Brengt Prinsjesdag 2021 de oplossing voor de woningmarkt?
23 september 2021 
3 min. leestijd

Brengt Prinsjesdag 2021 de oplossing voor de woningmarkt?

Oplossingen voor de woningmarkt.

Nederland snakt naar oplossingen en antwoorden over diverse onderwerpen zoals het tekort op de woningmarkt. De prijzen rijzen de pan uit en het aanbod is nog nooit zo laag geweest. Het bouwen schiet niet op en de stimulerende maatregelen voeren de boventoon. Zou de regering nu eindelijk in actie komen om de eerste stappen te zetten? Een bewogen jaar ligt achter ons en de vraag is hoe de toekomst eruit komt te zien. Toen ik een dag na Prinsjesdag de tweede kamer zag debatteren over de inhoud bekroop me toch echt het gevoel dat veel Kamerleden het beste met Nederland voor hebben maar de “grote” oplossingen nog ver weg zijn.

1 miljard is een begin maar te weinig

Het miljard voor de woningmarkt doet het woningtekort niet opeens oplossen. De prijzen stijgen gemiddeld tussen de 15 en 20% per jaar en dan is 1 miljard niet genoeg. Daar zijn velen het over eens. Toch is die 1 miljard een eerste (kleine) stap en beter dan niets. Het woningtekort is opgelopen naar meer dan 300.000 woningen. Het duurt dus nog jaren voordat dit tekort is ingelopen. Daarnaast zal er naar de behoeftes van toekomstige bewoners gekeken moeten worden. Domweg bouwen alleen is niet de oplossing. Daarnaast zijn er nog veel problemen te overwinnen om de woningmarkt vlot te trekken. Voor veel consumenten is een woning momenteel onbetaalbaar geworden. Waar het vroeger normaal was dat je op redelijk jonge leeftijd op jezelf ging wonen of ging trouwen om een gezin te stichten, blijven jongeren steeds vaker thuis wonen omdat er geen betaalbare woningen zijn.

Waarom niet?

De woningmarkt is volledig uit evenwicht en er zijn een pakket aan maatregelen nodig. Toch wordt er maar beperkt ingegrepen en blijven maatregelen die nodig zijn uit. In het debat van 22 september zijn bijvoorbeeld de onderhandelingen over de verhuurdersheffing van woningcorporaties gestart. Tijdens de coronacrisis leken de zakken van de overheid diep genoeg en werd er gesmeten met geld. Wanneer je de verhuurdersbelasting afschaft en partijen dwingt om dit geld opnieuw te investeren in betaalbare nieuwbouwhuizen zal een flinke stap worden gezet. Nu wordt er alleen onderhandeld over het bedrag of percentage waarmee de verhuurdersbelasting omlaag moet. Afschaffen en verplicht opnieuw investeren lijkt mij de oplossing.

De startersvrijstelling heeft een averechts effect

Geleerden zijn het erover eens dat de startersvrijstelling een averechts effect op de woningmarkt hebben. Hier heb ik wel vaker iets over geschreven. Het geld wat wordt bespaard wordt direct gebruikt om (meer) te overbieden en dat is nodig om een huis te bemachtigen. Deze vrijstelling is ook nog eens fraudegevoelig is gebleken en daar wordt helaas wel eens misbruik van gemaakt.

Stimulerende maatregelen moeten van de baan

Op dit moment zijn er te veel stimulerende maatregelen die samen aangepakt moeten worden om de woningmarkt de goede richting op te duwen. Denk hierbij aan de hypotheekrente aftrek. Ook de zogenaamde startersvrijstelling is niet alleen voor starters. Toen ik deze regeling vorig jaar onder ogen kreeg was ik enigszins verbaast over de uitvoering hiervan. Het zou toch een regeling voor starters worden? Dat was niet het geval en al snel moest dit aangepast worden waarbij 4 ton de grens werd. Zo zie je dat er regels worden ingevoerd waar niet goed over is nagedacht. Ook de hypotheekrenteaftrek is al jaren onderwerp van gesprek. Harde acties zijn nodig om resultaat te bereiken maar dit lijkt voorlopig nog verder weg dan ooit.

Demissionair cabinet

Doordat het cabinet demissionair is hoeven we geen grote stappen te verwachten maar er zit ook iets positiefs aan. De kamer kan door middel van het indienen van moties en stemmen toch iets bereiken. Los van het feit dat er zo snel mogelijk een nieuw cabinet moet komen om grote stappen te zetten zijn de onderhandelingen in volle gang.

Kortom:

Prinsjesdag 2021 was saai en net zoals in 2020, anders dan in andere jaren. Er is een pakket aan maatregelen nodig om een goed resultaat op de woningmarkt te bereiken toch lijkt dit nog ver weg ondanks de goede bedoelingen. Ik ben benieuwd wat dit de komende maanden/jaren op gaat leveren wanneer er toch een nieuw cabinet z’n intrede doet. Of zoals Wilders zegt: Nieuwe verkiezingen uitschrijven. We volgen het op de voet!

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

TIP: Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen:

Meer informatie over:

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie

Wist je dat…

Wist jij dat je jouw woning gratis op onze aanbodsite aan kan bieden? Gewoon zonder enige verplichting en kosteloos je woning plaatsen op NLVERHUIST. Klik nu op de button voor meer informatie.

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

 

 

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor