UPDATE VAN DE VERANDERINGEN IN 2020
21 december 2019 
2 min. leestijd

UPDATE VAN DE VERANDERINGEN IN 2020

In veel gevallen veranderen aan het begin van het volgende jaar de regels. Voor 2020 is dit voor hypotheken en wonen ook het geval. Hieronder hebben we alvast een aantal belangrijke veranderingen voor 2020 op een rij gezet.

De NHG-GRENS gaat omhoog

In 2020 gaat de NHG grens van 290.000 naar 310.000 euro. Dus je kunt een duurder huis kopen mét NHG. Eind 2019 zag je de invloed hiervan al op deals die werden gesloten. Een huis kopen met NHG biedt enkele voordelen en minder financiële risico. Door de stijgende huizenprijzen gaat nu de NHG ook mee omhoog en komen er in 2020 meer mensen voor een hypotheek met NHG in aanmerking. Voor een huis kopen met energiebesparende maatregelen is dat zelfs 328.600 euro. Het wordt dus tijd om je mogelijkheden met de hypotheekadviseur in kaart te brengen.

Ook de premie van de NHG daalt waarmee een hypotheek met NHG afsluiten voordeliger wordt. De daling betreft 0,2% wat bij een huis van 310.000 euro ruim 600 euro is.

Ruimere mogelijkheden voor een energiezuinig of energieneutraal huis

Voor een huis met een energieprestatiecoëfficiënt (afgekort EPC-waarde) van 0 of lager mag je maximaal 15.000 euro extra lenen. Valt de EPC-waarde tussen de 0 en 0,6 dan mag je 9.000 euro extra lenen. Voor een ‘nul-op-de-meter’-woning mag je 25.000 euro extra lenen. Een voorwaarde om hiervoor in aanmerking te komen is dat je inkomen minimaal 33.000 euro per jaar bedraagt.

Meetellen tweede inkomen omhoog

Tweeverdieners mogen in 2020 10% meer van het tweede inkomen meetellen. In 2019 was dit 70% en wordt in 2020 80%. Een verruiming van de maximale hypotheek waardoor dit nét het verschil kan maken. Koop je in 2020 samen met je partner? Dan gaat je leencapaciteit dus iets omhoog.

WOZ waarde gaat omhoog

Een logisch gevolg van de stijgende huizenprijzen is dat de WOZ waarde ook omhoog gaar. De WOZ-waarde wordt gebruikt om belastingen aan op te hangen zoals onroerendzaakbelasting, het eigen woningforfait en de watersysteemheffing. Naar verwachting zal de WOZ-waarde in 2020 tussen de 8 en 10% stijgen. Je zal in 2020 dus meer gaan betalen.

Minder hypotheekaftrek

Huiseigenaren met een bruto jaarinkomen van 68.507 euro of hoger zien volgend jaar de hypotheekrenteaftrek verder afnemen. In 2019 is het aftrekbare percentage nog 49%, in 2020 wordt dat 46%. De hypotheekrenteaftrek zal de komende jaren versneld afgebouwd worden tot 37,05% in 2023.

Hier tegenover staat een lager eigenwoningforfait. In 2020 wordt dit 0,6% voor woningen met een WOZ-waarde tussen de 75.000 en 1.060.000 euro. Nu is het tarief nog 0,65%. Een lager eigenwoningforfait betekent een hogere aftrek eigen woning en hierdoor een hogere belastingteruggave.

Overdrachtsbelasting voor starters vervalt

Dit is een maatregel die nog niet door de overheid officieel is bevestigd maar deze regeling zit er waarschijnlijk aan te komen. Dit alles om de koop door starters te stimuleren en betaalbaar te maken. Groot probleem blijft het aanbod, je kunt het voor starters nog zo interessant maken maar wanneer er geen woningen zijn kan je niets kopen. Waarschijnlijk ben jij net zo benieuwd naar deze ontwikkelingen dan ik.

Maximale hypotheek en partneralimentatie

Partneralimentatie kan een grote invloed hebben op de koopkracht en leencapaciteit. Vooral de termijn van 12 jaar is vrij lang en niet meer van deze tijd. De overheid heeft besloten dat deze termijn vanaf januari 2020 naar 5 jaar gaat. Deze verandering zal waarschijnlijk effect hebben op de maximale hypotheek die je kunt krijgen.

Op 1 januari 2020 gaat een nieuwe wet van kracht, waarin de duur van partneralimentatie wordt verkort van 12 naar 5 jaar. Dit kan een effect hebben op je maximale hypotheek.

Conclusie:

Ook in 2020 veranderen er een aantal regels die van invloed kunnen zijn op je mogelijkheden. Laat je daarom goed adviseren zodat alles helder is wanneer je op een huis gaat bieden. Voorkom teleurstelling en maak een afspraak met één van de hypotheekadviseurs op onze site.

Terug naar overzicht

Contact

Anderen zochten ook naar: Aankoopmakelaar en energieadviseur

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor