Duurzaam huis is makkelijker dan je denkt.
We kennen allemaal de berichten van tegenwoordig. We moeten van het gas af, ons huis isoleren en zonnepanelen installeren. Maar zo langzamerhand zien we door de bomen het bos niet meer. Duurzaam is ook het hergebruik van materialen of recyclen zoals dat officieel heet. Daarnaast zijn er nog veel zaken die we kunnen doen maar dan moeten we weten hoe.
Cursus duurzaamheid
Kort geleden hadden we met een groep makelaars een duurzaamheid-cursus of training zoals dat heet. Daarin werden een aantal voorbeelden van huizen aangehaald die verbetert konden worden. Dat heeft veelal ook met het bouwjaar van een woning te maken. Ik stelde daar de volgende vraag: Wat zou ik op dit moment aan duurzaamheid moeten doen zodat mijn huis voor de toekomst gereed is. De ontwikkelingen gaan namelijk zo snel dat hetgeen je vandaag verbetert morgen alweer is verouderd. Het was een mix van antwoorden waarvan ik er een paar uitlicht.
Isoleren
Oudere woningen zijn in veel gevallen nog niet of onvoldoende geïsoleerd. Daar zou je mee kunnen beginnen. Ik heb zelf een woning uit 2003 dus de isolatie is goed. Bij het isoleren moet je denken aan muren, dak en de vloer. Tijdens de training hebben we vastgesteld dat er het meeste verlies optreedt via het dak. Dakisolatie kan al een groot verschil maken. Daarnaast zou je de muren en de vloer kunnen isoleren.
Dubbel glas
Sommige woningen hebben nog enkel glas maar ook sommige woningen hebben dubbel glas maar dan uit het jaar nul. De isolatiewaarde van die beglazing laat wel wat te wensen over. Naar verloop van tijd raakt zo’n raam ook lek, dat zie je door het vuil wat tussen beide ruiten ontstaat. Die zou je kunnen vervangen voor HR++ glas. Tegenwoordig bestaat er ook triple glas maar daarvoor zit er bij oudere huizen te weinig ruimte in het kozijn. Moet je ook de kozijnen vervangen overweeg dan triple (driedubbel) glas.
CV-ketel
Kijk eens naar de leeftijd van je CV-ketel en wat de waardes daarvan zijn. Een nieuwe ketel laat je al installeren voor 1000 tot 1500 euro. Op zich een lage investering in verhouding met de waarde van je huis. Iedereen moet van het gas af maar dat gaat de komende jaren niet gebeuren. Een vooruitstrevend alternatief die geschikt is voor alle woningen is er nog niet. Natuurlijk hebben we de warmtepomp maar ook hierover zijn de meningen verdeeld. Je zou best kunnen overwegen een energiezuinige CV-ketel aan te schaffen die je na 10 tot 15 jaar weer vervangt voor iets anders.
Zonneboiler
Een goed alternatief is een zonneboiler. Je bespaart hiermee circa 50% van je verbruik voor warm water. De zonnestralen op het dak verwarmen door middel van een collector je tapwater wat zich in het voorraadvat bevindt. Het vat is goed geïsoleerd hetgeen de warmte vasthoudt. Hiermee wordt je tapwater onafhankelijk van gas. Ook komt er geen CO2 vrij via zonne-energie terwijl dat bij gas wel zo is. De verwachting is dat een zonneboiler circa 25 tot 30 jaar meegaat.
Temperatuur
Zet je kachel een uurtje later aan of een graadje lager. Daarmee bespaar je geen duizenden euro’s maar alle beetjes helpen. Een slimme thermostaat kan de vooraf ingestelde temperatuur regelen. Zet ook de watertemperatuur van de CV-ketel iets lager. Deze hoeft echt niet op 80 graden te staan. Een graag of 60 is meer dan voldoende.
Verkleinen woonoppervlakte
Dit is een vervelende, zoals ik in een ander artikel schreef zijn we gek op veel leefruimte. Met name op de begane grond waar we ons vaak bevinden wanneer we thuis zijn. Neem als voorbeeld een tiny-house. Het kost minder energie om het te bouwen maar ook minder energie om erin te wonen. Nu zeg ik niet dat een tiny-house voor iedereen geschikt is maar je zou bij het herindelen, verbouwen of verbeteren van je woning eens een adviseur in kunnen schakelen. Die kan met je meedenken over enerzijds het behouden van comfort en anderzijds duurzamer te gaan wonen.
Kwam voorbij
Op Facebook zag ik een bericht voorbijkomen van iemand die z’n telefoonabonnement kon verlengen. Hij heeft ervoor gekozen om te verlengen met een losse simkaart en nog 1 a 2 jaar met de oude telefoon te doen. Hiervan moeten we ons bewust worden wanneer we keuze maken. Hiervoor moet er een nieuwe mindset ontstaan om eerst (duurzaam) na te denken en dan pas wat doen.
Vergroenen van de omgeving
Zo moeilijk is het niet, kies voor een beplante tuin in plaats van tegels. Dat geldt ook voor grote parkeerplaatsen in we straat of wijk. Laat het water makkelijker in de grond trekken, daardoor kan het grondwaterpeil weer wat meer in balans komen en ontlast je de riolering. In steeds meer wijken wordt het regenwater gescheiden van het afvalwater. Dit regenwater komt hiermee rechtstreeks in de grond. Een groene omgeving wordt ook geassocieerd met een betere gezondheid.
Windenergie
Hier is ook veel over te doen, het is schone energie maar tast het landschapsaangezicht aan. Daarin zullen we keuzes moeten maken wat we belangrijker vinden. Dat geldt niet alleen voor woningbouw maar ook voor kantoren.
Conclusie:
Bij verduurzamen denken we vaak dat we heel veel moeten investeren en veranderen maar je kunt klein beginnen. Denk bij elke keuze die je maakt of dat toekomstbestendig is en of je bijdraagt aan een betere wereld. Dan zijn de meeste keuzes opeens niet zo moeilijk meer. Met het isoleren en installeren van zonnepanelen ben je al op de goede weg. Waarmee zou jij kunnen beginnen? Overweeg eens een gesprek met een hypotheekadviseur om de mogelijkheden voor het ophogen van de hypotheek te bespreken. Hier zijn tegenwoordig aantrekkelijke voorwaarden voor.
Handige checklist verhuizen
Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.
> Gebruik de handige checklist verhuizen
Veel gestelde vragen
- Wat kost een makelaar?
- Wat kost een aankoopmakelaar?
- Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
- Hoe kan ik mijn huis zelf verkopen? (tips)
Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie