Wat is het verschil tussen een koopakte en leveringsakte?
Verschil koopakte en leveringsakte.
De koopakte wordt door de makelaar of notaris opgemaakt. Hierin worden de afspraken met betrekking tot koop, verkoop en levering vastgelegd. De leveringsakte is een voortvloeisel van deze koopovereenkomst en wordt door de notaris opgemaakt voor het leveren van de woning. Een koopovereenakte, ook wel koopovereenkomst genoemd kan in principe door iedereen worden opgemaakt die er verstand van heeft. De leveringsakte gaat altijd via de notaris.
Koopakte-koopovereenkomst-koopcontract
De koopakte, ook wel koopovereenkomst genoemd wordt door de makelaar of notaris opgemaakt. Sommige kopers en verkopers doen dit zelf, dat raad ik af omdat in de koopovereenkomst belangrijke afspraken worden gemaakt die je na moet komen. Een fout is snel gemaakt en onwetendheid kan tot vervelende situaties leiden. De koopovereenkomst wordt ook wel koopcontract genoemd, het is dus een contract wat je samen aangaat.
Moment van levering
De koop en levering bij een huis valt niet samen om het moment van de deal sluiten. Wanneer je iets koopt, direct afrekent en meeneemt vallen koop en levering samen. Bij een huis is dat anders. Daarvoor moet je eerst naar de notaris, dat is in Nederland bij wet geregeld.
Opmaken koopakte
Na de mondelinge deal wordt er een koopakte opgemaakt. Hierin worden belangrijke zaken zoals: Koopsom, ontbindende voorwaarden en dag van levering vastgelegd. Ook overige- en aanvullende voorwaarden kunnen hierin opgenomen worden zolang het maar aan de wet voldoet. Heb je het huis onderhands verkocht en zoek je een expert om de koopovereenkomst op te maken?
> Meer producten en diensten afnemen
Opmaken leveringsakte
De notaris maakt de akte van levering, lees leveringsakte op. Dit is een uitvloeisel van de koopakte. Daarom is het ook zo belangrijk dat de koopovereenkomst door een deskundige wordt opgemaakt. De koopakte wordt na de overdracht aan de leveringsakte gehecht en blijft dus geldig. Ook na het passeren van het huis.
De concept leveringsakte ontvang je samen met de nota van afrekening enkele dagen of weken vóór de overdracht. In de leveringsakte staat hetgeen je met de andere partij hebt afgesproken. In de nota van afrekening staan de bedragen vermeld die je moet betalen en ontvangen. De koper en verkoper ontvangen dus beiden een aparte nota van afrekening.
Nota van afrekening
Op de nota van afrekening staan onder andere de notariskosten, voor verkoper de aflossing van de hypotheek, voor koper de kosten van hypotheekadviseur en taxateur. Ook de kadasterkosten staan hierop vermeld. Bij het kopen op basis van kosten koper zal de koper de notaris en bijbehorende kosten betalen en betaalt de verkoper de doorhaling van z’n eigen hypotheek. Ook het doorhalen van de overbruggingshypotheek van koper en verkoper worden hierin verwerkt.
De gelden
De te betalen en ontvangen gelden gaan dus ook via de notaris. Daarvoor heeft de notaris een aparte rekening. De zogenaamde derdengeldrekening. Over het geld wat hierop staat wordt geen rente vergoed. Het geld wordt na inschrijving in het kadaster en controle van inschrijving uitgeboekt naar de rechthebbende(n).
Schriftelijk
De koopovereenkomst wordt schriftelijk aangegaan. Deze moet voldoen aan de schriftelijkheidseis en aan koper ter hand worden gesteld. Hierbij is digitale terhandstelling tegenwoordig ook geaccepteerd. Bij de koopovereenkomst zit een pagina waarop koper bevestigd dat de koopovereenkomst ter hand is gesteld. De wettelijke bedenktijd begint 1 dag na de ter handstelling te lopen.
De volgorde
Je sluit een mondelinge deal en laat de koopakte opmaken. Partijen ondertekenen deze na controle. Indien van toepassing zal de aankoopmakelaar of hypotheekadviseur van koper deze eveneens controleren. Dan wordt de koopovereenkomst getekend en aan kopers ter hand gesteld. De verkoopmakelaar zorgt ervoor dat deze stukken vaak samen met de factuur al dan niet digitaal bij de notaris terecht komen.
De notaris neemt de koopovereenkomst in behandeling en bevestigt dit. Een tijdstip wordt afgesproken en indien van toepassing controleert de notaris of de bankgarantie of waarborgsom op tijd is gesteld of overgemaakt. Vóór de levering ontvang je van de notaris de concept akte en nota van afrekening om te controleren. De betrokken makelaars controleren deze ook.
Dag van overdracht
Op de dag van oplevering vindt de eindinspectie plaats en volgt de gang naar de notaris. Ook kan er een machtiging worden afgegeven zodat je niet naar de notaris hoeft. Na passeren (ondertekenen op dag van overdracht) zal de notaris de stukken aan het kadaster zenden. Meestal kan de inschrijving (op werkdagen) 1 dag later bij het kadaster worden gecontroleerd. Gefeliciteerd! Nu ben je eigenaar van de woning en zullen de gelden worden uitgeboekt.
Handige checklist verhuizen
Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.
> Gebruik de handige checklist verhuizen
Veel gestelde vragen
- Wat kost een makelaar?
- Wat kost een aankoopmakelaar?
- Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
- Hoe kan ik mijn huis zelf verkopen? (tips)
Anderen zochten ook op: Energie en bouwkundige keuring