Hieronder de verhuistips en adviezen
Verhuizen is een stressvolle bezigheid. Er komt vaak veel op je af en je hebt soms geen idee waar je moet beginnen. Hieronder een aantal verhuistips zodat je alvast een goede start maakt.
Tijdig beginnen
Begin op tijd met de voorbereiding, niets is zo frustrerend om alles op het laatste moment aan te laten komen. Wen je aan om elke dag iets te doen.
Verhuisbedrijf inschakelen of zelf doen
Denk er goed over na of je een verhuisbedrijf in wilt schakelen of het zelf wilt doen. Een verhuisbedrijf is natuurlijk iets duurder maar ontzorgt je wel. Wil je het zelf doen trommel dan op tijd de helpers bij elkaar en stem goed af wanneer je de hulp verwacht. Huur op tijd een verhuiswagen of verhuisbus. Natuurlijk kun je ook een aanhangwagen huren of misschien zelfs een vrachtauto.
Verhuisdozen
Regel alvast verhuisdozen, plakband en een stift zodat je spullen in kunt pakken. Schrijf op de door wat erin zit en in welke kamer deze behoort. Met nummers werken is ook een optie. Doe wat je prettig vindt. Zitten er breekbare spullen in plak er dan een sticker op met breekbaar of schrijf boven op de verhuisdoos “breekbaar”. Zorg ook voor voldoende closetpapier en handdoeken of dekens. Met closetpapier kun je breekbare spullen inwikkelen, handdoeken of dekens kun je gebruiken wanneer je spullen tegen elkaar wilt zetten of op elkaar wilt leggen. Zorg ook voor vulmateriaal om de dozen eventueel op te vullen. Denk eraan dat je de dozen later goed dichtplakt.
Verhuizing plannen
Dit is één van de belangrijkste punten. De verhuizing plannen! Plan gewoon je verhuizing, schrijf op wat je moet doen en vooral wanneer je dat gaat doen. Download de verhuisplanner, daar zul je veel gemak van hebben. Er komt veel meer bij kijken dan een paar verhuisdozen inpakken en verslepen.
Opslag van spullen
In sommige gevallen is het nodig spullen (tijdelijk) op te slaan. Regel dat op tijd zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan. Kijk ook goed naar hoeveel ruimte je nodig hebt zodat de opslagruimte niet te klein is maar zeker ook niet veel te groot. Maak duidelijke afspraken met het bedrijf wat opslagruimte aanbiedt. Meet ook op of de spullen door de deuren kunnen of dat het noodzakelijk is een raam tijdelijk te verwijderen. Woon je in een appartement kan het zijn dat er een hoogwerker aan te pas moet komen.
Ruim op – gooi weg
Je kent het wel, een volle zolder met spullen waar je nooit meer gebruik van maakt. En als je iets zoekt kun je het niet vinden waarna je vaak toch nieuw koopt. Begin met opruimen en geef de spullen die je toch nooit meer gebruikt weg. Misschien kun je er iemand anders blij mee maken. Kun je de spullen aan niemand kwijt? Gooi ze dan weg. Moet je woning nog in de verkoop? Dan is dit het juiste moment om te beginnen met opruimen, je haalt als het ware de verhuizing naar voren. Pak de spullen die je niet gebruikt alvast in.
Dure of belangrijke spullen
Houd dure of belangrijke spullen apart, zorg ervoor dat jij weet waar het staat en wat erin zit. Misschien is het beter om je eigen naam op deze verhuisdozen te schrijven of een nummer in plaats van wat erin zit. Hiermee voorkom je dat ze zoekraken. Indien het een paar dozen zijn, neem ze dan zelf mee naar de nieuwe woning in plaats van in de verhuiswagen. Het kan hier gaan om sieraden, belangrijke documenten of zelfs een kluis.
Paspoort of ID bewijs
Het komt regelmatig voor dat de legitimaties ergens in een doos zijn gepakt, denk eraan dat je deze nodig hebt om je bij de notaris te legitimeren wanneer de overdracht van je nieuwe huis nog plaats moet vinden.
Kluis verplaatsen
Dat je een kluis hebt en wat daar in zit hoeft niemand te weten, organiseer dit van tevoren. Je kunt overwegen deze te verpakken en apart mee te nemen in je eigen auto. Wanneer ’s avonds alle hulptroepen zijn verdwenen kun je de kluis uit je auto halen en plaatsen waar je dat zelf wilt. Zo weet niemand dat jij een kluis hebt en waar je die weer neerzet in je nieuwe woning.
Witgoed
Wasmachines en drogers zijn vervelende apparaten om te versjouwen. Zorg voor genoeg mankracht om dit te doen. Houd ook rekening met de plaats waar deze apparaten vandaan moeten komen en waar ze weer naartoe moeten. Zorg voor de beveiliging en zet de trommel vast. Plak of bind de snoeren en slangen ook vast zodat je daar tijdens het sjouwen niet over kunt struikelen. Draai de kraan goed dicht zodat er geen water lekt wanneer de wasmachine niet meer is aangesloten. Hang desnoods een klein emmertje onder de kraan, hiermee voorkom je lekkage voor de nieuwe bewoners. Denk eraan dat tussen de verbinding van de wasmachine en de kraan vaak een rubbertje zit. Deze wil nog wel eens zoekraken of aan de kraan blijven hangen. Plak deze vast aan de slang of gebruik een tyrap.
Bureaubladen
Vaak je tijdens het verhuizen overvolle bureauladen die ergens los tussen worden gezet. Niet doen! Pak deze spullen netjes in, hiermee voorkom je schade aan de laden en spullen die er tijdens het verhuizen uit vallen. Wanneer je ervoor kiest de laden in het bureau of de kast te laten zitten plak ze dan vast zodat ze er niet uit kunnen schuiven. Let goed op welke tape je gebruikt zodat de lades en de bureaus of kasten niet beschadigen wanneer je de tape er weer af haalt.
Servies zoals glas, borden en flessen
Wikkel de glazen borden of andere breekbare spullen in closetpapier of keukenrol in. Zet de zware en grotere spullen zoals borden onderin de doos. Zet flessen altijd rechtop. Let op scherpe spullen zoals messen of uitstekend glas, wees daar extra voorzichtig mee. Schrijf op de doos dat er breekbare spullen uit bijvoorbeeld de keuken in zitten.
Gevaarlijke of brandbare stoffen
Wees voorzichtig met gevaarlijke en brandbare stoffen die vaak worden opgeslagen in een aanrechtkastje. Zorg ervoor dat de flessen of bussen niet lekken en sluit de doppen goed af. Houd deze spullen buiten het bereik van kinderen. Dat geldt ook voor wasmiddelen of vaatwastabletten. Verpak dit goed en schrijf op de door dat hier gevaarlijke stoffen in zitten.
Medicijnen en ander klein chemisch afval
Een mooi moment om de medicijnkast eens goed uit te mesten. Vaak staan hier nog “oude” medicijnen in die je niet meer gebruikt, of die zelfs over de houdbaarheidsdatum zijn. Breng medicijnen die je niet meer gebruikt naar de apotheek. Je kunt ze ook in de chemobak doen of naar het kca-depot van je gemeente brengen. Medicijnen vallen onder kca (klein chemisch afval) dus gooi ze nooit in de vuilnisbak, ook door de wc spoelen is verboden. Denk aan ons milieu. Dat geldt ook voor batterijen, er zijn genoeg punten in je woonplaats waar je batterijen naartoe kunt brengen. Houd medicijnen die je gebruikt apart en voorkom dat medicijnen die je in moet nemen al zijn ingepakt.
De kledingkast(en)
Een verhuizing is ook een goede reden om je kledingkast(en) eens goed onder de loep te nemen. Sorteer wat je nog wilt gebruiken of weg wilt geven. Misschien kun je hiermee iemand anders in de familie of kennissenkring blij maken. Gooi kleding niet weg maar breng ze naar een inzamelpunt zodat anderen die het minder goed hebben getroffen hiervan nog gebruik kunnen maken. Je kunt het natuurlijk ook aanbieden aan de kringloopwinkel.
Overtollige (grote) spullen
Het komt vaak voor dat je goede of leuke (soms grote) spullen toch wilt vervangen door nieuwe. Denk aan kasten, een eethoek, stoelen of misschien wel een bankstel. Misschien kun je er iemand anders blij mee maken en levert het ook nog een klein beetje geld op. Verkoopsites zoals Marktplaats of een verkoophoek van Facebook zijn hiervoor mooie middelen om je overtollige huisraad aan te bieden. Ook een kringloopwinkel behoort tot de mogelijkheden.
Voorzichtig met lampen
Wees voorzichtig met lampen en pak ze goed in. De gloeilampen kun je inwikkelen in closetpapier of iets vergelijkbaars. Rol de snoeren netjes op en zet de lamp rechtop in de doos. Wees extra voorzichtig met lampenkappen, deze zijn extra kwetsbaar. Indien je huis is verkocht check dan even wat is afgesproken en welke (hangende) lampen je mee kunt nemen. Dit staat vermeld op de getekende roerende zakenlijst of lijst van zaken waarvan je een kopie van de makelaar hebt ontvangen. Plak losse knoppen of knoppen die er makkelijk af gaan vast aan de lamp of binnenkant van de doos. Hiermee voorkom je naderhand dat je een knop kwijtraakt. Je kunt ook eventueel de snoeren aan de lamp vastmaken.
Schilderijen en spiegels
Dit zijn kwetsbare spullen die goed ingepakt moeten worden. Je kunt hier eventueel noppenfolie (bubbeltjesplastic) voor gebruiken. Zet spiegels en schilderijen rechtop of rechtop in de doos. Gebruik hiervoor zware degelijke verhuisdozen.
Elektrische apparatuur
Heb je de originele dozen bewaard? Pak dan elektrische apparatuur zoals radio, video en computers goed in en doe ze in de originele verpakking. Vul ze op met beschermende vulling en gebruik handdoeken of dekens om ze te beschermen. Rol de kabels netjes op, plak ze eventueel vast en doe ze bij in de verhuisdoos. Dat geldt zeker voor de speakers, verpak ze goed en zet ze afhankelijk van de maat rechtop in dozen.
Adreswijziging
Wijzig op tijd je adres, veel documenten of aanvragen worden vanuit de overheid verstuurd naar het adres waar je staat ingeschreven. Overleg ook met de nieuwe bewoners van je oude huis hoe de post wordt geregeld. Sommige bedrijven zijn hardleers en het komt nog wel eens voor dat je denkt dat alles is doorgegeven maar er toch nog belangrijke post op het oude adres aankomt. Ook wanneer je de post verhuisservice inschakelt.