Tips over makelaarskosten en courtage
Makelaarskosten en courtage. (TIPS)
Bij een huis verkopen denk je al snel aan een verkoopmakelaar. Dat is de gedachte die van oudsher hoort bij de verkoop van een huis maar er zijn ook andere mogelijkheden.
De makelaar
De plaatselijke makelaar wordt ook wel eens traditionele makelaar genoemd maar dat is niet altijd terecht. Veel makelaarskantoren zijn modern en toegespitst op deze moderne tijd. Ze hebben een inhaalslag gemaakt op het gebied van automatisering en dienstverlening. De uitstraling is vaak modern en er werken moderne en vlotte makelaars. De lokale makelaar is helemaal in de plaatselijke woningmarkt thuis en kan je als geen ander adviseren over de ontwikkelingen in jouw wijk of gebied.
De internetmakelaar
De afgelopen jaren is de internetmakelaar in marktaandeel gestegen. Veel consumenten vinden het leuk om zelf een steentje bij te dragen. Ook de makelaarskosten vooraf helder in beeld hebben draagt hieraan bij. Je doet zelf de bezichtigingen en de internetmakelaar doet de rest. Dat kan, wanneer je voldoende tijd hebt een goede keuze zijn. Bezichtigingen kosten veel tijd, dat gedeelte heb je dan alweer te pakken en bespaart je kosten.
Courtage en kosten plaatselijke makelaar
De makelaarskosten van een plaatselijke makelaar bestaan vaak uit courtage en opstartkosten. Hetgeen je betaalt is dus afhankelijk van de waarde/opbrengst van je huis. Ook rekenen veel makelaars opstartkosten voor de media- en promotiekosten. Hierbij is het ook nog afhankelijk in welk gebied je huis staat. Je merkt wel dat steeds meer makelaars langzaam overgaan op vaste tarieven. Zo weet je van tevoren wat alles kost.
Courtage en kosten internetmakelaar
De courtage van de internetmakelaar wordt meestal geen courtage genoemd terwijl dit eigenlijk hetzelfde is als courtage van een plaatselijke makelaar. Veelal wordt er een all-in bedrag gerekend of kun je deeldiensten afnemen. Vaak heb je keuze uit meerdere pakketten maar dat hoeft niet. Door zelf de bezichtigingen te doen bespaar je op courtage/makelaarskosten.
Aanbieden via NLVERHUIST
Je huis aanbieden via NLVERHUIST is gratis. Je plaatst je woning op onze aanbodsite en geeft aan wie contactpersoon is. Woningzoekers nemen dan direct contact met jou of je makelaar op. Mocht je hulp nodig hebben zal je makelaar je begeleiden of bestel je een dienst of product via https://nlverhuist.nl/bestel/. Net zo makkelijk!
> Meer over huis aanbieden via deze site
Hieronder een aantal tips waar je zoal op moet letten.
Tip 1: spreek een vast tarief of courtage af
Bedenk hierbij wat jouw voorkeur heeft. Spreek in ieder geval iets af zoals een vast bedrag of vergoeding voor de makelaar.
Tip 2: extra kosten
De extra kosten kunnen uit allerlei zaken bestaan en zorgen soms voor verrassingen. Bespreek dit van tevoren en laat de makelaar exact omschrijven wat je moet betalen en wat je daarvoor krijgt. Dat geldt ook voor verkoopstyling of extra advies of promotiekosten.
Tip 3: Kosten indien woning niet wordt verkocht
Mocht je woning niet worden verkocht of je doelstelling wordt niet gehaald moet je vaak wel een vergoeding voor de geleverde werkzaamheden betalen. Bespreek dit van tevoren en leg dat vast. Dit worden ook wel intrekkingskosten genoemd.
Tip 4: Wat doe jij en wat doet de makelaar
Ga je voor een full-service makelaar of verricht je zelf werkzaamheden bij de verkoop. Dat maakt wat betreft kosten vaan een groot verschil. Bespreek dit vooraf en leg vast wat je zelf doet. Dat geldt ook voor de eindinspectie en bezoek aan de notaris.
Tip 5: Kosten inclusief btw
Er zijn nog steeds makelaars die een prijs exclusief btw voorleggen en dat is uit den boze. De makelaar dient alle bedragen inclusief te vermelden. Wanneer je makelaars vergelijkt let hier dan op.
Tip 6: Leg afspraken vast
Alles begint met een overeenkomst, ook wel opdracht tot dienstverlening (OTD) of bemiddelingsovereenkomst genoemd. Hierin worden alle afspraken vastgelegd en door zowel verkoper(s) dan makelaar getekend. Zorg ervoor dat je hier een afschrift van krijgt.
Kortom, bespreek alles duidelijk van tevoren zodat je later niet onaangenaam wordt verrast. Laat dit vastleggen in de overeenkomst en zorg ervoor dat je een kopie ontvangt. Mochten er geschillen ontstaan ligt in ieder geval vast wat je hebt afgesproken en wat de kosten daarvan zijn. Let wel op, bij het intrekken van de opdracht kan/mag de makelaar de werkelijke kosten in rekening brengen. Daarvoor kan je ook op voorhand een vast bedrag over afspreken.
Handige checklist verhuizen
Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.
> Gebruik de handige checklist verhuizen
Veel gestelde vragen
- Wat kost een makelaar?
- Wat kost een aankoopmakelaar?
- Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
- Hoe kan ik mijn huis zelf verkopen? (tips)
Anderen zochten ook op: Hypotheekadviseur en aankoopmakelaar