Wat kost op jezelf (gaan) wonen?
09 mei 2021 
4 min. leestijd

Wat kost op jezelf (gaan) wonen?

Op jezelf gaan wonen

Op jezelf gaan wonenOp jezelf wonen wordt steeds duurder, de kosten voor vaste lasten en onderhoud stijgen mee met de rest. Zo ook de levensmiddelen zoals eten en drinken. Je krijgt niet alleen met de vaste lasten te maken maar ook met levensonderhoud. Ben je benieuwd wat het kost om op jezelf te gaan wonen? Bekijk dan dit artikel.

Bij je ouders blijven wonen is natuurlijk het goedkoopste maar soms ben je toe aan een volgende stap. Van vroeger kan ik me dat nog herinneren. Je eigen plekje waar je kan doen en laten wat je zelf wilt, onder de vleugels van je ouders vandaan maar dat kost geld. Soms veel geld. Maak voordat je op jezelf gaat wonen een overzicht van alles wat je moet betalen wanneer je op jezelf woont. Dat geeft inzicht zodat je weet waar je eventueel op kan en moet besparen.

Waar wil ik wonen?

Het maakt nogal een groot verschil in kosten of je in de grote stad of op het platteland een huis of appartement wilt betrekken. In grote steden maakt zelfs de wijk een groot verschil. Over het algemeen kun je stellen dat, hoe dichter je bij het centrum woont, des te hoger de kosten. In het centrum wonen is vaak het duurst ook al is dat natuurlijk afhankelijk van hetgeen je zoekt, de plek en ruimte.

Ik wil op mezelf gaan wonen, kunnen de ouders meebetalen?

Steeds vaker betalen ouders mee, dat heeft met de stijgende huurprijzen te maken. Vroeger was het eenvoudiger om een huis te huren en was er ook meer aanbod. Tegenwoordig is naast het koopaanbod ook het huuraanbod erg laag. Er zijn voor een woningstichting of investeerders (huurbazen) genoeg huurders te vinden. Een betrouwbare huurder is dan ook belangrijk voor de continuïteit van de geldstroom voor de verhuurder. Ouders kunnen aan bijdragen om enerzijds borg te staan en anderzijds mee te betalen.

Wat kost het om op jezelf te gaan wonen?

Zoals eerder aangegeven maakt het nogal een verschil waar je wilt wonen. Kies ervoor om een overzicht te maken van gemiddelde huurprijzen in bepaalde plaatsen of wijken waar je wilt wonen. Zo zal je zien dat sommige plekken extreem duur zijn en anderen misschien wel binnen je budget vallen. Hieronder de belangrijkste zaken op een rij, de genoemde prijzen zijn indicatief en per regio, plaats en zelfs wijk verschillend, waarbij sommige plekken voor starters voorlopig nog even onbereikbaar zijn. Bedragen zijn per maand.

  • Huursom van huis of appartement (500-1000 euro)
  • Gas, licht en water (200-300 euro)
  • Internet en TV (50-120 euro)
  • Abonnementen (enkele tientjes)
  • Verzekeringen (20-50 euro)
  • Gemeentelijke belastingen (per gemeente verschillend)
  • Onvoorziene kosten (dingen vervangen)
  • Extra zaken zoals apparaten en laptop e.d.
  • Boodschappen en lichamelijke verzorging
  • Sparen

Eenvoudig energie vergelijken >

> Nutsvoorzieningen afsluiten

De huursom maakt een groot deel uit van je vaste lasten en komt elke maand weer terug. Soms kun je huurtoeslag aanvragen waarbij de netto huurlasten lager uitvallen. In sommige gevallen moet je ook een borg betalen, houd daar rekening mee. Er zijn allerlei kleine bedragen die snel optellen. Denk aan je mobiele telefoon en abonnementen zoals Netflix. Zo zijn er nog veel meer dus in veel gevallen zal je hier een keuze in moeten maken. Dat geldt ook voor verzekeringen, vergeet deze niet.

Denk bijvoorbeeld aan een uitvaartverzekering, inboedelverzekering maar ook een (doorlopende) reisverzekering. Wanneer je nog thuis woont is dat vaak anders en betalen je ouder hier (soms) nog voor. Wanneer je op jezelf gaat wonen zal je ook deze lasten mee moeten tellen. De hoogte van de boodschappen bepaal jezelf maar onderschat dit niet. Denk hierbij ook aan bijvoorbeeld de kapper. Ook klein onderhoud van de woning is vaak voor de huurder. Neem hiervoor een klein bedrag per maand mee in je overzicht. Er gaat altijd wel iets stuk waarvan de rekening voor jou komt.

Op jezelf wonen en een huis kopen

Wanneer je wat meer verdient kan het interessant zijn om eens een hypotheekadviseur te raadplegen om voor jou een berekening te maken wat je mogelijkheden zijn. Wanneer je koopt investeer je in je eigen huis, wanneer je huurt zie je er nooit meer iets van terug. De huizenprijzen zijn enorm gestegen maar de rente is laag. Wanneer je gaat samenwonen kun je gebruik maken van twee inkomens. Laat de mogelijkheden eens uitrekenen en indien er voldoende mogelijkheden zijn overweeg dan die stap te zetten.

Vrijblijvend hypotheekgesprek aanvragen >

> Meer over een huis kopen

Voor starters is het lastig op de huidige woningmarkt maar niets is onmogelijk. Wanneer je ouders je hierbij kunnen helpen is er over het algemeen veel meer mogelijk. Bespreek dat eens thuis. Een aankoopmakelaar kan je bij het aankopen van je eerste huis helpen en begeleiden. Denk er wel aan dat je over eigen middelen moet beschikken om een huis te kunnen kopen. Elke maand een beetje sparen is dus een noodzaak om die stap te kunnen zetten.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor