WONING WORDT LAGER GETAXEERD, WAT NU?
11 december 2019 
2 min. leestijd

WONING WORDT LAGER GETAXEERD, WAT NU?

Hieronder het verhaal van John en Annemarie en hoe je toch met voldoende leencapaciteit bedrogen uitkomt! Gevolgen woning lager getaxeerd

Starters John en Annemarie hadden een leuk huis gezien en vroegen de makelaar of ze konden komen kijken. Natuurlijk kan dat zei hij, maar er komen nog wel meer mensen. Dat is natuurlijk begrijpelijk in deze markt maar dat er achteraf gezien zoveel mensen kwamen was nou niet echt in het voordeel van John en Annemarie.

Meerdere geïnteresseerden

Omdat er teveel aanvragen waren om apart te plannen hebben de verkopers in overleg met de makelaar besloten om een open huis te organiseren. John en Annemarie waren daar aanwezig maar konden de woning lastig bekijken omdat het erg dringen was. Aan het einde gaf de makelaar nog wat informatie mee over de woning en hoe de biedprocedure eruit zag.

Angstig gevoel

Toen John en Annemarie in de auto stapten bekroop hen toch een angstig gevoel. Deze woning is enorm populair en er zal wel flink geboden worden. Een beetje teleurgesteld vertrokken ze en onderweg was de woning natuurlijk onderwerp van gesprek. Na goed overleg hebben ze toch besloten een bod uit te brengen.

Boven de vraagprijs geboden

De vraagprijs was € 285.000,- die op zich al erg pittig was voor dit huis, maar gezien de markt en de gebleken interesse besloten John en Annemarie 315.000 euro te bieden. Dat was natuurlijk een stuk boven de vraagprijs. De hypotheekadviseur had aangegeven dat ze 350.000 euro konden lenen dus 315k was in dit geval makkelijk te doen.

Gefeliciteerd

Nadat de deadline was gesloten kregen alle bieders bericht. John en Annemarie werden door de makelaar gefeliciteerd met de mondelinge deal. Daar moest op gedronken worden en alle partijen waren blij. De gegevens werden uitgewisseld en een onafhankelijke taxateur ingeschakeld om de waarde vast te stellen. Je voelt hem waarschijnlijk al aankomen.

Twee dingen

De woning was volgens de taxateur maximaal € 285.000,- waard, dat betekent twee dingen. 1: De kopers hebben 30.000 euro teveel betaalt, en 2: Alles boven de 285.000 euro moeten ze uit eigen middelen betalen. Het eerste punt was wel overheen te komen want je weet in de huidige markt dat je teveel moet betalen om een huis te bemachtigen maar punt 2 was een ander verhaal.

Extra eigen middelen nodig

Naast de kosten koper moest er ook nog eens 30.000 euro aan eigen middelen bij elkaar geschraapt worden. Daar hadden ze geen rekening mee gehouden en de deal ging uiteindelijk niet door. Erg jammer maar dit had voorkomen kunnen worden. Raadpleeg een expert voor je gaat bieden. Weet wat je mogelijkheden en kansen zijn op de woningmarkt. Het klinkt nu er voor de hand wat ik ga zeggen maar schakel een goede hypotheekadviseur in voor de financiën en een aankoopmakelaar om je te begeleiden. Dan was dit waarschijnlijk niet gebeurt. Daarmee voorkom je teleurstellingen achteraf.

Ik moet erbij zeggen dat hier ook een taak van de verkoopmakelaar is weggelegd om de kopers te informeren naar de eigen middelen en te wijzen op de gevolgen van een lagere taxatiewaarde. Misschien was de uitkomst dan anders geweest wanneer de makelaar dit met de verkopers had besproken.

Voorkomen is beter dan…

Dit verhaal van John en Annemarie kent natuurlijk 2 kanten. Zij hadden zich beter in moeten lezen of voor laten lichten over de gevolgen van hun bod. De makelaar had meer onderzoek kunnen doen naar de kennis en mogelijkheden van de kopers. Dan hadden de verkopers waarschijnlijk direct voor een andere partij gekozen.

Terug naar overzicht

Contact

Anderen zochten ook naar: Verhuisplanner en energie

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor