Hoe koop ik een huis?
20 mei 2021 
8 min. leestijd

Hoe koop ik een huis?

Huis kopen.

Hoe koop ik een huis is een vraag die steeds moeilijker te beantwoorden is. Een huis kopen in deze markt is een hele opgave en aankoopmakelaars lopen zich een ongeluk maar het blijft zoeken naar een speld in een hooiberg. Waar je voor jaren terug nog een overschot aan woningen had, is het aanbod nu te laag voor alle woningzoekers. Wanneer je niet hoeft te verhuizen zie je steeds vaker dat woningeigenaren gaan verbeteren of verbouwen. Ook deze kosten zijn enorm toegenomen.

Neem voldoende tijd

De huizenprijzen stijgen op dit moment nog elke maand maar blijf kalm en neem voldoende tijd voor de zoektocht. Ga niet over één nacht ijs en verdiep is in de woningmarkt. Krijg helder wat je kunt lenen, het soort huis waar je in wilt wonen en waar dat zou moeten/kunnen staan.

Bekijk veel (online)

Door veel woningen (online) te bekijken krijg je meer gevoel voor hetgeen wordt aangeboden en wat daarvoor de vraagprijs is. Achterhaal transactieprijzen zodat je weet bij welk soort woningen er wordt overboden en hoeveel dat is geweest. Schakel desnoods een adviseur in om je hierbij te helpen.

Maak afspraken voor bezichtigingen

Gevoel geeft in veel gevallen de doorslag en dat krijg je minder door alleen online te kijken. Maak afspraken voor bezichtigingen en reageer snel wanneer er iets leuks op internet verschijnt. Schrijf je in bij makelaars in de regio waar jij zoekt. Hiermee zorg je ervoor dat je als eerste op de hoogte bent van het nieuwe aanbod en de kans op een afspraak vergroot. Volg deze makelaars ook op Social Media, dat is de plek waar vaak nieuwe woningen via sneak previews worden aangekondigd. Zit er vol op!

Bied slim

Wil je verder met een huis zie je steeds vaker dat je in een biedprocedure belandt. Je krijgt eenmalig de kans om voor een bepaalde datum je bod neer te leggen. Doe niet zomaar iets maar verdiep je ook in anderen die eventueel zouden gaan bieden. Dat doe je natuurlijk niet persoonlijk maar verplaats je in de gedachten van potentiele kopers in verschillende doelgroepen. Dit is lastig en zelfs aankoopmakelaars weten hier soms geen raad mee maar onderzoek doen loont. Daarna blijft het natuurlijk nog steeds een gok. Maar wel een gok waarbij je niet zomaar iets doet. Laat je desnoods adviseren.

Houd vol

Veel potentiële kopers gooien het bijltje er na enige tijd bij neer omdat ze telkens achter het net vissen. Net niet de hoogste bieder of de beste voorwaarden waardoor een verkoper kiest voor een ander. Soms speelt de gunfactor een rol maar de prijs en oplevering is voor veel verkopers een belangrijk punt. Net als het laten vervallen van het financieringsvoorbehoud. Ook de bouwkundige keuring maakt een steeds groter deel uit van de beslissing van verkopers. Laat je niet gek maken, blijf rustig, houd vol en laat je adviseren.

Laat je adviseren door de aankoopmakelaar, niet door de verkoopmakelaar

Beste aankoopmakelaarVerkoopmakelaars zijn slim en geven kopers nogal eens (ongevraagd) advies. Bedenk dat de verkoopmakelaar er voor de verkopers is en niet voor de koper. Onderscheid dit en laat je adviseren door iemand die aan jou kant staan. Dat is niet de verkoopmakelaar wanneer je een huis koopt. De verkoopmakelaar zal er alles aan doen om de beste prijs en voorwaarden voor de verkopers te realiseren. Dat gaat dan ten koste van jou als koper. Schakel een adviseur of aankoopmakelaar in die jou helpt en beschermt tegen ondoordachte keuzes.

Huis kopen na een scheiding

Wanneer de wegen van de echtgenoten scheiden wordt de huidige woning verkocht of neemt één van beiden de woning over. Bij het huis verkopen zullen beiden op zoek moeten naar een andere woning. Soms zijn de financiële mogelijkheden beperkt en wordt gezocht in een vijver met weinig aanbod en veel vissers. Juist naar dat soort woningen zijn veel mensen naar op zoek. Het zoeken van twee woningen is nog lastiger dan wanneer je er maar één nodig hebt. Je houdt vaak rekening met afstand naar elkaar en scholen van de kinderen. Dat maakt het er niet makkelijk op. Vooral wanneer je in de grote steden zoekt lijkt het soms onbegonnen werk.

Zo ook klanten van mij die gaan scheiden. Hij heeft inmiddels een klushuis gevonden en gekocht. De verbouwingen worden langzaam uitgevoerd en veel doet hij zelf. De partner is nog op zoek en belde mij voor advies. Ik merkte aan mezelf dat je als makelaar bijna geen realistisch advies meer kan geven. De prijzen van huizen zijn enorm gestegen en de vraag komt steeds weer, wat is dat huis eigenlijk waard. Eigenaren zoeken de grens van het toelaatbare op en kopers blijven maar overbieden. Ook de NHG-grens is voor sommige kopers net haalbaar maar wanneer iemand daar weer overheen biedt ben je als bieder gezien. Of liever gezegd, niet gezien. Stel je voor dat makelaars hierover advies moeten geven.

Er zijn statistieken met gemiddelde bedragen in hoeverre er wordt overboden. Dat zijn maar gemiddelden en zegt misschien niets over het huis wat te koop staat. De rol van de aankoopmakelaar is veranderd en waar je eerder nog makkelijk even telefonisch advies kon geven is het nu echt zaak je meer in klant en de woning die is bezichtigd, te verdiepen. Zo ook bij deze mensen. Het zoeken naar een woning doet ze zelf en belt voor advies. Als aankoopmakelaar heb je dan (nog) geen opdracht maar wordt wel gevraagd om je mening te geven. Als aankoopmakelaar zou je kunnen overwegen hiermee te stoppen en alleen maar te helpen bij een aankoopopdracht. Dit gaat weer in tegen het principe dat makelaars juist mensen helpen. Ook dit maakt het er niet makkelijker op.

Huis kopen als starter

Bouwkundige keuring aanvragenDe starters waren vroeger de aanjagers van de woningmarkt waardoor anderen juist weer door konden stromen. Je kocht een appartement die je na een aantal jaren weer verkocht. Nu zijn starters vaak op zoek naar een huis waar ze langer kunnen blijven wonen. De overheid heeft de overdrachtsbelasting voor starters op nul gezet maar ook dit mist z’n doel. Veel starters blijven noodgedwongen langer thuis wonen. Door de gestegen woningprijzen kunnen starters geen huis vinden of moeten de ouders bijspringen. Eigen geld is er vaak in mindere mate en je kan een huis nog maar voor 100% financieren. De overige kosten maar ook het verschil tussen koopsom en taxatiewaarde moet je dus zelf bijbetalen. Realistisch blijven is de maatstaaf waarbij een kleiner huis, of klushuis kopen dichterbij ligt dan een huis wat helemaal af is. Naar een huis wat helemaal af is, is juist de meeste vraag. Soms moet je even je droomhuis laten varen en bij het begin beginnen. Hiermee worden je wensen en eisen noodgedwongen bijgesteld. Doe dat dan ook en blijf niet zoeken naar iets wat je niet kan betalen. Dat zorgt alleen maar voor teleurstelling.

Huis kopen als ouderen

Verkoopmakelaar inschakelenVeel ouderen hebben genoeg overwaarde om in veel gevallen een kleiner huis te kunnen kopen. De kinderen zijn de deur uit en het huidige huis is te groot geworden. Op zoek dus naar de volgende stap. Ze hebben vaak nogal wat wensen omdat ze ook niet anders zijn gewend. Van een groter huis naar een kleiner huis voelt als een hele stap terug en daar mag ook wat tegenover staan. Liefst een gelijkvloers huis of appartement. Maar dan moet er wel een leuke tuin of een groot balkon aanwezig zijn. Dat soort woningen is dun gezaaid en de vraag enorm groot. Ouderen willen wel verhuizen maar er is niet genoeg aanbod. Daarnaast zijn ze niet gretig om enorm te overbieden want dat voelt als weggegooid geld. Ze willen wel graag verhuizen maar zijn overgeleverd aan de grillen van de woningmarkt. Wanneer er voldoende aanbod voor ouderen zou zijn komen de doorstromers ook aan bod. Veel ouderen zitten noodgedwongen in veel te grote huizen die juist weer geschikt zijn voor jonge gezinnen.

Huis kopen als doorstromer

Ook veel doorstromers hebben het lastig. Deze doelgroep is groot en het aantal geschikte woningen klein. Vaak sta je in de rij en moet er nog worden verbouwd. Je moet dus eerst flink overbieden en daarna verbouwen. Je weet ook nog niet precies wat je voor je eigen huis zal ontvangen. Veel onzekerheden dus waarbij je ook niet eerst kan verkopen om daarna de volgende stap te zetten. Dat risico is voor de meesten te groot. Eerder kon je nog een klein risico lopen en gaan voor een langere oplevertijd maar tegenwoordig adviseer ik dat niet meer. De kans dat je op straat komt te staan omdat je geen huis kan vinden is groot. Zo’n risico wil je niet nemen. Zeker niet wanneer er kinderen bij betrokken zijn.

Huis kopen als huurder

Als huidige huurder heb je geen overwaarde van een te verkopen woning. Waarschijnlijk heb je wel gespaard maar de huizenprijzen zijn zo hard gestegen waartegen niet valt te sparen. Flink overbieden zit er dan ook vaak niet in terwijl de huidige markt daar in veel gevallen wel om vraagt. Toch zie ik in Nederland nog regio’s waar betaalbare huizen staan. Door steeds vaker thuiswerken kun je overwegen naar een goedkoper gebied te gaan verhuizen. 1 a 2 dagen op kantoor werken en de rest thuis is wel te overzien om een grotere afstand af te leggen voor woon- en werkverkeer.

Toch is dit vanwege familie en vrienden voor velen geen aantrekkelijke gedachte. Als huurder heb je wel het voordeel dat je flexibel bent. Dat is voor verkopers interessant omdat er geen tijd aan is gebonden. Vaak hebben de verkopers al iets gekocht en zijn daardoor zelf aan een oplevertijd gebonden. Dit geldt ook wanneer de verkopers een nieuwbouwhuis hebben gekocht waarbij de oplevering nog even duurt of zelfs kan worden uitgesteld. Als huurder ben je flexibel en zou je hierop in kunnen spelen.

Wat zijn de (financiële) mogelijkheden

Beste hypotheekadviseurHet is belangrijker dan ooit om de financiële mogelijkheden op een rij te krijgen. Hierin speelt de hypotheekadviseur een grote rol. Eerst een “up to date” berekening laten maken waarin de verschillende geldverstrekkers met bijbehorende voorwaarden worden vergeleken. Zelf heb ik ooit gekozen voor een hypotheek waarbij ik onbeperkt en boetevrij kon aflossen. Dat was een wens waarop mijn keuze mede was gebaseerd. Zo heb jij misschien ook wensen of zelfs eisen waaraan een hypotheek moet voldoen. Bespreek dit met je hypotheekadviseur.

Wanneer je huis nog moet worden verkocht, vraag dan een gratis waardebepaling aan van één of twee verkoopmakelaars. Zo’n verkoopmakelaar waarmee je een klik hebt kan je misschien ook verder helpen in de rol als aankoopmakelaar. Zet alle kosten op een rij en maak een begroting. Bekijk verschillende scenario’s en staar je niet blind op één ding. Wees bereid om enige concessies te doen en denk op een iets langere termijn. Wees niet bang dat je op het toppunt van de markt koopt waarna de huizenprijzen zullen dalen. Los maandelijks voldoende in je hypotheek af zodat je, mochten de huizenprijzen in de toekomst dalen, niet met restschuld blijft zitten.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

TIP: Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen:

Meer informatie over:

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Energielabel en energie

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

 

 

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor