Tweede bezichtiging, waar let je op?
15 januari 2021 
3 min. leestijd

Tweede bezichtiging, waar let je op?

Opletten bij tweede bezichtiging.

Wanneer je de tweede keer een huis bekijkt, kijk je toch anders dan de eerste keer. Vaak doe je te veel indrukken op en vergeet je de helft. Een huis kopen is gevoel en je bent razend enthousiast en dat plaatst je op die bekende roze wolk. Ach, dat lossen we wel op, daar kijken we wel doorheen, als die andere kijkers de woning maar niet voor onze neus wegkopen. Zo kunnen er allerlei redenen zijn waarom je hier te gemakkelijk mee omgaat. Schakel daarom altijd een aankoopmakelaar in. Ik blijft het toch zeggen!

Waarom een tweede bezichtiging? 

De eerste keer ging je op je gevoel af: voelt de buurt goed, zie je jezelf in het huis wonen en vind je de indeling van het huis handig? Misschien heb je al gevisualiseerd hoe je de kamers gaat inrichten. Omdat je tijdens de eerste bezichtiging niet alles hebt gezien en wellicht minder op eventuele gebreken hebt gelet, is het verstandig om een tweede afspraak met de verkoper of verkopende makelaar te maken. Dit kan eventueel de grootste aankoop van je leven worden, dus maak een weloverwogen keuze.

Informatie van de makelaar

Beste aankoopmakelaarZorg ervoor dat je alle informatie van de makelaar ontvangt voordat je de tweede keer gaat kijken. Sommige vragenlijsten zijn niet of niet compleet ingevuld. Ook dat hoeft geen onwil te zijn want verkopers moeten vaak veel gegevens invullen. Er kan dus snel iets over het hoofd worden gezien. Vraag hiernaar en laat dit bevestigen door de makelaar. Mocht het komen tot een mondelinge deal vraag dan ook of de ontbrekende informatie nog wordt vrijgegeven. Hiermee is het voor iedereen duidelijk hoe het zit en krijg je hierover achteraf geen gezeur. Vertrouw je het niet? Doe dan zelf onderzoek. Bedenk ook dat je als koper een onderzoeksplicht hebt. De verkoper heeft een meldingsplicht.

Checklist gebruiken

In de snelheid en gezien de hoeveelheid van indrukken, is het tijdens de eerste bezichtiging misschien niet gelukt om alles te noteren. Aangezien je nu wat meer wegwijs bent geworden, is het tijd om ook te checken wat de staat is van de gevel en of er vochtplekken of scheuren te vinden zijn. Maak tijdens de tweede bezichtiging gebruik van de checklist bezichtigingshulp. Deze praktische checklist helpt je bij het onthouden van die indrukken en de kenmerken van de woning. Speciaal voor jou hebben we een checklist samengesteld om zonder enige verplichting te downloaden. Doe dat nu zodat je niets vergeet!

TIP:Klik hier en download de handige checklist van NLVERHUIST >>

Blijf Kalm!

Hoe gek je ook van die woning bent, blijf met beide benen op de grond staan en laat je niet gek maken. Ook niet wanneer er meerdere gegadigden zijn. Het gaat per slot van rekening vaak om veel geld en een jarenlange maandlast waar je achteraf misschien van zegt, had ik het maar niet gedaan. Breng daarom meerdere scenario’s in kaart en bespreek dit met een onafhankelijke hypotheekadviseur. Doe dit vóórdat je een woning bekijkt maar in ieder geval voor de tweede bezichtiging.

TIP: Klik hier voor meer informatie over een huis kopen >>

Een bod uitbrengen? 

Door de woning voor een tweede keer te bezichtigen, weet de makelaar dat je geïnteresseerd bent. Dat je de woning voor de tweede keer bezichtigt, betekent echter niet dat je een bod uit moet brengen. Deze bezichtiging helpt jou de keuze te maken, dus mocht het toch niet aan je wensen voldoen, schroom dan niet om de makelaar te laten weten dat de woning het voor jou niet is. Bedank de (verkopende) makelaar voor zijn of haar tijd en ga verder met je zoektocht. Wie weet heeft de makelaar binnenkort een andere woning in de verkoop en denkt hij aan jou.

Mocht je geïnteresseerd zijn, dan kun je een weloverwogen bod uitbrengen en eventueel de onderhandeling in gaan. Vergeet hierbij de voorbehouden niet. Heb je zelf weinig ervaring of vind je het fijn om geadviseerd te worden? Schakel dan een expert in.

Die aankoopmakelaar, gewoon doen!

Een aankoopmakelaar blijft tijdens jouw zoektocht naar de woning objectief (en kritischer), weet precies waar op te letten en kan jou daarom adviseren. De aankoopmakelaar behartigt jouw belangen en niet die van de verkopende partij. Als de eerste bezichtiging geslaagd was, neem je aankoopmakelaar dan vooral mee naar de tweede bezichtiging. Mocht je na de (tweede) bezichtiging nog steeds gek zijn op de woning, dan kan je aankoopmakelaar ook de onderhandeling voor je aangaan.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energielabel

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

 

 

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor