Welke maatregelen versterken de gekte op de woningmarkt?
09 juli 2021 
in Vragen
3 min. leestijd

Welke maatregelen versterken de gekte op de woningmarkt?

Langzamerhand is iedereen hier wel in meer of mindere mate mee bekend. De woningmarkt staat volledig op z’n kop en het lijkt steeds gekker te worden. De afgelopen jaren zijn er maatregelen genomen maar werken die wel?

Allereerst een aantal redenen waarom de gekte is ontstaan:

  • Er zijn te weinig nieuwe woningen gebouwd
  • Lage rente blijft aanhouden
  • Vrijstelling overdrachtsbelasting in 2021
  • Hypotheekrente is aftrekbaar
  • Honderd procent hypotheek kunnen financieren

Er zijn te weinig nieuwe woningen gebouwd

Sinds de crisis op de woningmarkt die in 2008 begon is er te weinig gebouwd. In die tijd nam het aanbod woningen wat te koop stond alleen maar toe en de prijzen bleven maar dalen. Er was dus geen noodzaak om te bouwen dachten velen waaronder ook de overheid. Dat is achteraf een verkeerde conclusie gebleken. Het aanbod is extreem laag doordat de vraag enorm groot is. Hierdoor blijven de prijzen maar stijgen en kost een gemiddeld huis in Nederland nu 410.000 euro. Dat is de hoogste prijs ooit en dit record zal naar alle waarschijnlijkheid snel zijn verbroken. De oplossing is veel bouwen, en vooral bouwen naar de behoeftes van de consument.

Lage rente blijft aanhouden

De rente is extreem laag waardoor de leencapaciteit alleen maar is toegenomen. Ik kan me herinneren dat ik ooit meer dan 9% rente voor m’n hypotheek moest betalen. Dat was in de jaren 90. De huidige rente ligt tussen 1 en 2% afhankelijk van de periode en bank. Onder normale omstandigheden zouden mensen dus voor hetzelfde huis veel minder aan rente hoeven te betalen. Echter de prijzen zijn dermate gestegen dat dit niet meer opgaat. Toch doet een lage rente de woningprijzen stijgen. Stijgende rentes zouden de woningprijzen doen dalen. Het verlagen van de rente heeft dus voor kopers een negatief effect op de woningmarkt omdat er weinig woningen beschikbaar zijn. De rente langzaam maar wel verantwoord laten stijgen zal ervoor zorgen dat minder mensen een huis kunnen kopen. Minder vraag, is lagere prijzen ook al zal dat effect nog wel even op zich laten wachten.

Vrijstelling overdrachtsbelasting in 2021

Beste aankoopmakelaarDit is misschien wel de meest omstreden maatregel van de afgelopen jaren. De vrijstelling van overdrachtsbelasting voor bepaalde groepen zorgt ervoor dat ze het geld wat ze hiermee besparen extra kunnen overbieden. Dat geld waren ze anders toch kwijt geweest en kan nu worden gebruikt om nét iets meer te bieden dan wat ze normaal hadden gedaan. Gevolg, een averechts effect waarmee de prijzen gestimuleerd worden in plaats van getemperd. Een oplossing zou/had kunnen zijn de overdrachtsbelasting langzaam naar het oude niveau van 6% terug te brengen maar in ieder geval niet verlagen naar 0% voor bepaalde groepen.

Hypotheekrente is aftrekbaar

In tegenstelling tot veel andere landen is in Nederland de hypotheekrente aftrekbaar. Hierdoor betaal je netto minder dan wanneer je dit voordeel niet zou hebben. Dit stimuleert een huis kopen omdat de overheid een beetje meebetaalt. De vraag neemt hiermee toe en daarmee ook de woningprijzen. De hypotheekaftrek wordt langzaam afgebouwd maar dit zou veel sneller kunnen. Je zou ook kunnen overwegen maatregelen te nemen voor het “nieuwe” aanbod. Mensen die reeds in een koophuis wonen gebruik laten maken van de huidige regelingen en langzaam afbouwen. En mensen die nu een huis kopen in een nieuwe regeling laten vallen. Ook hierdoor zullen minder mensen in staat zijn een huis te kopen waardoor de prijs kan stabiliseren of zelfs lager wordt.

Honderd procent hypotheek kunnen financieren

Beste hypotheekadviseurDe financierbaarheid is mede het probleem van de huidige prijzen. Ondanks dat de LTV naar 100% is afgebouwd de laatste jaren kan er nog steeds veel aan hypotheek worden geleend. Sparen zou de norm moeten worden wanneer je een huis zou willen kopen. Hoe meer je kan lenen, hoe hoger de prijzen. Een logisch gevolg van het huidige systeem.

Dit zijn zo een aantal redenen waarom de huizenprijzen juist gestimuleerd worden omhoog te gaan terwijl de woningmarkt juist vraagt om herstel. Wanneer meer mensen lastiger een huis kunnen kopen en financieren zal de vraag minder worden, met als gevolg een herstel van de huizenprijzen. Dan moet er de komende jaren wel volop gebouwd worden om aan de woonvraag te voldoen. Ook zullen er meer huurwoningen beschikbaar moeten komen. Om aan een huurwoning te komen sta je soms 5 tot 10 jaar ingeschreven. Laten we ook aan de jeugd denken, die willen straks ook op zichzelf gaan wonen. Dan moeten er wel betaalbare huizen beschikbaar zijn.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

TIP: Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen:

Meer informatie over:

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor