Goede voorbereiding zorgt voor meer kans op een huis
07 oktober 2021 
5 min. leestijd

Goede voorbereiding zorgt voor meer kans op een huis

Goede voorbereiding huis kopen.

Aankoopmakelaar inschakelenZoals bij alles is het zaak om je goed voor te bereiden bij een huis kopen. De zoektocht begint vaak online maar waar moet je zoeken? En welke acties zorgen voor meer succes? Alles begint met een goede voorbereiding om je succes te vergroten.

 • Breng je wensen in kaart en houd het realistisch
 • Zoek naar woningen die bij je passen en bekijk de prijzen
 • Pas je zoek criteria aan indien nodig of gewenst
 • Kijk ook eens naar woningen die NIET helemaal af zijn
 • Zoek meer data via internet over de woning en buurt
 • Bespreek verschillende scenario’s met je hypotheekadviseur
 • Schat in wat er gemiddeld wordt overboden en schakel een aankoopmakelaar in
 • Zoek naar woningen via meerdere kanalen
 • Wees er snel bij wanneer je iets hebt gevonden
 • Rijd een paar keer door de buurt waar je wilt wonen
 • Bel eens aan bij de buren voor meer informatie over de woning/buurt
 • Overleg met de aankoopmakelaar de beste aankoopstrategie
 • Vergroot je kans door voor een gunfactor te zorgen
 • Ontdek welke voorwaarden belangrijk zijn voor de verkoper
 • Die een strategisch slim voorstel, hier zijn mogelijkheden genoeg voor

Hierboven een lijst met zaken waar je aan moet denken. Natuurlijk zijn er nog veel meer zaken die de revue passeren maar dit is in hoofdlijnen een stappenplan voor succes. Eigenlijk zou ik de aankoopmakelaar en hypotheekadviseur bovenaan moeten zetten. Daar begint het allemaal mee. Gemiddeld schakelen woningzoekers maar 30%-40% een aankoopmakelaar in. Daar ligt dus nog een enorme kans op succes.

Meer over huis kopen >

> Ga naar aankoopmakelaar

Aantal aanvragen voor bezichtigingen per woning nemen toe

Doordat het aantal aanvragen voor bezichtiging stijgt wordt daarmee de kans op succes steeds kleiner. Woningzoekers staan in de rij en het aantal biedingen per woning nemen toe. Toch is het niet overal een drukte van belang en daar liggen juist kansen voor kopers.

Aangeboden woningen buiten Funda om

Beste hypotheekadviseurIk zie nog steeds woningen voorbijkomen die (nog) niet op Funda staan. Makelaars bedenken strategieën om verkoopopdrachten binnen te halen. Zo is een twee fasen strategie er één waarbij de woning eerst aan het eigen netwerk wordt aangeboden. Bij te weinig interesse of onvoldoende biedingen volgt fase 2 en wordt de woning op Funda geplaatst. Nog steeds een gemiste kans wanneer je hier geen gebruik van maakt. Wanneer de woning via Funda wordt aangeboden weet je eigenlijk al dat de kans dat je in de rij komt te staan erg groot is.

Social Media, zoekersbestand en andere websites

Veel makelaars bieden woningen al dan niet via een sneak preview aan op Social Media. Daar ligt een grote kans om in ieder geval een afspraak te scoren. Een veel gehoord probleem is dat de bezichtigingen vol zitten. Vind een woning voordat deze aan het grote publiek wordt aangeboden. Social Media is hier een mooi voorbeeld van. Vergeet YouTube niet. Er worden nog steeds woningen aangeboden waarvan de woningfilm op YouTube wordt gezet. Abonneer je op makelaars zodat je als eerste op de hoogte bent. Let op: Niet alle makelaars plaatsen de woningen op YouTube. Zorg er dus voor dat je meldingen ontvangt van woningen die te koop worden aangeboden zodat je als eerste op de hoogte bent. Snel reageren is de volgende zet.

Download checklist bezichtigen >

> Ga naar meer downloads

Overleg met je werkgever

Door het grote aantal aanvragen en de beperkte tijd kom ik vaak tegen dat mensen teleurgesteld worden omdat ze moeten werken op het moment dat er gepland kan worden. Ga met je werkgever in gesprek zodat je snel kan schakelen wanneer er een woning beschikbaar komt. Elke werkgever weet dat het aanbod laag is en je er snel bij moet zijn. Maak hier afspraken over zodat je flexibel bent mocht er een woning online komen die je bevalt.

Steeds meer woningen boven de vraagprijs verkocht

De snelheid van verkopen wordt hoger en de bedragen die boven de vraagprijs worden geboden zijn hoger dan een jaar geleden. Wees je hiervan bewust. Probeer in te schatten hoeveel gemiddeld wordt overboden en schakel een aankoopmakelaar in. Doe geen domme dingen, of dingen waarvan je later spijt hebt. Wanneer de woning aan jou gegund wordt moet je er blij mee zijn. Als je dan nog steeds twijfelt heb je ergens in het traject steken laten vallen.

Kansen, kansen, kansen

Overal zijn kansen. Ook op de woningmarkt en dat weet ik uit eigen ervaring. Er zijn nog steeds verkopers die de makelaar de opdracht geven hun woning eerst aan het eigen netwerk aan te bieden. Daar ligt een enorme kans maar wordt (nog) te weinig gebruik van gemaakt. We hebben dit getest en komen tot de conclusie dat veel mensen wachten totdat de woning op Funda staat. Ze klagen dan wanneer er geen bezichtiging mogelijk is. Ze zijn vergeten dat de woning twee dagen daarvoor al op Social Media als sneak preview is aangeboden en ook het zoekersbestand als eerste op de hoogte was. Een gemiste kans!

Verbreed je zoekcriteria

Je zou erover na kunnen denken je zoekcriteria te verbreden om meer woningen in je mailbox te ontvangen. Dat hoeft niet alleen over de prijs te gaan. Bedenk dat er nog steeds woningen zijn die onder de vraagprijs worden verkocht. Ook daar ligt een kans op succes. Dat is geen garantie maar helpt een beetje mee om woning te vinden.

Conclusie:

Zoek (online) op plekken waar minder concurrentie is en laat je niet alleen maar leiden door de grootste websites. Breng in kaart wat je wensen zijn en wijk daar enigszins vanaf wanneer je beseft dat er voor het bedrag wat je in gedachten had geen passende woning te vinden is. Laat je begeleiden door een aankoopmakelaar en overleg verschillende scenario’s met de hypotheekadviseur. Creëer een gunfactor en doe een slim bod!

Vrijblijvend hypotheekgesprek aanvragen >

> Meer over een huis kopen

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

TIP: Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen:

Meer informatie over:

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie

Wist je dat…

Wist jij dat je jouw woning gratis op onze aanbodsite aan kan bieden? Gewoon zonder enige verplichting en kosteloos je woning plaatsen op NLVERHUIST. Klik nu op de button voor meer informatie.

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor