TWEEVERDIENERS KUNNEN IN 2020 MINDER LENEN
02 november 2019 
2 min. leestijd

TWEEVERDIENERS KUNNEN IN 2020 MINDER LENEN

Het tweede inkomen wordt dit jaar (2019) voor 70% meegeteld bij de berekening van een hypotheek. In 2020 wordt dit percentage 80. Toch kunnen de meeste tweeverdieners in 2020 minder lenen dan in 2019. Het aanbod daalt, de schaarste loopt op en de prijzen stijgen. Want betekent dit voor jou als tweeverdiener en wordt het moeilijker om een huis te kopen?

Minder lenen

Verdien je meer dan 30.000 euro? Dan kun je wanneer we uitgaan van een gezamenlijk inkomen van 60.000 euro volgend jaar 6000 tot 7000 euro minder lenen. Verdien je gezamenlijk meer dan 90.000 euro? Dan loopt dit verschil op naar meer dan 10.000 euro.

Woonquotes omlaag

De Hypotheker berekende naar aanleiding van de bekendmaking van de woonquotes door het Nibud wat eenverdieners en tweeverdieners volgend jaar kunnen lenen. De uitkomst hiervan is afhankelijk van het toetsingsinkomen, de hypotheekrente en de leeftijd. Volgend jaar gaan de woonquotes echter omlaag, waardoor veel huizenkopers minder kunnen lenen. Dit terwijl het tweede inkomen bij tweeverdieners in 2020 voor 80 procent gaat meetellen, in plaats van 70 procent dit jaar.

Veel tweeverdieners krijgen het moeilijker op de woningmarkt

Bij eenverdieners blijkt dat alleen de lagere (jaar)inkomens (tot €22.000) erop vooruitgaan. Inkomens tussen €25.000 en €50.000 blijven stabiel. De hogere inkomens (vanaf €70.000) gaan er juist op achteruit. Bij tweeverdieners is het beeld minder eenduidig. Ook voor deze groep geldt dat de lagere inkomens erop vooruitgaan. Huizenkopers met een gezamenlijk inkomen van €45.000 (€25.000+€20.000) kunnen in 2020 hetzelfde bedrag lenen als in 2019, maar als zij gezamenlijk €50.000 of meer verdienen, gaan ze er duizenden euro’s op achteruit. Voor alleenstaande AOW’ers verandert er weinig. Zij kunnen (bij een rente van 2,5%) net zo veel lenen als nu.

Tweede inkomen gaat voor 80% meetellen maar…

Hoewel vanaf 2020 het tweede inkomen van tweeverdieners (van de minstverdienende partner) voor een hoger percentage meetelt bij de berekening van de woonquote, lijkt een stijging van het maximale leenbedrag bij gelijkblijvend salaris niet voor de hand te liggen. “Tweeverdieners verwachten dat zij er in 2020 op vooruit gaan, omdat 80 procent van het tweede inkomen wordt meegeteld.

Echter gaat de woonquote volgend jaar juist naar beneden, waardoor je uiteindelijk in veel gevallen minder kunt lenen. Dit komt onder meer door inflatie. Alleen wie volgend jaar meer gaat verdienen, gaat erop vooruit”, benadrukt Menno Luiten, commercieel directeur van De Hypotheker. “Door de lagere leencapaciteit kan het met name voor tweeverdieners moeilijker worden een woning te vinden. Zo bedraagt de gemiddelde verkoopprijs van een woning nu €313.000 euro en er lijkt nog geen einde te komen aan de prijsstijgingen.”

Woningschaarste blijft

De schaarste op de woningmarkt blijft aanhouden en het stikstof probleem heeft voor veel bouwprojecten roet in het eten gegooid. Nieuwbouw blijft hierdoor achter en van bestaande bouw is er te weinig. Mede hierdoor blijven de prijzen voorlopig waarschijnlijk nog wel even stijgen. Wanneer je woningeigenaar bent en de volgende stap wilt zetten profiteer je natuurlijk mee van de prijsstijgingen maar de “nieuwe” woning is hierdoor ook veel duurder geworden. Gelukkig maakt de lage rente nog een deel goed.

Conclusie:

Het dalend aanbod, de stijgende prijzen en minder kunnen lenen kan grote gevolgen hebben maar niemand weet precies wat voor effect dit uiteindelijk heeft op de woningmarkt. Gevolg blijft dat er een nijpend woningtekort is waar het kabinet toch echt iets aan moet doen.

Terug naar overzicht

Contact

Anderen zochten ook op: Huis verkopen en aankoopmakelaar

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor