Wat betekenen de verschillende waardes bij een huis?
17 augustus 2021 
in Vragen
4 min. leestijd

Wat betekenen de verschillende waardes bij een huis?

Verschillende waardes van een huis.

Beste hypotheekadviseurHieronder een aantal waardes die veel gebruikt worden voor een huis. Deze worden nogal eens door elkaar gebruikt en kunnen verwarrend zijn. Het doel bepaalt de waarde die je nodig hebt. Wil je alvast de geschatte waarde van je huis weten of een makelaar uitnodigen voor een gratis waardebepaling? Klik dan op één van de links hieronder.

Wat is de waarde van mijn huis? >

> Gratis waardebepaling van makelaar aanvragen

Wat is verkoopwaarde?

De verkoopwaarde is de koopsom die de woning uiteindelijk opbrengt. Vaak begint dit met een waardebepaling van de makelaar. Er wordt ingeschat wat de verkoopwaarde ongeveer zal zijn. Uiteindelijk beslist de markt wat een woning opbrengt. Dat brengt ons al snel bij de marktwaarde.

Wat is marktwaarde?

Dit is een soort vrije verkoopwaarde zoals het vroeger werd genoemd. Hierbij is het belangrijk dat dit onder normale omstandigheden is en in een concurrerende markt. Dat tegen voldoende marketing en zichtbaarheid. Onder normale omstandigheden wordt ook bedoeld dat er geen sprake is van gedwongen verkoop. Taxateurs vermelden in de meeste gevallen de marktwaarde in het taxatierapport.

Wat is mijn huis waard >

> Meer over huis verkopen

Wat is waarde na verbouwing?

In de praktijk zie je dat kopers en mensen die de hypotheek oversluiten nogal eens gaan verbouwen. Wanneer hier een hypotheek voor benodigd is kan de taxateur ook een waarde na verbouwing opnemen. Je krijgt dan twee waardes in het rapport. De eerste is de waarde zoals de woning erop de peildatum uitziet. En de tweede waarde is de (fictieve) waarde waarbij de taxateur ervan uitgaat dat de verbouwing al heeft plaats gevonden.

Denk er wel aan dat de investering niet altijd direct bovenop de marktwaarde vóór verbouwing kan worden gezet. Voorbeeld: Marktwaarde voor verbouwing € 450.000,-, investering voor nieuwe keuken en badkamer € 47.000,-, Waarde na verbouwing € 485.000,-. In dit voorbeeld zie je dat de investering niet volledig wordt meegenomen in de waardering. Immers, de huidige keuken en badkamer vertegenwoordigen ook nog een bepaalde restwaarde. Hierin is vaak smaak ook bepalend. De huidige keuken vervangen door een knalgele nieuwe keuken kan zelfs de waarde doen afnemen maar dat komt gelukkig in de praktijk weinig voor.

Wat is executiewaarde?

Aansluiting energie regelenDeze term wordt over het algemeen niet meer gebruikt. Hiervan was spraken wanneer een woning gedwongen werd verkocht. Deze waarde lag een stuk lager dan de marktwaarde. De executiewaarde was lastig in te schatten en week in de praktijk nogal eens af van de werkelijke opbrengst. Vaak werd er in het verleden een percentage van de “vrije verkoopwaarde” genomen.

Wat is taxatiewaarde?

Dit is de waarde die de taxateur in het taxatierapport vermeld. De taxatierapporten zijn tegenwoordig erg uitgebreid en worden in veel gevallen gevalideerd door NWWI. De taxatiewaarde is de marktwaarde opgenomen in het rapport. Wanneer de taxatiewaarde lager is dan de koopsom van een huis zal de koper dit verschil uit eigen middelen moeten betalen. Dit kan bestaan uit spaargeld maar ook uit de overwaarde van je huis.

Ik heb een taxatierapport nodig >

> Meer over huis taxeren

Wat is de waarde in verhuurde staat?

Dit is de marktwaarde van de woning in verhuurde staat. Hierbij kunnen er in het taxatierapport verschillende aannames worden gedaan. Bijvoorbeeld: De waarde leeg en ontruimd wanneer de (ver)huurder de huurovereenkomst heeft opgezegd. De kwaliteit, bedragen en voorwaarden in de huurovereenkomst worden meegenomen in de berekening. Ook het puntensysteem wordt in veel gevallen meegenomen in de berekening.

Hoe de waarde van een huis berekenen?

Online zijn er allerlei tools waarmee de geschatte waarde van je woning kan worden berekend. Dit is de waarde op basis van recent verkochte woningen in de straat, buurt of wijk. De betrouwbaarheidsscore wordt hoger naarmate er meer vergelijkbare woningen zijn verkocht. Dit noemen we de referentiepanden. Er wordt met name vergeleken met woonoppervlaktes, perceel en inhoud. Dit is dus een rekenkundige waardebepaling en kan flink afwijken wanneer er te weinig vergelijkbare transacties hebben plaatsgevonden. Ook de oppervlaktes wijken in sommige systemen nogal eens af zodat de waardering onbetrouwbaar wordt. Klik hieronder voor een geschatte waarde van jouw huis.

Ja, ik wil de geschatte waarde van mijn woning weten >

> Vraag gratis waardebepaling van een makelaar aan

Gratis waardebepaling van de makelaar

Verkoopmakelaar inschakelenMakelaars bieden vaak een gratis waardebepaling aan waarbij ze langskomen om kennis te maken en de woning opnemen. De makelaar hanteert de juiste oppervlaktes voor een goede vergelijking. Ook de bouwkundige staat en mate van modernisering en luxe bepalen mede de waarde. Klik hieronder om direct een gratis waardebepaling van de makelaar aan te vragen.

Vraag gratis waardebepaling aan >

> Meer over huis verkopen

Conclusie:

Er worden in de makelaardij verschillende waardes door elkaar gebruikt en bovenstaande lijst is nog lang niet compleet. Ik heb de meest gebruikte waardes uitgelegd. Uiteindelijk is de woningmarkt continu in beweging en kan de waarde van een huis snel veranderen. Daarnaast is de waarde van een huis subjectief vandaar dat er vaak een bandbreedte wordt gebruikt waarbinnen de waarde valt.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

TIP: Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen:

Meer informatie over:

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie

Wist je dat…

Wist jij dat je jouw woning gratis op onze aanbodsite aan kan bieden? Gewoon zonder enige verplichting en kosteloos je woning plaatsen op NLVERHUIST. Klik nu op de button voor meer informatie.

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor