaars

Makelaars verzamelen al deze gegevens en bekijken de woning om zich een goed beeld te kunnen vormen. De juiste vragen worden gesteld waarna de makelaar met een advies komt. Hierbij wordt vaak een advies vraagprijs neergelegd met bijbehorende verwachte opbrengst. In deze markt is alles onzeker dus wat een woning uiteindelijk opbrengt blijft gissen. Zo’n waardebepaling is een onderbouwde schatting.

Waarom zulke grote verschillen

Doordat makelaars over dezelfde gegevens beschikken zal door geen verrassing uit komen maar hoe intercepteer je deze gegevens als makelaar. Daar kan wel een verschil uit voortkomen omdat de ene makelaar nou eenmaal anders denkt dan de andere makelaar. Daarnaast speelt persoonlijke voorkeur ook mee terwijl dit eigenlijk niet zou moeten.

Over het algemeen liggen de advies vraagprijzen van makelaars redelijk dicht bij elkaar maar er kunnen ook grote verschillen in zitten. Dat heeft mede met het vertrouwen van de makelaar te maken voor welk bedrag hij/zij denkt de woning te kunnen verkopen. Daarbij speelt verkoopstrategie en ervaring in de wijk, buurt of straat mee. Daarnaast zullen er nog steeds makelaars zijn die een hogere waarde neerleggen om zo de opdracht binnen te halen. Prik daar doorheen en laat je niet gek maken. De gemiddelde koper is ook niet gek.

Waardebepaling aanvragen

Overweeg jij te verkopen en wil je graag een makelaar of meerdere makelaars uitnodigen om de waarde te bepalen?

Klik dan hier en vind een makelaar >> 

Of klik hier om direct een gratis waardebepaling aan te vragen >>

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook naar: Aankoopmakelaar en taxateur

 

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor