Hoe verkoop ik onderhands mijn huis?
08 mei 2021 
5 min. leestijd

Hoe verkoop ik onderhands mijn huis?

Huis onderhands verkopen.

Wanneer jij je huis wilt verkopen zijn er meerdere opties. Eén daarvan is je huis onderhands verkopen. Bij een huis onderhands verkopen wordt geen verkoopmakelaar ingeschakeld.

Een ander veel gebruikt woord voor onderhands een huis verkopen is zelf verkopen of, voor de markt uit verkopen. Ook verkopen zonder makelaar is hierbij een veelgebruikte vorm. Je bent als verkoper namelijk niet verplicht een makelaar in te schakelen. Als verkoper heb je legio (internet) mogelijkheden om dit zelf te doen. Soms met een beetje hulp van de makelaar.

Wanneer iemand zich aandient voordat je met je huis de woningmarkt opgaat en een deal sluit wordt dit “onderhands” verkopen of verkocht genoemd. Vaak heeft de koper via vrienden, familie of kennissen gehoord dat het huis te koop komt. Zelf de verkopers benaderen om een deal te sluiten. Het huis blijft dan grotendeels uit zicht van andere kopers. Een voordeel voor de koper want in deze markt heb je veel concurrentie. Ik heb regelmatig gehoord dan potentiële kopers briefjes door de brievenbus doen bij woningen waarin ze zijn geïnteresseerd. Wanneer hierdoor een deal ontstaat valt dit ook onder onderhands (ver)kopen.

Huis via internet (onderhands) verkopen

Waar je vroeger een makelaar nodig had om je huis te verkopen is dat tegenwoordig wel anders. Er zijn genoeg keuzemogelijkheden, ik zou bijna zeggen, veel te veel. Via internet bereik je enorm veel mensen en dat is waar het om draait. Veel woningzoekers bereiken om een goede deal te sluiten. Via deze site kun je zelfs je huis volledig gratis aanbieden op het aanbodgedeelte. Mocht je hulp nodig hebben of toch een full-service makelaar in willen schakelen is dat met een paar klikken gedaan.

Ja, ik wil ook mijn woning aanbieden op de aanbodsite >

> Direct verkoopaccount aanmaken

Waar moet ik aan denken bij onderhands verkopen?

Net zoals bij een makelaar moeten de zaken goed worden geregeld. Wanneer je al een koper hebt gevonden is een presentatie niet nodig. Wanneer je met je woning de markt op wilt zal er een mooie presentie nodig zijn. Dat kan je zelf doen of uitbesteden. Denk bijvoorbeeld ook aan onderhandelen, deal sluiten en de koopovereenkomst opmaken.

 • Rondleiding(en) geven
 • Gegevens over de woning verzamelen
 • Informatie verstrekken (Meldingsplicht)
 • Onderhandelen of laten bieden
 • Mondelinge deal sluiten
 • Gegevens uitwisselen
 • Afspraken vastleggen/bevestigen
 • Koopovereenkomst opmaken
 • Koopovereenkomst laten controleren
 • Koopovereenkomst tekenen
 • Getekende stukken naar de notaris
 • Eindinspectie
 • Akte van levering tekenen
 • Sleuteloverdracht
 • Nazorg zoals verborgen gebreken

Dat is een hele lijst en toch maar een beknopte versie. In zo’n traject zijn er bepalende momenten waar je aan moet denken. Op deze site is daar allerlei informatie over te vinden. Den in ieder geval aan de vragen- en roerende zakenlijst zodat je de koper van de juiste informatie voorziet. Ga hiervoor naar downloads om ze gratis te downloaden. Laat de koopovereenkomst altijd opstellen door een makelaar of notaris. Ga niet zelf experimenteren met dit soort belangrijke documenten maar besteed dit uit. Via de bestelpagina kun je een koopovereenkomst opmaken bestellen.

Product of dienst voor verkoop huis bestellen >

> Bestel koopovereekomst opmaken

Levert een huis onderhands verkopen meer geld op?

Hier zijn de meningen over verdeeld. Wanneer je maar één koper hebt zal je nooit weten wat iemand anders zou hebben geboden. In een tijd waar overbieden de norm is moet je zelf goed nadenken wat je doel is. Kies jij voor gemak en ben je tevreden met een goed bod? Prima, ga je gang. Als je het maximale eruit wilt halen adviseer ik om je woning goed te promoten. Hiermee krijg je meer kijkers binnen en sluit je misschien wel een veel betere deal dan wanneer je onderhands had verkocht.

Wat zijn de voordelen van een huis onderhands verkopen?

Enkele voordelen zijn:

 • Geen makelaarskosten
 • Alles zelf in de hand houden
 • Volledige controle
 • Zelf de rondleidingen geven (informatie uit eerste hand)
 • Je kent de kopers (of leert ze snel kennen)
 • De gunfactor kan je besluit doen veranderen
 • Geen gedoe met de fotograaf of andere media
 • Je hoeft je huis niet extreem verkoopklaar te maken
 • Een snelle deal zorgt vaak voor minder zorgen
 • Zelf het proces begeleiden
 • Snelheid van verkopen

Zo zou je nog meer voordelen van een huis onderhands verkopen op kunnen noemen maar in de meeste gevallen is gemak, snel verkopen en geen makelaarskosten wel de hoofdreden voor mensen om het op deze manier te doen. Naast de voordelen zijn er ook nadelen waar je rekening mee moet houden.

Wat zijn de nadelen van een huis onderhands verkopen?

Enkele nadelen zijn:

 • Geen advies of waardebepaling van een makelaar
 • Zelf uitzoeken hoe het allemaal werkt
 • Geen of te weinig juridische kennis
 • Misschien niet de hoogste opbrengst
 • Zelf tijd investeren in verkoop
 • Emotioneel betrokken
 • Zelf koopovereenkomst opmaken/controleren
 • Geen vraagbaak of hulp van een expert
 • Koper heeft misschien een aankoopmakelaar (kennisniveau)

Dit zijn enkele nadelen van je huis onderhands verkopen. Jij moet zelf bepalen welke strategie het beste bij je past. Via deze site kan je de hulp inschakelen die je nodig denkt te hebben. Soms kun je er beter voor kiezen om samen met de makelaar bepaalde zaken te regelen. Dat zie je in de praktijk nogal eens. Koper(s) en verkoper(s) sluiten een deal en de makelaar regelt de juridische stukken. Via deze site kun je die nu makkelijk bestellen en wij regelen de rest.

Product of dienst voor verkoop huis bestellen >

> Bestel koopovereenkomst opmaken of controleren

Kan ik makkelijk zelf mijn huis onderhands verkopen?

In principe kun je makkelijk zelf je huis onderhands verkopen. Download de formulieren op deze site, bepaal de waarde en vraagprijs, geef zelf de rondleidingen, verstrek de koper de juiste informatie en ga in onderhandeling of laat ze bieden. Zorg ervoor dat je alles goed documenteert om fouten te verkleinen. Bestel de producten en diensten die je nodig hebt en raadpleeg een adviseur wanneer je ergens over twijfelt. Laat de koopovereenkomst opmaken, teken de documenten en zorg ervoor dat de stukken bij de notaris terecht komen.

Is het veilig om je huis onderhands te verkopen?

Op zich is er niets mis mee je om zelf je huis onderhands te verkopen. Dat kan op een veilige manier wanneer je advies inwint of hulp inschakelt voor zaken die je zelf niet weet. Je zou altijd enig risico kunnen lopen met bezichtigingen maar dat heeft er ook mee te maken hoe je hier zelf in staat. Dit heeft vaak ook met leeftijd te maken. Wanneer je zelf je huis onderhands verkoopt en een rondleiding moet geven, zorg er dan voor dat je altijd met z’n tweeën bent. Juridische stukken met privacygevoelige informatie mailen is door makelaars niet meer toegestaan. Dat moet via een afgeschermde omgeving. Dat geldt ook voor notarissen. Alleen dit zou al een reden kunnen zijn om dit uit te besteden.

Conclusie:

Je huis zelf onderhands verkopen bespaart je geld maar het is de vraag of de netto-opbrengst hetzelfde is dan wanneer je via een verkoopmakelaar je huis verkoopt. Daarnaast schakelen kopers steeds vaker een aankoopmakelaar in. Het kennisniveau van een aankoopmakelaar is in de meeste gevallen een stuk hoger dan die van een gemiddelde verkoper. Je moet dus stevig in de schoenen staan om dit verkoopproces goed te laten verlopen. Ook wil je gezeur achteraf voorkomen. Wil je jouw huis online aanbieden kan dat kosteloos via deze site. Wil je na het lezen van dit artikel toch liever advies van een makelaar? Gebruik hiervoor dan één van de links hieronder.

Vraag gratis waardebepaling aan >

> Meer over huis verkopen

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

 

 

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor