Net een huis gekocht zonder zonnepanelen, is het voordelig om zonnepanelen te plaatsen?
11 juni 2024 
3 min. leestijd

Net een huis gekocht zonder zonnepanelen, is het voordelig om zonnepanelen te plaatsen?

Je hebt net het huis van je dromen gekocht, maar de woning heeft nog geen zonnepanelen. Hierdoor weet je dat de maandelijkse vaste lasten hoog blijven. Want het stroom moet gewoon ingekocht worden bij de energieleverancier. Is het voordelig om zonnepanelen te laten plaatsen of kun je het stroom beter inkopen? We zochten het voor je uit.

Bouwdepot bij de aankoop van een woning

Als je de aankoop van je woning net rond hebt, dan is dit het ideale moment om nog een bouwdepot af te sluiten. Je zit er nog volledig in en staat hoogstwaarschijnlijk nog goed in contact met je adviseur. Ook wanneer je nog bezig bent om het huis te kopen, kun je alvast rekening houden met een bouwdepot.

Het bouwdepot kan dan gebruikt worden om zonnepanelen te kopen, zonder dat je hier zelf voor hoeft te sparen. Zonnepanelen zijn een directe investering in het huis. Het huis wordt duurzamer en de kosten voor stroom zullen drastisch afnemen. Wil je slim investeren in zonnepanelen? Dan is dit het juiste moment.

Door gebruik te maken van een bouwdepot voor zonnepanelen, kun je de kosten verspreiden over een langere periode. Dit is zeer gunstig, aangezien het voordeel van zonnepanelen ook verspreid binnenkomt over meerdere jaren.

Woon je in het Noorden van Nederland? Dan kan een partij zoals Zonnepanelen Noord het juiste zonnepanelen systeem installeren. Hierdoor ben je er zeker van, dat je een goed rendement maakt op je investering in zonne-energie.

Geld besparen met zonnepanelen

Het belangrijkste voordeel van zonnepanelen is natuurlijk dat je geld bespaart. Dit staat in directe relatie tot de hoeveel stroom die wordt opgewekt met de zonnepanelen. Gemiddeld betalen we in Nederland nu €0,31 per kWh stroom. De prijs van stroom is in de laatste jaren behoorlijk toegenomen. Ook al is de prijs nu weer wat gedaald, de prijs ligt nog steeds veel hoger dan een aantal jaren geleden. Des te meer reden dus om zonnepanelen te laten plaatsen.

Eerst is het van belang dat je kijkt naar het stroomgebruik van je nieuwe woning. Je hebt zelf nog geen jaar gewoond in de woning, daarom is het gebruik van de vorige eigenaar leidend. Dit zal het dichste bij de realiteit zitten voor jouw specifieke woning.

Bepaal voor jezelf of je meer stroom zult gebruiken dan de vorige eigenaar of niet. Als je dit gevoel hebt dan tel je een passend percentage op bij het huidige gebruik.

De vorige eigenaar gebruikte op jaarbasis 3600 kWh stroom. Je weet van jezelf dat je veel stroom gebruikt, dus je verhoogd het gebruik met 20%. We komen dan op een geschat stroomverbruik van 4320 kWh per jaar.

Als het je doel is om zoveel mogelijk geld te besparen, dan wil je het stroomverbruik van de woning afvangen met zonnepanelen. Tegelijkertijd wil je niet teveel stroom terugleveren.

In dit geval zou je €1296 op jaarbasis besparen. Dit berekenen we door het aantal kWh in stroom te vermenigvuldigen met de prijs die je zou betalen bij de energieleverancier.

Hoeveel zonnepanelen zijn er nodig en welk vermogen?

Op dit moment zijn er al zonnepanelen beschikbaar met een vermogen van 435 Wattpiek per paneel. Zorg er dus voor dat het vermogen van je zonnepanelen hier niet te ver van afwijkt.

Een zonnepaneel met 435 Wp vermogen kan maximaal 435 kWh per jaar opwekken. Maar in Nederland is dit niet mogelijk. We hebben namelijk minder zon, dan op de plek waar de zonnepanelen zijn getest. Daarom corrigeren we de stroomopbrengst met 0,88 voor het Nederlandse weer.

Het is dus aannemelijker dat het paneel in Nederland 382,8 kWh per jaar opwekt. In dit geval hebben we dus 11,28 zonnepanelen nodig. We kunnen natuurlijk geen kwart zonnepaneel plaatsen, dus hebben we er daadwerkelijk 12 nodig.

Wat zijn de kosten?

De kosten voor een dergelijk systeem zullen variëren tussen de €6000 en €9000 euro. De kosten zullen variëren op basis van de partij die de zonnepanelen plaatst. Maar de prijs is ook afhankelijk van de verschillende opties die toegevoegd worden aan het systeem.

Valt er bijvoorbeeld schaduw op één van de panelen, dan is het handig om micro-omvormers of zonnepanelen optimizers te laten plaatsen. Dit is belangrijk om de stroomopbrengst van je volledige systeem hoog te houden. Maar dit brengt ook extra kosten met zich mee.

Natuurlijk zijn de kosten van het systeem, niet het enige wat ertoe doet. Zorg er dus voor dat je zaken zoals de kwaliteit en betrouwbaarheid van de partij ook meeneemt in je besluit.

Uiteindelijk wil je voor de lange termijn goed zitten en wil je partijen vermijden die met 2 jaar failliet kunnen gaan. Stel dat er een storing in het zonnepanelen systeem komt, dan wil je dat dit snel en professioneel wordt opgelost. Zonder dat je weer op zoek moet naar een nieuwe partij.

Laten we nu de terugverdientijd gaan uitrekenen. We besparen op jaarbasis €1296 met de zonnepanelen. Als we het zonnepanelen systeem voor €6000 kunnen kopen, dan is de terugverdientijd 4,62 jaar. Kopen we het systeem voor €9000 dan is de terugverdientijd 6,94 jaar.

In beide gevallen heb je een hele degelijke terugverdientijd. Daarnaast hebben zonnepanelen een minimale levensduur van 25 jaar. Als je het al zo snel terugverdient, zijn er nog minimaal 18 jaar over waarin je stroom opwekt, maar de investering er al uit is. Het antwoord is dus ja, het is nog steeds voordelig om zonnepanelen te laten plaatsen.

Dan hebben we het nog niet eens gehad over:

  • Het verhoogde energielabel
  • De woningwaarde die stijgt
  • Een woning die beter in de markt ligt voor de verkoop
Over de schrijver
Hoi, mijn naam is Martijn en eigenaar van NLverhuist.nl. Wil jij meer weten over verhuizen, verkopen, hypotheken, makelaardij en wonen dan ben je hier op de juiste plek. Veel plezier met lezen
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor