Hoeveel is mijn huis waard?
25 juli 2022 
4 min. leestijd

Hoeveel is mijn huis waard?

Huizenprijzen stijgen al een aantal jaren. Voor hoeveel kan ik mijn huis verkopen? Er zijn een aantal zaken die van invloed zijn op de verkoopprijs. Lees de verkoop tips op deze pagina en ga voor maximale winst!

1. Wanneer ga je verhuizen?

Als je een nieuw huis op het oog hebt dan wil je misschien snel je huis verkopen. Dat is eigenlijk een minder voordelige positie omdat je sneller een bod moet accepteren. Als je meer tijd hebt dan kun je wachten tot er een beter bod verschijnt. Het is altijd een beetje passen en meten. Als je nu je huis verkoopt voor een hoog bedrag, op voorwaarde dat je volgende week vertrekt, dan moet je wel een nieuw onderkomen hebben. Maar je kunt niet zomaar een nieuwe woning kopen voordat de oude verkocht is want je hebt geld nodig. Timing is daarom van belang om een goede prijs voor je huis te krijgen.

2. Overbruggingskrediet

Als je niet zonder onderdak wilt komen te zitten dan kun je het initiatief nemen om eerst een nieuwe woning te kopen. Dit is mogelijk als je overwaarde op je huidige woning hebt. Dan kun je een overbruggingskrediet aanvragen. Dit is een soort voorschot op de overwaarde die er op je huis rust. Je zult dan wel eerst de waarde van de woning moeten laten bepalen. Bespreek de mogelijkheden voor een overbruggingskrediet met de hypotheekadviseur.

3. Minder ruimte voor vastgoedinvesteerders

Omdat er steeds meer gemeenten zijn waar vastgoedinvesteerders huizen kopen om hier particuliere huurhuizen van te maken is er een nieuwe wetgeving die deze praktijk lastiger maakt. Denk hierbij aan de zelfbewoningsplicht die stelt dat de koper zelf enkele jaren in het huis moet wonen. Dit betekent dat de kans op een bedrijf dat een hoog bod uitbrengt zonder voorbehoud van financiering aanzienlijk kleiner is dan voorheen.

4. Wie betaalt, die bepaalt

Je kunt een bedrag vragen maar dit betekent niet dat er iemand is die deze prijs wil betalen. Als huiseigenaar heb je de kaarten in handen. Want zolang je een dak boven je hoofd hebt kun je wachten tot er een prijs wordt geboden waar jij happy mee bent. Toch heeft de koper wel degelijk invloed. Jij kunt wel denken dat jouw paleisje goud waard is maar daar denken kopers misschien heel anders over. De koper bepaalt uiteindelijk het bedrag dat ze willen of kunnen betalen, het is aan de huiseigenaar om de propositie zo interessant mogelijk te maken.

5. Is jouw huis aantrekkelijk?

Jij kunt die paarse muren in de huiskamer prachtig vinden maar daar scoor je tijdens de bezichtigingen niet echt punten mee. Steeds meer verkopers huren een woning stylist in die de woning verkoopklaar maakt. Dit kan soms met een paar meubels verplaatsen maar er kan mogelijk meer werk nodig zijn om de woning aantrekkelijk te maken voor een koper. Zo willen kopers graag hun eigen ideeën projecteren op de woning, ze zien liever geen persoonlijke details van jouw huishouden. Je maakt een kamer optisch groter door er minder meubels in te zetten en een energiezuinige woning met label A zal meer bekijks trekken.

6. Woningwaarde berekenen

De vraag “voor hoeveel kan ik mijn huis verkopen?” kun je niet direct beantwoorden met de woningwaarde maar het zet je wel op het juiste pad. Er zijn online meerdere manieren om de woningwaarde op te vragen, het is doorgaans een som van de WOZ-waarde met wat aanvullende aandachtspunten. Je hoeft niet direct een taxateur in te schakelen, er zijn wel verkoopmakelaars die gratis een waardebepaling voor je uitvoeren. Dit is een prijs die afgestemd is op de huidige woningmarkt, vergelijkbare woningen, type woning en op basis van kennis, ervaring en andere relevante informatie zoals bijvoorbeeld de prijsontwikkeling binnen jouw gemeente. Als je de taxatie waarde wil weten omdat je jouw hypotheek wil wijzigen dan heb je een officiële taxatie nodig van een erkende taxateur.

7. Kies een strategische vraagprijs

Niet alleen kan de makelaar helpen bij het berekenen van de waarde van jouw woning maar ook bij het bepalen van de vraagprijs. Als dit bedrag te hoog is dan loop je potentiële kandidaten mis maar je mag ook niet te laag inzetten. In een woningmarkt met veel vraag en weinig aanbod zijn er goede kansen op overbieden door kandidaten maar niet ieder bod gaat gepaard met de beste voorwaarden. Soms kun je meer bereiken met een lager bod waarbij er veel van de inboedel wordt overgenomen.

8. Schakel een verkoopmakelaar in

We hebben al genoemd dat een verkoopmakelaar de woningwaarde kan bepalen. Om een huis te verkopen is er meer nodig dan een prijs. Tijdens de onderhandelingen kun je overrompeld raken door een ervaren aankoopmakelaar en dan is het goed om een verkoopmakelaar aan je zijde te hebben die de trucs van binnen en buiten kent. In theorie kun je zelf een huis verkopen maar hoeveel kun je extra verdienen met een verkoopmakelaar? Een koper zal vaak een aankoopmakelaar inschakelen, met name starters staan er liever niet alleen voor. Als een makelaar voor je klaar staat dan ben je van veel zorgen verlost.

9. Mag ik mijn huis onder de prijs verkopen?

Het is mogelijk dat je een huis bezit die je aan iemand die je kent wil verkopen voor een vriendelijk prijsje. Bijvoorbeeld je eigen kind. Je mag echter niet zomaar een huis verkopen voor een paar euro want daar steekt de Belastingdienst een stokje voor. Als je een huis verkoopt onder de taxatiewaarde dan kan dit als een schenking worden gezien en daar moet je dan belasting over betalen. Een familielid of kennis moet net zo goed een marktconforme prijs betalen. Er is wel wat speelruimte met de randvoorwaarden maar zomaar een huis voor een appel en een ei verkopen is geen optie.

Kan ik beter wachten om mijn huis te verkopen?

Als je de vraag stelt voor hoeveel je een huis kunt verkopen dan ben je waarschijnlijk bereid om op de korte termijn te verhuizen naar een ander onderkomen. Nu, in het midden van 2022, is het duidelijk merkbaar dat de stijging in huizenprijzen afneemt. De prijzen nemen nog niet af maar de stijging vlakt wel af. Dit kan meerdere redenen hebben maar het is mogelijk dat je binnenkort niet meer zoveel voor je huis krijgt als op dit moment. Een vrijblijvende waardebepaling is dan het minste wat je nu kunt doen, kijk vervolgens naar de opties die op tafel liggen. Misschien is snel verkopen ideaal of wellicht kun je beter je huidige woning verduurzamen en later verder kijken.

Over de schrijver
Hoi, mijn naam is Martijn en eigenaar van NLverhuist.nl. Wil jij meer weten over verhuizen, verkopen, hypotheken, makelaardij en wonen dan ben je hier op de juiste plek. Veel plezier met lezen
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor