Jaren 30 huis kopen.
Jaren 30 huizen zijn tegenwoordig erg populair. Dat merk je ook aan het enthousiasme van de woningzoekers. De hoge plafonds, glas in lood, authentieke details, en-suite deuren, hoge plinten en erkers zijn bouwelementen waar veel mensen gek op zijn. Ook zijn de jaren 30 woningen veelal gebouwd op goede locaties dus logisch dat hier meer vraag naar is. Je wilt per slot van rekening niet overal wonen wanneer je een huis voor langere termijn koopt.
Over het algemeen zijn de jaren 30 huizen kwalitatief goed gebouwd waar dat in de twintiger jaren wel een stuk minder was. De woningen zijn vanaf nieuwbouw niet geïsoleerd maar vaak al wel voorzien van een spouwmuur. In de loop der jaren is er vaak wel na-geïsoleerd en het enkel glas (deels) vervangen door dubbel of HR glas. De woningen uit deze periode zijn voorzien van houten vloeren. Hier moet je extra opletten wanneer je een jaren 30 huis koopt. Regelmatig komen we huizen tegen die nog door ouderen worden bewoond. Je ziet dan ook vaak een gedateerd huis. Dit zegt echter niets over de rest van de onderhoudstoestand.
Gebreken en verborgen gebreken
Wanneer je een jaren 30 huis koopt wil je er wel zeker van zijn dat je iets goeds koopt en naderhand geen spijt hebt. Goede inspectie, begeleiding door een aankoopmakelaar en een bouwkundige keuring zijn vaak onmisbaar. Toch zie je regelmatig dat mensen voorwaarden laten vallen om zoveel mogelijk kans op de woning te maken. Een zorgelijke ontwikkeling als je kijkt naar hetgeen er allemaal mis kan gaan. Hieronder enkele zaken waar je zeker op moet letten.
Let op:
- Scheuren in gevels en fundering
- Vochtplekken en schimmel
- Doorslaan van de kelder
- Vochtproblemen (muren-stucwerk)
- Verouderde meterkast en bedrading
- Doorgezakt dak
- Lekkage aan dak
- Dakkapel
- Lekkage door schoorsteen
- Loodaansluitingen
- Kil- en hoekkepers
- Geen isolatie
- Slechte ventilatie
- Balkons
- Soms asbest aanwezig
- Enkel glas (Verouderd glas)
- Houtrot aan balken
- Boktor in de balken
- Openslaande deuren
- Poreuze dakpannen
- Loden leidingen
- Bakelieten schakelaars/wandcontactdozen
- Uitbouw met plat dak
- Laag energielabel
Dit zijn een aantal zaken waar je (extra) op moet (kan) letten. In de meeste gevallen houden kopers rekening met verbouwing. Je wilt er toch je eigen kleur aangeven. Zorg ervoor dat je de gebreken en wensen voor verbouwing goed in kaart brengt voordat je koopt en laat je niet onder druk zetten door de verkoopmakelaar. Makelaars behartigen de belangen van de verkoper en niet van de koper. Dat doet de aankoopmakelaar. Verkopers hebben een meldingsplicht maar weten vaak ook niet alles. Daarnaast heeft de koper een onderzoeksplicht. Als achteraf blijkt dat er meer gebreken zijn is de stelling vaak: Dan had je de woning maar bouwtechnisch moeten laten keuren. Ook de bouwkundige kan niet altijd alles zien maar met een bouwtechnisch rapport sta je toch een stuk sterker en word je geïnformeerd over de directe herstelkosten en de kosten op termijn.
De erker(s)
Authentieke details zijn mooi om te zien maar kunnen het woongenot negatief beïnvloeden wanneer er sprake is van achterstallig onderhoud. Op het eerste gezicht denk je vaak dat het wel meevalt maar wanneer je één keer aan het verbouwen bent komt je vaak steeds meer tegen. Zo wil er nog wel eens lekkage aanwezig zijn of ontstaan aan de erker(s). Veel erkers hebben een plat dak. Dit moet zeker goed geïnspecteerd worden door een specialist. Ook het lood zorgt hier nogal eens voor problemen. Wanneer er sporen van lekkage zichtbaar zijn kan het ondergelegen gedeelte aangetast zijn door houtrot.
Dak en dakconstructie
Hellende daken met grote uitsteken en afgetimmerde goten. Soms samengesteld met inwendige en uitwendige hoeken. Hoek- en kilkepers bovenop voorzien van lood waar nogal eens wat lekkage uit voort komt. Kilkeper is afgeleid van het woord kiel van een schip. Mooi om te zien maar extra aandacht aan besteden wanneer je een jaren 30 huis koopt. Al die hoeken zorgen ervoor dat de (meestal zinken) goten snel verstopt raken met alle gevolgen van dien. Goten waarvan de randen minder hoog zijn omdat ze anders niet onder de dakpannen passen kunnen lekkage bij een verstopte goot veroorzaken.
Je komt soms nokvorsten tegen die er in specie zijn opgezet waarvan de levensduur erg beperkt is. Soms zie je dat er lekkage op zolder is geweest en nokvorsten die opgelapt zijn met PUR-schuim. Wanneer je dit ziet weet je dat je het dak verder moet (laten) onderzoeken. Soms kon je een doorgezakt dak tegen en is er een constructiefout aanwezig omdat een bepaalde balk is weggehaald om een dakkapel te plaatsen. Dit is makkelijk te controleren maar je moet je hier wel van bewust zijn. Veel jaren 30 woningen zijn in de loop der jaren uitgebouwd. Probeer te achterhalen wanneer dit heeft plaatsgevonden en laat het platte dak van de uitbouw controleren. Vooral tussen de aansluiten van het originele huis en de aanbouw ontstaat nogal eens lekkage.
Enkele kenmerken van een jaren 30 woning:
- Hoge plafonds
- En-suite deuren
- Woonkamer verdeeld in 2 gedeeltes
- Een schouw
- Glas in lood
- Een erker
- Paneeldeuren en details
- Houten vloeren
- Houten kozijnen met dikke/brede lijsten
- Granito (granieten) vloer
- Boogdeuren
- Vestibule
- Vaste kasten
Soms zie je dat veel details in een jaren 30 woning zijn weggehaald en volledig is gemoderniseerd. Binnen zie je bijna geen details meer terwijl de buitenkant een echte jaren 30 woning is. Dit soort huizen zijn minder populair omdat mensen vallen voor sfeervolle details. Overweeg je een jaren 30 woning te moderniseren hou dan zoveel mogelijk de details in stand. Dat zorgt voor een hogere waarde wanneer je ooit overweeg je huis te verkopen. Ik heb zelfs al woningen verkocht waarvan de buitenkozijnen vervangen waren door kunststof. Iedereen verbaast zich er dan over hoe de verkopers dit konden doen. Dat past toch niet bij zo’n huis. Daar ben ik het natuurlijk mee eens. Probeer zoveel mogelijk authentieke details te bewaren. Het is mooi om te zien en brengt bij verkoop meer op.
Kortom: Ik zou nog veel meer kunnen vertellen over jaren 30 woningen maar ik sluit dit artikel af met een advies. Jaren 30 huizen zijn fantastisch maar het vergt meer onderhoud. Wanneer dit niet, of niet goed is uitgevoerd moet je rekening houden met extra kosten. Ook laat de energiezuinigheid nogal eens te wensen over waardoor je de komende jaren zal moeten investeren in duurzaamheid. Wees je daarvan bewust. Schakel een bouwkundige om de staat van de woning te inspecteren en raadpleeg een energieadviseur voor advies over verduurzamen. De aankoopmakelaar helpt jij bij de aankoop en behoed je voor onnodige fouten.
Handige checklist verhuizen
Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.
> Gebruik de handige checklist verhuizen
Veel gestelde vragen:
- Wat kost een makelaar?
- Wat kost een aankoopmakelaar?
- Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
- Hoe kan ik mijn huis zelf verkopen? (tips)
Meer informatie over:
- Een huis verkopen
- Een gratis waardebepaling
- Een huis kopen
- Je woning zelf aanbieden
- Je huis zelf verkopen (Stappenplan)
Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie
Wist je dat…
Wist jij dat je jouw woning gratis op onze aanbodsite aan kan bieden? Gewoon zonder enige verplichting en kosteloos je woning plaatsen op NLVERHUIST. Klik nu op de button voor meer informatie.