Tijdens een bezichtiging zijn het vaak dezelfde vragen die “kopers” stellen. Hieronder een aantal vragen die je als koper kunt stellen en als verkoper kunt verwachten. Daarbij is het belangrijk altijd eerlijk te zijn. Denk aan je meldingsplicht. Als bezichtiger is het belangrijk dat je eerlijk antwoord op je vragen krijgt. Hieronder de meest gestelde vragen tijdens een bezichtiging.
Kun je iets vertellen over de woning?
Natuurlijk kun je als makelaar of verkoper iets vertellen over de woning maar dan wordt het een verhaal en een huis kopen is geen verhaal. Een huis kopen is gevoel. Dus een lang verhaal ophangen is dus niet slim om te doen. Wanneer je dit wel doet kunnen er veel vragen bij komen terwijl ze de woning nog helemaal niet hebben gezien. Laat daarom eerst de woning zien en ga daarna desnoods even aan tafel zitten om antwoord te geven op de vragen. Veel antwoorden komen ook vanzelf aan bod wanneer je samen door de woning loopt.
Is er veel interesse in de woning?
Wat moet je daar nou als verkoper op zeggen wanneer zij de eersten zijn. Maar wat heb je daar als verkoper aan? Natuurlijk is dit een vraag die je op een bepaalt moment kunt stellen maar is alleen maar relevant wanneer je ook echt wilt gaan bieden. De makelaar of verkoper kan hiermee de bezichtiging beïnvloeden en wie zegt dat je een eerlijk antwoord krijgt. Daarnaast is veel interesse nog geen garantie voor een goede deal. Raadpleeg een aankoopmakelaar wanneer je wilt gaan bieden.
Hoelang staat de woning te koop?
Dit is veelal online te zien maar schijn bedriegt. Soms worden woningen weer opnieuw geplaatst waardoor dit lastiger is te achterhalen. Toch zijn er tools om hierachter te komen. Ook hiervoor kun je een makelaar of aankoopmakelaar inschakelen. Wanneer een woning wat langer te koop staat wordt er veelal gedacht dat de onderhandelingsruimte enorm groot is maar ook dit hoeft niet zo te zijn. Prijsverlagingen kunnen er ook voor zorgen dat de bodem een keer is bereikt.
Per wanneer is de woning beschikbaar?
Dit is een belangrijke vraag omdat de oplevertermijn in combinatie met de omstandigheden van een koper ervoor kunnen zorgen dat er wordt geboden. Wanneer je sneller op kunt leveren dan een vergelijkbaar huis kan dit een groot voordeel zijn. Wanneer kopers hun eigen huis nog moeten verkopen kan juist een langere oplevertermijn weer gunstig zijn. Soms zijn verkopers bereid om met iets minder genoegen te nemen wanneer ze zelf de oplevertermijn mogen bepalen. Ook kopers zijn soms bereid om water bij de wijn te doen wanneer het om een combinatie van oplevering en koopsom gaat. Wanneer er meerdere bieders in de race zijn kan een flexibele opstelling gunstig voor je werken maar is nog steeds geen garantie voor een succesvolle deal.
Waarom gaan de verkopers hier weg?
Dit is op zich een goede vraag maar alleen relevant wanneer ze binnen korte tijd naar het kopen weer gaan verhuizen. Het kan zijn dat er overlast in de buurt is of dat wonen op die plek minder fijn is. Ook is een scheiding of gedwongen verkoop soms de reden en dan kan ik me voorstellen dat je als verkoper hier liever over zwijgt. Om hier neutraal in te blijven en niet teveel te zeggen is het volgende antwoord slim om te zeggen. We gaan de volgende stap nemen en verder kan ik daar nog niet veel over zeggen. Als koper mag je hier best wat onderzoek naar doen. Gezinsuitbreiding of verhuizen naar een andere plaats zijn ook veel gehoorde antwoorden. De aankoopmakelaar kan je hierbij helpen. Ouderen willen vaak juist weer kleiner gaan wonen of gaan op zoek naar een gelijkvloerse woning, appartement of senioren woning.
Waarom hebben de verkopers destijds de woning gekocht?
Dit is een slimme vraag en zal je waarschijnlijk eerlijk antwoord op krijgen. Heel vaak krijg je dan te horen dat het huis direct goed voelde. Ook de ruimtes en tuinligging in combinatie met de buurt kan voor verkopers vroeger een reden zijn geweest om juist dit huis te kopen. Veel van die factoren valt de bezichtiger waarschijnlijk ook op anders hadden ze geen afspraak gemaakt om te komen kijken.
Wat blijft achter of gaat mee?
Als koper wil je dit gewoon weten en is vaak vastgelegd in de roerende zakenlijst die de makelaar verstrekt. Veelal kunnen deze documenten al dan niet verwerkt in de digitale brochure online worden gedownload. Bekijk deze voordat je de woning gaat bezichtigen zodat je de juiste vragen stelt. Dat geldt ook voor de informatielijst. Indien er zaken op de lijst staan die ter overname worden aangeboden kan je ervoor kiezen dit in het voorstel mee te nemen in plaats van achteraf over de roerende zaken te onderhandelen. Wanneer dit echt buiten de deal wordt gehouden geef dan aan waar je interesse in hebt en wat voor bedrag de verkopers daarvoor in gedachten hebben.
Hoe oud is …….
Hier gaat het meestal over de keuken, badkamer, vloeren en apparatuur. Op zich handig om te weten want op een gegeven moment zijn bepaalde zaken aan vervanging toe. Zo kun je beter inschatten wat je de komende jaren moet reserveren om bepaalde investeringen te doen. Met platte daken zijn kopers vaak voorzichtig, wanneer de daken wat ouder zijn adviseer ik altijd een bouwkundige keuring.
Wanneer is de woning voor het laatst geschilderd?
Onderhoud is belangrijk voor een woning, vooral het schilderwerk is een heet hangijzer. Verkopers kunnen dit melden in de vragenlijst of de makelaar kan dit toelichten. De kwaliteit van het schilderwerk is belangrijk. Vraag ernaar welk bedrijf het heeft geschilderd of dat ze het zelf hebben gedaan.
Zit er asbest in de woning?
Bij oudere huizen komt het regelmatig voor dat er asbest in de woning is verwerkt. Asbesthoudende stoffen kunnen gevaarlijk zijn maar dat hoeft niet. Indien er asbest in de woning is verwerkt raadpleeg dan altijd een adviseur. Asbestdaken komen vaak voor bij schuurtjes. Controleer welke regels er van toepassing zijn op het verwijderen van asbest en houd rekening met de kosten van het verwijderen mocht dat nodig zijn.
Kan die muur er makkelijk uit?
Deze vraag kom ik standaard tegen bij een woning met dichte keuken. Door de jaren heen zijn onze eisen wat betreft wonene veranderd en we willen tegenwoordig graag open keukens. In sommige gevallen kan een muur tussen de keuken en woonkamer er makkelijk uit maar in de meeste gevallen zal het een dragende muur zijn die je niet zomaar kunt verwijderen. Die muur moet je opvangen met een (stalen) balk. Daar zit nogal een prijsverschil in dus laat dit bij twijfel onderzoeken.
Is er een achterom en is dat toegestaan?
Een achterom is voor veel mensen belangrijk en kan mede een reden zijn om een bepaalt huis te kopen. Je moet er dan wel zeker van zijn dat die achterom ook is toegestaan. Controleer dit, of liever nog, laat dit door een aankoopmakelaar controleren. Je zit niet op te wachten op bericht dat je de poort dicht moet maken.
Conclusie:
Dit zijn vaak de standaard vragen maar natuurlijk nog niet helemaal compleet. Bekijk goed de vragenlijst en stel vragen waar je absoluut antwoord op wilt. Laat je niet met een kluitje in het riet sturen maar zorg ervoor dat alles helder is voordat je de handtekening op de koopovereenkomst zet. Volg je gevoel en raadpleeg bij twijfel altijd een expert, daar zijn ze immers voor.
Anderen zochten ook op: Energie en financieren