Wat is de taxatiewaarde van een huis?
20 september 2021 
in Vragen
3 min. leestijd

Wat is de taxatiewaarde van een huis?

Taxatiewaarde.

Makelaars en taxateurs gebruiken verschillende waardes voor een waardebepaling of taxatierapport. Regelmatig valt het woord taxatiewaarde die belangrijk is voor de aanvraag van een hypotheek. De taxatiewaarde is de marktwaarde die de taxateur toekent aan de woning.

Je hebt een huis gekocht en de hypotheekadviseur wordt ingeschakeld om de hypotheek te regelen. In veel gevallen kan deze ook de taxateur regelen die het gekochte huis taxeert. Deze zal een afspraak maken met de verkoopmakelaar om de woning op te nemen. Tijdens de inspectie wordt de woning bekeken en opgemeten volgens de laatste normen. Sinds 1 oktober 2021 is het ook verplicht een bouwkundige opnamestaat bij te voegen.

Nadat de taxateur de woning heeft opgenomen wordt het taxatierapport uitgewerkt. In de meeste gevallen is dit een NWWI gevalideerd rapport. Het rapport wordt dus door een externe partij gecontroleerd en moet aan diverse eisen voldoen.

Verschillende data voor de taxateur

De taxateur heeft de beschikking over historische data en vraag verschillende referenties op. Dit zijn vergelijkbare woningen die recent zijn verkocht. Het gaat hierbij om transactieprijzen en niet om vraagprijzen zoals vaak online staan. De taxateur komt tot een bepaalde marktwaarde die vaak taxatiewaarde wordt genoemd. De taxateur legt deze waarde samen met de onderbouwing van zijn/haar conclusie vast in het taxatierapport.

Voor kopers is de taxatiewaarde voor het verkrijgen van een hypotheek van levensbelang. Vooral wanneer je (flink) hebt overboden want naast het overboden bedrag moet je ook de kosten koper uit eigen middelen betalen. Hierbij is voor geldverstrekkers de taxatiewaarde/marktwaarde in het taxatierapport de maatstaaf.

Voorbeeld:

De vraagprijs van een huis is 250.000 euro en je hebt 285.000 euro geboden. De taxateur legt een waarde vast van 265.000 euro. Het verschil tussen de taxatiewaarde en het geboden bedrag (20.000 euro) zal je uit eigen middelen moeten betalen. Ook komen hier de kosten koper zoals e.v.t. overdrachtsbelasting, notariskosten en hypotheekkosten bij. Daarnaast is er de mogelijkheid om een bouwkundige keuring uit te laten voeren en/of is er een aankoopmakelaar bij betrokken. Hier zijn ook kosten aan verbonden zal je uit eigen middelen moeten betalen in bovengenoemde geval. Vergeet hierbij niet de kosten van de taxateur voor het opmaken van het taxatierapport.

Overwaarde van je eigen huis gebruiken

Om dit soort kosten te betalen maken doorstromers in veel gevallen gebruik van de overwaarde van hun eigen huis. Wanneer je al een koophuis hebt is de waarde hiervan ook meegestegen met de rest van de woningmarkt. Voor starters wordt dit een ander verhaal en zal vaak spaargeld of geld van ouders worden ingezet om een huis te kopen.

Verbouwen of oversluiten hypotheek

Wanneer je gaat verbouwen en de hypotheek aan wilt passen zal de taxateur de waarde voor, en na verbouwing vaststellen. Ook bij het oversluiten van een hypotheek zal de taxateur in de meeste gevallen langskomen. Uitzondering hierop is de bureautaxatie of bureauwaardering die in 2021 in het leven is geroepen.

Kortom:

De taxatiewaarde, lees marktwaarde van een huis is belangrijk voor een hypotheekaanvraag en hierop baseren de geldverstrekkers de mogelijkheden die je als koper hebt. Houd er rekening mee dat de taxatiewaarde lager kan zijn dan hetgeen je hebt geboden. Dit verschil zal je uit eigen middelen moeten betalen. Wil je alvast een rekenkundige en geschatte waarde van je huis ontvangen? Ga dan naar woningwaarderapport >

Bekijk ook: Wat betekenen de verschillende waardes bij een huis?

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

TIP: Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen:

Meer informatie over:

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie

Wist je dat…

Wist jij dat je jouw woning gratis op onze aanbodsite aan kan bieden? Gewoon zonder enige verplichting en kosteloos je woning plaatsen op NLVERHUIST. Klik nu op de button voor meer informatie.

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

 

 

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor