Kun je zelf de waarde berekenen van je eigen huis? Met online rekentools kun je in ieder geval een heel eind komen maar er zijn zeker valkuilen waarvoor je moet opletten. Op deze pagina leggen we uit je de hoe je jouw woningwaarde, huiswaarde kunt berekenen, zelf en met wat hulp van experts. Let op: Als je wil weten wat jou huis waard is omdat je bijvoorbeeld jouw hypotheek wil aanpassen dan heb je een officiële taxatie nodig en dan kun je dus niet zomaar uit gaan van een geschatte marktwaarde, waardebepaling.
Als je echt wil weten wat jouw woning daadwerkelijk waard is dan is het raadzaam om een makelaar uit te nodigen die je echt kan helpen om de waarde van een woning te bepalen. Hij of zijn kan op basis van de huidige markt, type woning, vergelijkbare woningen, recente verkopen, soortgelijke woningen een vele betere accurate waardebepaling afgeven dan een gratis online rekentool.
Hoe kun je de woningwaarde berekenen?
Voordat we gaan rekenen moeten we eerst even bekijken wat ‘woningwaarde’ precies betekent. Deze term verschilt namelijk per situatie. Op het moment dat een woning wordt opgeleverd en de eerste eigenaar intrekt dan is de woningwaarde het bedrag dat de eigenaar heeft betaald. Dit bedrag wordt vastgelegd bij de notaris en vervolgens geregistreerd bij het Kadaster.
Als deze eigenaar na bijvoorbeeld 20 jaar de woning weer verkoopt dan zal er een ander bedrag betaald worden door de tweede eigenaar. Bij iedere verkoop wordt het overeengekomen bedrag ingeschreven, zo ontstaat er een woningwaarde historie die je via de woningwaarde calculator van het Kadaster kunt bekijken op regio. Dit is gratis te bekijken, voor de prijshistorie van een specifiek huis moet je betalen.
Waarom wordt een huis duurder of goedkoper?
Iemand koopt een huis voor 2 ton en gaat een hypotheek aan voor een periode van 20 jaar. Na 10 jaar besluit de eigenaar om te verhuizen en zet de woning te koop. Afhankelijk van de hypotheekvorm is er mogelijk een deel van de lening afgelost. Laten we even uitgaan van een aflossingsvrije hypotheek. In dat geval betaal je alleen de rente op de hypotheek, de lening blijft hetzelfde.
Als de woning in waarde stijgt dan is er sprake van overwaarde. Stel dat een woning van 2 ton na 10 jaar wordt verkocht voor 3 ton. Hoewel de eigenaar geen dubbeltje van de lening heeft afgelost wordt er met de verkoop een ton verdiend. Dat is mooi winst dus. Er zijn echter twee nadelen aan verbonden:
- Een aflossingsvrije hypotheek levert alleen winst op als je overwaarde hebt. Als je de woning verkoopt tijdens een economische crisis kun je in de financiële problemen komen te zitten. Bij verkoop moet je namelijk de hypotheek in één keer aflossen en als de woning minder waard is geworden moet je het resterende deel uit eigen zak betalen.
- Zelfs als je met overwaarde een huis koopt en daarmee winst maakt ben je nog niet altijd voordelig uit. Want niet alleen jouw huis is meer waard geworden, als de meeste huizen in waarde stijgen dan moet je voor een volgende koopwoning ook een hoger bedrag betalen. Het is daarom van belang dat je de beste prijs voor je huis krijgt bij verkoop.
Bij de woningwaarde berekenen krijg je helder in beeld wat de woning echt waard is bij verkoop. Deze kennis is van belang bij het plannen van je verdere wooncarrière.
woningwaarde berekenen tool, woningwaarde calculator
Volgens cijfers van het CBS verhuizen Nederlanders gemiddeld genomen 7 maal in hun leven. Dit kunnen huur- of koopwoningen zijn. Zo kan iemand vanuit het ouderlijk huis eerst enkele jaren gaan huren, daarna een starterswoning kopen, doorstromen naar een groter huis bij gezinsuitbreiding en wellicht ooit een senioren appartement kopen.
Bij iedere verhuizing gaan kosten gepaard maar je kunt er ook winst uit halen. Je scoort het beste als je de woning op het juiste moment verkoopt en voor een goede prijs. Daarnaast moet je een ander huis ook weer voor een goede prijs zien te kopen. Een makelaar kan in beide gevallen onderhandelen om zo het hoogste rendement te kunnen behalen.
De woningwaarde, verkoopwaarde berekenen is belangrijk om te zien welke ruimte je hebt om keuzes te maken. Als jouw huidige woning in waarde is gestegen dan kun je dit voordeel investeren in een nieuw huis. Als je te laag inschat en de nieuwe woning valt duurder uit dan gepland, dan kun je zelfs met overwaarde in de problemen komen. Je bent dief van je eigen portemonnee als je niet onder de beste voorwaarden jouw huis verkoopt. Daarom is de woningwaarde berekenen van belang.
Kan ik zelf de woningwaarde berekenen?
Bekijk als eerste eens de WOZ-waarde. Je krijgt ieder jaar een beschikking van de gemeente. Hier staat een bedrag op die in veel gevallen lager is dan de werkelijke waarde. Dat is op zich voordelig want je betaalt dan ook minder aan heffingen. Maar hoe weet je of de WOZ-waarde hoog of laag uitvalt als je geen vergelijking hebt?
Via huizensites kun je zelf een waardebepaling uitvoeren door enkele gegevens in te vullen. Als dit een volledig geautomatiseerd systeem betreft dan wordt er waarschijnlijk gebruik gemaakt van de WOZ-waarde met mogelijk aanvullende berekeningen. Je kunt ook een geschatte waarde laten bepalen door een lokale makelaar. Die kan op basis van standaard data, kennis van de markt en inzicht een berekening maken. De uitkomst biedt geen garanties maar zal doorgaans dicht bij de werkelijke waarde liggen.
Als je alleen de woningwaarde wilt achterhalen dan zul je niet een dure taxateur inschakelen. Het is wel mogelijk om een goedkoop taxatierapport bij Calcasa aan te vragen voor 25 euro. Deze berekening vindt plaats op basis van geautomatiseerde software, door de grote hoeveelheid vergelijkingsmateriaal kan het resultaat wel nauwkeurig zijn.
Helemaal zelf de woningwaarde berekenen is behoorlijk ingewikkeld omdat er zoveel zaken zijn om rekening mee te houden. Een makelaar doet het sneller, meer betrouwbaar en vaak ook nog eens kosteloos.
Niet alle huizen zijn standaard
Bij het bepalen van een gemiddelde zullen er altijd extremen zijn die samen op een middellijn uitkomen. Als de gemiddelde woningwaarde op 4 ton ligt dan zijn er ook huizen die 2 ton of 6 ton waard zijn. Dit is het probleem bij gemiddelde waarden, je hebt zelf maar één huis om je druk over te maken. Pas daarom op met volledig automatische berekeningen. Die komen zelden precies overeen met je eigen situatie.
Wil je de woningwaarde verhogen? Dan kun je energiebesparende maatregelen doorvoeren zoals woningisolatie, HR glas of zonnepanelen op het dak. Het voordeel hiervan is naast een hoger energielabel een besparing waar je zelf direct voordeel van hebt. Bij iedere investering zul je een berekening moeten maken wat de kosten zijn en wat het oplevert. Een verkoopmakelaar kan je helpen met zowel de woningwaarde berekenen als met tips om de waarde te verhogen bij verkoop.