WAT BETEKENT DE MILJOENENNOTA 2020 VOOR DE WONINGMARKT?
17 september 2019 
2 min. leestijd

WAT BETEKENT DE MILJOENENNOTA 2020 VOOR DE WONINGMARKT?

Woningmarkt-gekte en Prinsjesdag 2019

Terug naar overzicht

Zoals gewoonlijk lekte de Miljoenennota van 2020 weer vóór Prinsjesdag uit. Er is belangrijk nieuws waarvan wij jou op de hoogte willen brengen. Het kabinet ziet in dat er iets op de woningmarkt moet gebeuren om het woningtekort aan te pakken. In Den Haag zien ze dan ook de ernst van de situatie in. Ook nieuwbouw blijft voorlopig achter bij de vraag naar woningen.

Starters hebben het zwaar

Starters hebben in de grote steden nog nauwelijks kans om een woning te bemachtigen. De prijzen zijn de afgelopen jaren extreem gestegen. Daar valt niet tegen te sparen. De starter moet dus steeds meer eigen geld meenemen om een huis te kunnen kopen. Klik hier waarom een starterswoning kopen lastig is in de huidige woningmarkt.

De overheid springt bij

Een miljard euro beschikbaar voor nieuwbouw en een miljard euro voor woningcorporaties zodat er meer zal worden gebouwd. Of dit plan de woningtekorten op woningmarkt zal terugdringen is nog maar de vraag.

Overdrachtsbelasting voor starters

Het kabinet onderzoekt de mogelijkheid om de overdrachtsbelasting voor starters te schrappen. Deze forse aanslag op de portemonnee van nieuwkomers op de woningmarkt moet worden gecompenseerd door de overdrachtsbelasting voor beleggers op de woningmarkt juist te verhogen. De laatstgenoemde groep is een bedreiging voor starters. Beleggers kapen vaak woningen voor de neus van starters weg.

WOZ-waarde stijgt opnieuw

Natuurlijk is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Er zijn ook maatregelen die huiseigenaren gaan treffen in de portemonnee. Zo zal de WOZ-waarde opnieuw stijgen. De WOZ-beschikking die begin 2020 op jouw deurmat valt geeft de marktontwikkeling weer tussen januari 2018 en januari 2019. Volgens de Waarderingskamer zal de gemiddelde WOZ-waarde in 2020 stijgen met 8-10%. De WOZ-waarde vormt de grondslag voor gemeentelijke heffingen en belastingen. Daarnaast speelt de WOZ-waarde een belangrijke rol bij erf- of schenkbelasting en het eigenwoningforfait.

Beperking hypotheekrenteaftrek

In de afgelopen jaren werd de hypotheekrenteaftrek heel geleidelijk beperkt. Jaarlijks daalde het tarief met 0,5% per jaar tot 49% in 2019. Vanaf 2020 wordt het hoogste tarief waartegen men hypotheekrente kan aftrekken versneld afgebouwd met 3% per jaar. Hiermee komt de maximale hypotheekrenteaftrek voor 2020 uit op 46%. De beperking op de hypotheekrenteaftrek treft alleen huiseigenaren die in de hoogste belastingschijf zitten. Overige huiseigenaren mogen de hypotheekrente tegen hetzelfde tarief aftrekken als waartegen hun inkomen wordt belast.

Daling eigenwoningforfait

Om de versnelde beperking van de hypotheekrenteaftrek iets te compenseren verlaagt het kabinet het eigenwoningforfait. In 2020 gaat het eigenwoningforfait voor woningen met een WOZ-waarde tussen de 75.000 en 1.080.000 euro omlaag met 0,05%. Het tarief komt hiermee voor deze woningen uit op 0,6%. Een gunstige compensatie voor deze huiseigenaren, want wanneer het eigenwoningforfait daalt wordt de aftrek van de eigen woning hoger. Dit kan vervolgens weer leiden tot een hogere (eventuele) belastingteruggave. Ook de inkomstenbelasting gaat in 2020 omlaag waardoor we er netto (iets) meer aan overhouden.

Meer hypotheek voor tweeverdieners

In 2020 kunnen tweeverdieners meer hypotheek krijgen op basis van hun gezamenlijke inkomen. De maximale hypotheek kan worden bepaald door het hoogste inkomen te vermeerderen met 80% van het lagere inkomen. In 2019 is dit 70%.

Miljoenennota, Rijksbegroting en Troonrede

In dit artikel heeft NLVERHUIST de belangrijkste kabinetsplannen met betrekking tot de woningmarkt voor jou uitgelicht. Ben je benieuwd naar de inhoud van de Miljoenennota, wil je de Troonrede nog eens nalezen of de Rijksbegroting voor 2020 inzien? Dan verwijzen wij jou graag naar de Prinsjesdag stukken van de Rijksoverheid.

Contact

WAT BETEKENT DE MILJOENENNOTA 2020 VOOR DE WONINGMARKT?

Overheidssaldo

Investeringen overheid in 2020

Bron: Rijksoverheid

 

Anderen zochten ook naar: Hypotheekadviseur, aankoopmakelaar en huis kopen.

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor