Durf jij een huis te kopen zonder te kijken?

Voor jaren terug zou iedereen je voor gek verklaren. Dat gold ook voor een auto. Niemand had ooit verwacht dat iemand een auto zou kopen via internet, en zonder er ooit in gereden te hebben. Toch gebeurt dat steeds vaker. Of dat ooit in de makelaardij gaat gebeuren betwijfel ik, maar steeds meer kopers zijn wanhopig op zoek naar een huis en durven een risico te nemen.

Je mist het gevoel van binnen

Ik roep het vaker, een huis kopen is gevoel maar geven de plaatjes op internet je zo’n goed gevoel dat je deze stap durft te zetten? De plaatjes geven niet altijd een goed beeld en kunnen vertekenen. Daarnaast zal de verkoopmakelaar de mindere kanten van een huis natuurlijk niet al teveel in beeld brengen op internet. Bouwkundig kunnen er gebreken zijn die op de foto’s niet te zien zijn. Zelfs als je een huis gaat bezichtigen kan het voorkomen dat je door enthousiasme bepaalde zaken niet ziet. Daarom zou je een huis altijd twee keer moeten kunnen bekijken. Helaas is het daar de markt niet naar en snelle beslissers zijn je hiermee een stapje voor.

Slapeloze nachten, of toch niet?

Onverantwoord door de grote risico’s die eraan kleven vinden deskundigen, maar toch kopen mensen een huis zonder te kijken omdat de bezichtigingen vol zaten. Het is geen pakje boter wat je koopt en het kan achteraf flink tegenvallen. De gekte op de woningmarkt zorgt ervoor dat mensen meer risico’s durven te nemen maar is dat wel verstandig? En zou jij dat durven? Of krijg je hier slapeloze nachten van? Een huis kopen zonder te kijken is niet voor iedereen weggelegd.

Voorbeeld

Je hebt een leuk huis gezien, bent helemaal verliefd en wil een afspraak voor bezichtiging plannen. Van de verkoopmakelaar krijg je te horen dat de bezichtigingen vol zitten en je op de reservelijst komt te staan. Teleurgesteld hang je op en overweegt om een bod uit te brengen zonder dat je hebt gekeken. Je bent erlangs gereden en uren kijk je naar de foto’s, video en VR-tour. Je weet het zeker, je gaat een bod uitbrengen. Je belt nogmaals de makelaar tot wanneer er op de woning kan worden geboden en welke gegevens ze allemaal nodig hebben. Je gaat het gewoon doen!

Voorstel

Je dient een voorstel in en vraag de makelaar om bevestiging van ontvangst. Zo weet je zeker dat de makelaar je bod heeft ontvangen. Een zenuwslopende periode breekt aan en het wachten duurt veel te lang. Stel je eens voor dat ik de woning krijg. Je hebt flink overboden waarmee je de kans enorm hebt vergroot. Er zou toch niet iemand meer bieden en… Nee, daar wil je niet aan denken. De sluitingstermijn voor de biedprocedure eindigt binnenkort dus nu maar afwachten ook al is dat spannend. Te spannend!

Vol van emoties

Eindelijk is het zover, de naam van de makelaar verschijnt in je scherm en met kloppend hart pak je de telefoon op. De makelaar stelt nog een paar vragen en je wordt gefeliciteerd. Je bent de hoogste bieder en de verkopers willen graag met jou een deal sluiten. Je emoties gaan alle kanten op en je bent vreselijk blij maar er is ook twijfel. Je hebt gewoon een huis gekocht die je nog nooit hebt gezien. Allerlei gedachtes gaan er door je hoofd. Hoe nu verder? De makelaar legt de vervolgprocedure uit waarna je direct een vriend belt om het goede nieuws te melden. In zo’n traject wil ik je een aantal tips meegeven waaraan je moet denken mocht je toch overwegen om een huis te kopen zonder te kijken wat ikzelf ten zeerste afraad ook al heb ik dit zelf wel een keer gedaan. Maar ik ben dan ook makelaar en loop dagelijks door huizen en ken de buurten en straten goed. Ook de type huizen met voor- en nadelen heb ik helder waardoor het voor mij makkelijker is dan een gemiddelde consument.

Tips en adviezen bij een huis kopen zonder kijken

Slim omgaan met het proces

Probeer ergens een moment met de verkoopmakelaar af te spreken om de woning toch te zien. Lukt dat niet? Spreek af  dat je de koopovereenkomst tekent in de woning die je hebt gekocht zodat je een gevoel bij de woning krijgt. Na het ondertekenen en ter handstellen van de koopovereenkomst heb je nog de wettelijke bedenktijd. Zorg er dus altijd voor dat je de woning vóór of uiterlijk binnen de wettelijke bedenktijd hebt gezien. Wijk hier niet vanaf. Schakel een aankoopmakelaar in om je hierin te begeleiden en maak duidelijke afspraken onder welke voorwaarden je de woning koopt zonder te kijken. Soms krijgt de aankoopmakelaar even een kwartiertje om tussen de bezichtigingen door de woning snel te bekijken. Ik heb dat zelf ook wel eens gedaan en met succes. Soms is er ook een mogelijkheid om aan te bellen bij de verkopers maar daar zou ik voorzichtig mee zijn omdat niet iedereen hiervan is gecharmeerd.

Bel aan bij de buren

Deze is enorm belangrijk omdat de buren vaak weten waarom de verkopers verhuizen. Ook weten ze hoe het is om in deze buurt te wonen en kunnen je daar meer over vertellen. Zo kun je enerzijds alvast kennis maken met de “nieuwe” buren en anderzijds antwoord krijgen op enkele vragen. Wees niet bang om dit te doen, je durft ook een bod uit te brengen zonder de woning te hebben gezien en dat is vele malen spannender dan bij de buren aan te bellen.

Houd je op in de wijk, buurt en straat

De buurt maakt een steeds groter onderdeel uit van het beslissingsproces van een gemiddelde koper. Tot de buurt heb je vrij toegang en het is dan ook slim om hier gebruik van te maken. Gebruik de auto, fiets en/of ga lopen. Rijd eens naar de school waar je kinderen misschien op komen of loop eens naar het winkelcentrum. Ook al ben je redelijk bekend, doe dit toch. Zo krijg je alvast een gevoel over de dagelijkse gang van zaken mocht je daar straks wonen. Spreek eens iemand aan in de buurt, stel je voor en vraag hoe het is om daar te wonen. Dit geldt ook voor het winkelcentrum. Vraag een medewerker of hij/zij in de wijk zelf woont. Vragen kost niets en geeft je veel informatie. Je zal versteld staan hoe behulpzaam mensen zijn wanneer jij je verhaal uitlegt.

Ontbindende voorwaarden

Wanneer je biedt zonder te kijken is de verleiding groot om ook maar ontbindende voorwaarden te laten vallen. Doe dit niet en bespreek met je hypotheekadviseur wat je mogelijkheden zijn. Bedenk hierbij dat het verschil tussen de taxatiewaarde en de koopsom uit eigen middelen moet worden voldaan. In een uitzonderlijk geval kun je een voorbehoud laten vervallen maar dat heeft niet mijn voorkeur. Soms zijn de risico’s gewoon te groot waarna jij met grote problemen wordt opgezadeld. Denk hierbij aan het financieringsvoorbehoud en/of de bouwkundige keuring. Ik weet dat je hiermee minder kans maakt op een woning maar neem geen risico’s die niet zijn te overzien. Bel desnoods een bouwkundig inspecteur en ga in gesprek over gebreken die in zo’n type huis vaak voorkomen. Een gebrek aan de fundering geeft natuurlijk een hele andere situatie dan wanneer er een raam aanwezig is die lek is.

De taxateur

Ook wanneer je zonder voorbehouden koopt maar toch een hypotheek nodig hebt komt er in veel gevallen een taxateur langs. Ook al zou dit voor de bank niet noodzakelijk zijn adviseer ik om dit altijd te doen wanneer je koopt zonder te kijken. Tegenwoordig kan bij een taxatierapport model 2021 een beknopte vorm van bouwkundige gebreken worden vermeld. Zie dit als een taxatiekeuring die onderdeel uitmaakt van het taxatierapport. Hiermee geeft de taxateur in korte lijnen weer wat de gebreken binnen 1 jaar en de te verwachten kosten binnen 5 jaar zijn. Ook kan de taxateur aangeven dat nadere inspectie nodig is. Probeer dit binnen de wettelijke bedenktijd te doen zodat je zonder opgave van redenen kan ontbinden. Bij de verkopers of verkoopmakelaar zal je waarschijnlijk weerstand ondervinden maar bedenk goed wat de risico’s zijn wanneer het misgaat. Vooral bij oudere woningen komen nogal eens wat gebreken aan het licht.

Kortom:

Verzamel zoveel mogelijk informatie, zet het traject slim in en wil je toch bieden zonder te kijken, schakel dan een aankoopmakelaar in. Wees je bewust van de tijdlijn met betrekking van het bieden tot en met het tekenen van de koopovereenkomst en wettelijke bedenktijd. Soms is de tijd nadat je een mondelinge deal hebt gesloten je vriend of vijand. Wees je hiervan bewust en laat je begeleiden door experts. Zelf raad ik het af om een huis te kopen zonder dat je deze hebt gezien. Daarnaast raad ik het eveneens af om te bieden zonder voorbehoud financiering terwijl je wel een hypotheek nodig hebt. Over het bouwkundige deel kan ik kort zijn. Doe bij twijfel een bouwkundige keuring omdat de risico’s (vooral bij oudere woningen) simpelweg te groot zijn.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

TIP: Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen:

Meer informatie over:

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Energielabel en energie