Hoe een huis kopen in deze woningmarkt? (TIPS)
30 april 2021 
4 min. leestijd

Hoe een huis kopen in deze woningmarkt? (TIPS)

Tips huis kopen

Hoe koop je nou een huis in deze woningmarkt en waar moet je zoal rekening mee houden. Tot welk bedrag kan ik bieden en kan ik de hypotheek wel voor elkaar krijgen. Allemaal vragen waar je als koper vaak antwoord op wilt voordat je definitief een huis koopt. Het is totale gekte op deze woningmarkt en de prijzen maar stijgen. Hieronder een aantal tips en adviezen maar het blijft een uitdaging.

Ken je mogelijkheden

Beste hypotheekadviseurDoe eerst onderzoek naar je financiële mogelijkheden. Er zijn online veel berekeningen te vinden maar onafhankelijk maatwerkadvies is één van de eerste zaken die je helder moet hebben. Bij een huis kopen komt veel kijken maar je mogelijkheden verkennen is vaak het belangrijkste. Ook als je maanden geleden een hypotheekgesprek hebt gehad is het verstandig te controleren of de regels niet dermate zijn veranderd waardoor je meer/minder kan lenen.

Gratis eerste hypotheekgesprek aanvragen >

> Meer over huis kopen

Een huis zoeken

Waar vind je in deze tijd een huis? De zoektocht begint meestal online maar daar bevinden zich heel veel woningzoekers. Er zijn veel websites waar woningaanbod te vinden is maar de status klopt niet altijd. Sommige woningen worden in het eigen netwerk van de makelaar verkocht en als ze online komen ben je soms al te laat. Schrijf je dus in bij de makelaars in welke plaats je zoekt. Er is geen centrale plek waar alle aanbod bij elkaar komt ook al zijn er partijen die beweren dat dit wel zo is. Makelaars voeren waardebepalingen bij verkoophuizen uit met als doe de verkoopopdracht binnen te halen. Ze weten dus al eerder wat er op de markt komt. Zo kunnen ze al matchen voordat ze opdracht binnenhalen.

Soms is het voor verkopers een argument om voor een makelaar te kiezen die al kopers op de lijst hebben staan. Daar moet jij dan ook op staan! Schrijf je dus bij de makelaars in en wees niet bang om dit gewoon bij alle makelaars te doen. Zo ben je meestal als één van de eersten op de hoogte bij nieuw aanbod. Daarnaast is er Social Media, volg alle makelaars in het gebied waar je zoekt. Dit is een compleet ander kanaal waar makelaars soms een sneak preview plaatsen. Zorg ervoor dat jij hiervan op de hoogte bent. Daarnaast worden er soms woningen in speciale Facebook-groepen geplaatst. Volg die! Sommige mensen bieden hun woning zelf via Facebook aan. Zelf vind ik dat minder professioneel maar als woningzoeker is het interessant om te volgen. Komt er dan iets voorbij, dan kun je snel reageren.

Heb je het aanbod op deze site al gezien?

Overweeg een aankoopmakelaar

Dit kan een gevoelig punt zijn wanneer je hebt besloten zelf en zonder hulp een huis te kopen. Toch kunnen aankoopmakelaars je van dienst zijn, ook in deze markt. Garanties krijg je natuurlijk niet maar wanneer ik je vertel dat de meeste aankoopmakelaars ook verkoopmakelaars zijn valt het kwartje misschien. De makelaar die in de rol van verkoopmakelaar bij een klant is geweest kan misschien wel iets voor je betekenen wanneer hij/zij niet de verkoopopdracht krijgt. Hij/zij weet dan al wel dat die woning in verkoop komt. Daarnaast heb ik ook wel eens huizen verkocht aan klanten waarvoor ik een aankoopopdracht had. Die aankoopopdracht liet ik dan vervallen omdat je niet bij hetzelfde huis als aan- en verkoopmakelaar kan, en wil optreden.

Vind een aankoopmakelaar >

Blijf in beeld

Makelaars hebben tegenwoordig zoveel contactaanvragen dat ze door de bomen vaak het bos niet meer zien. Wanneer jij hebt aangegeven een bepaald huis te zoeken en een dag later krijgt hij/zij zo’n huis in verkoop is de kans vrij groot dat de makelaar je belt. Krijgt de makelaar die woning pas 2 maand later in verkoop is de kans vrij groot dat hij/zij jou is vergeten. Mocht de makelaar het niet zijn vergeten is de kans groot dat hij/zij niet meer weet welke naam en of gegevens daarbij horen. De makelaar denkt dan: Laatst sprak ik nog iemand die zo’n huis zoekt, maar wie was dat ook alweer? Wanneer jouw gegevens niet zijn vastgelegd als woningzoeker mis je de boot, ik bedoel dat huis! Zorg er dus voor dat jij jezelf inschrijft en in contact blijft met de verkoopmakelaar. Dat geldt overigens ook voor de aankoopmakelaar. Vergroot je kans en blijf in beeld!

Ga flyeren

Zoek uit in welke wijk, buurt of straat je wilt wonen en selecteer de huizen. Maak een mooie flyer waar jij jezelf (en je gezin) voorstelt en aangeeft dat je op zoek bent naar een soortgelijk huis. Dat wanneer ze mochten overwegen te verkopen ze jou/jullie bellen. Maak er een persoonlijk verhaal van en doe er een foto van jou of met je gezin bij. Creëer een gunfactor. Verkopers gaan ook soms voor gemak, en wanneer ze niet op hoeven te ruimen, of de woning verkoopklaar hoeven te maken kan een deal snel dichterbij komen. Aankoopmakelaars kunnen je hierbij ook soms helpen.

Vergeet niet dat makelaars en ook investeerders dit soms ook doen. Je kan ook een mooie brief opstellen en in een envelop doen. Maak het in ieder geval persoonlijk en houd rekening met de “NEE-NEE” stickers. Bij zo’n sticker zou je kunnen aanbellen en vragen of ze de brief in ontvangst willen nemen. Je kunt de makelaar hier ook bij betrekken, in veel gevallen helpen ze je graag. De makelaar kan dan tevens als aankoopmakelaar optreden en jij vindt misschien een koophuis. Een win-win-situatie. Daarnaast kan de aankoopmakelaar misschien ook de koopovereenkomst opmaken wanneer de verkoper zelf het huis zonder makelaar verkoopt. Ik zeg: Doen!

Kortom, een huis zoeken kan in deze tijd een hele klus, ik kan je geen garanties geven maar met bovenstaande tips vergroot je enorm de kans op een huis. Veel succes!

Bekijk ook artikel: 5 grootste valkuilen bij een huis kopen >

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Energielabel en energie

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor