Financiële mogelijkheden bij overbieden op een huis.
Overbieden is tegenwoordig de norm maar hier kleven ook risico’s aan. Weet jij hoeveel je kan overbieden? Wat de financiële consequenties zijn en hoeveel eigen geld je zelf moet inbrengen? Hieronder meer informatie over de financiële mogelijkheden bij het overbieden op een huis.
Af en toe kom ik nog woningzoekers, of de ouders daarvan tegen die denken dat er nog valt te onderhandelen maar de meesten zien wel in dat bieden de norm is geworden. Dat is overigens niet bij elk huis het geval dus lees je goed in en raadpleeg een aankoopmakelaar. In sommige regio’s staat weleens een huis wat minder courant is of waarbij het verkooptraject niet echt loopt. Hier zijn dus nog kansen om een goede deal te sluiten. In de meeste gevallen sta je in de rij en wordt het bieden bij inschrijving.
De woningmarkt is overspannen en we spreken van een verkopersmarkt. Hierbij hebben de verkopers het grotendeels voor het zeggen en kunnen eisen stellen. Door het lage aanbod, de lage rente en de stimulerende maatregelen van de overheid is de verwachting dat de woningprijzen nog wel even blijven stijgen maar waar eindigt dit?
Eigenmiddelen aanwenden boven taxatiewaarde
Wanneer je een deal sluit komt de taxateur langs om de woning te taxeren, tenminste wanneer de bank een taxatierapport eist. Dat is in de meeste gevallen nodig wanneer je een hypotheek nodig hebt. Tegenwoordig kun je maximaal 100% van de taxatiewaarde lenen. Koop je een huis voor 325.000 euro die getaxeerd wordt op 3 ton, dan zal je zelf 25.000 euro moeten betalen. Dit komt boven op de kosten koper.
Hoeveel kan ik maximaal lenen?
Er wordt dus gekeken naar de taxatiewaarde in het taxatierapport omschreven als marktwaarde. Alles boven deze marktwaarde moet worden voldaan uit eigen middelen. Daarnaast is jou inkomen de leidraad voor het verstrekken van een hypotheek. De bank wil zeker weten of je de hypotheek kan betalen. Hierbij worden ook de alimentatie en schulden onder de loep genomen. Heb je bijvoorbeeld een persoonlijke lening? Dan heeft dat gevolgen voor de maximale hypotheek die je kan krijgen. Soms loont het om deze lening af te lossen waardoor je meer hypotheek kan krijgen. De hypotheekadviseur kan dit allemaal voor je uitrekenen.
Overwaarde meenemen uit andere woning
Wanneer je al een eigen woning bezit zijn er vaak meer mogelijkheden om eigen middelen in te brengen. Dit kan door de overwaarde in te brengen in de volgende woning. De waarde van je huidige huis is even hard meegestegen wat voordelen heeft voor de inbreng van financiële middelen. Starters hebben dit niet en zijn hiervoor vaak aangewezen op spaargeld of de ouders die hulp bieden. De verkoopmakelaar kun je inschakelen om de waarde in te schatten. De meeste makelaars bieden een gratis waardebepaling aan zodat jij weet wat je kan verwachten van je huidige huis.
Hoeveel kan ik overbieden?
Dit is van meerdere factoren afhankelijk zoals inkomen, overwaarde, overbieden en gewenste maandlasten. Zorg er dus voor dat jouw plaatje klopt voordat je een bod doet op een huis. De teleurstelling is groot wanneer achteraf blijkt dat je de hypotheek niet rond kan krijgen. Nodig een verkoopmakelaar uit en laat je huis op waarde schatten en ga in gesprek met de hypotheekadviseur. Breng alles in kaart zodat je weet hoeveel je kan (over)bieden op een huis.
Handige checklist verhuizen
Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.
> Gebruik de handige checklist verhuizen
Veel gestelde vragen:
- Wat kost een makelaar?
- Wat kost een aankoopmakelaar?
- Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
- Hoe kan ik mijn huis zelf verkopen? (tips)
Meer informatie over:
- Een huis verkopen
- Een gratis waardebepaling
- Een huis kopen
- Je woning zelf aanbieden
- Je huis zelf verkopen (Stappenplan)
Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie
Wist je dat…
Wist jij dat je jouw woning gratis op onze aanbodsite aan kan bieden? Gewoon zonder enige verplichting en kosteloos je woning plaatsen op NLVERHUIST. Klik nu op de button voor meer informatie.