Ben jij de hoogste bieder?
02 februari 2021 
3 min. leestijd

Ben jij de hoogste bieder?

Hoogste bieder.

Gefeliciteerd, de kans dat je de woning kreeg was waarschijnlijk erg klein en door het lage aanbod moest je waarschijnlijk flink overbieden. Toch zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

Impulsieve actie?

Doordat er zo weinig woningen worden aangeboden sta je al snel in de rij voor een koophuis. Je bent al maanden of zelfs jaren op zoek en nu wil je kost wat het kost gewoon de woning. Resultaat kan zijn dat je impulsief en te gretig bent. Een actie waarvan je later spijt hebt. Je wordt namelijk de volgende ochtend wakker met een steen in je maag. Twijfel maakt zich van je meester en je overweegt de makelaar te bellen om je terug te trekken. Dat noem ik “het spook” van de hoogste bieder.

Een impulsieve actie is nooit goed en je moet zeker van je zaak zijn. Schakel daarom altijd een goede en betrouwbare aankoopmakelaar in. Deze kan je informeren over de échte waarde van een huis. Waarschijnlijk koop je een huis in deze tijd niet voor de échte waarde maar moet er worden overboden. Wanneer jij de waarde van het huis weet is het ook makkelijker te bepalen welke waarde je toekent aan emotie. De vraagprijs staat los van de werkelijke waarde. Natuurlijk heeft de makelaar een waardebepaling voor de verkopers gemaakt maar de verkopers hebben ook een stem. En die stem klinkt steeds luider om de vraagprijs wat hoger te stellen dan het advies van makelaars.

Wat als de waarde (veel) lager is?

Stel je voor dat de werkelijke waarde lager is dan de vraagprijs en je flink hebt overboden. Het verschil tussen de taxatiewaarde en de koopsom moet je zelf bijbetalen. Beschik je wel over die eigen middelen? En wat wordt je maandlast? Heb je van tevoren alles wel helder in kaart gebracht. Indien jij je eigen huis nog moet verkopen, hoe zit het dan met de overbrugging en financiering. Allemaal zaken om eigenlijk van tevoren over na te denken en advies in te winnen. Raadpleeg daarom altijd een erkende hypotheekadviseur om deze zaken helder te krijgen. Heb je dat nog niet gedaan en alleen een online berekening opgevraagd? Schakel dan per direct een hypotheekadviseur in om een berekening te maken van hetgeen je kan lenen en wat daarvan de maandlasten zijn.

De overeenkomst

Nadat de mondelinge deal is gesloten ontvangt de verkoopmakelaar graag je gegevens om de koopovereenkomst op te kunnen stellen. Deze ontvang je dan vaak eerst ter controle waarna er wordt getekend. Na het ondertekenen is er nog de wettelijke bedenktijd en daarna kan je er alleen afzien door een beroep te doen op de ontbindende voorwaarden tenzij deze er niet zijn. Dan zit er gewoon aan vast!

Alles helder?

Heb je van tevoren alles helder en is het een goede overweging geweest om het hoogste bod uit te brengen? Mijn zegen heb je en ik wens je veel woonplezier. Mijn ervaring is dat er vooral bij jonge mensen nogal eens wat twijfel ontstaat nadat de deal is gesloten. Voorkom pijn en slapeloze nachten door goede adviseurs in te schakelen. Goed advies kost geld maar geen advies kost soms kapitalen. Aan jou de keuze.

Ga naar overzicht hypotheekadviseurs >>

> Meer informatie over een huis kopen

Overbruggingskrediet

De hypotheekadviseur kan goed in kaart brengen of een overbruggingskrediet kans van slagen heeft en wat daarbij de extra kosten zijn. Ook de kosten van de aankoopmakelaar en taxateur wordt meegenomen in deze berekening. Daarnaast kun je nog denken aan de kosten van een bouwkundige keuring. Dit dien je wel direct in je voorstel mee te nemen zodat verkopers niet achteraf worden verrast.

Ga naar aanvragen bouwkundige keuring >>

Kosten van verbouwing

Ook de kosten van een eventuele verbouwing moeten helder zijn voordat je een bod uitbrengt. Het beste is een huis twee keer te bekijken maar dit lukt soms niet. Het gaat om veel geld en mocht je een deal sluiten moet er geen twijfel meer ontstaan. Je moet er gewoon blij mee zijn.

Kortom, huizen zijn duur maar indien je een eigen huis hebt is deze meegestegen met de woningmarkt. Inventariseer van tevoren de mogelijkheden en kom goed beslagen ten ijs. Laat je niet afleiden en doe onderzoek naar zowel je financiële mogelijkheden dan naar het huis. Professionals kunnen je daarbij helpen dus maak daar gebruik van voordat je spijt krijgt.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Meer informatie over:

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Energielabel en energie

Wist je dat…

Wist jij dat je jouw woning gratis op onze aanbodsite aan kan bieden? Gewoon zonder enige verplichting en kosteloos je woning plaatsen op NLVERHUIST. Klik nu op de button voor meer informatie.

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor