Een kluswoning kopen, is dat slim?
15 augustus 2020 
3 min. leestijd

Een kluswoning kopen, is dat slim?

Kluswoning.

Heb jij wel eens overwogen een kluswoning te kopen? Maar wat is een kluswoning eigenlijk?

Beste hypotheekadviseurEen kluswoning is zoals het woord eigenlijk al zegt een huis waaraan geklust moet worden. Maar dat kun je in verschillende categorieën indelen. Een woning die schilder- en sauswerk nodig heeft noemen we meestal geen kluswoning maar wel wanneer zo’n beetje alles moet gebeuren. Een kluswoning is vaak een woning die geheel gestript moet worden. Van onder tot boven aanpakken dus en daar moet je maar net zin, tijd en geld in willen investeren.

Voordelen van een kluswoning

Over het algemeen is een kluswoning wat goedkoper en staan daar geen rijen met kopers voor de deur. Wanneer je een beetje handig bent bespaard je dit veel geld. Wanneer je alleen de materialen hoeft te kopen bespaar je meer dan de helft aan verbouwingskosten. Dat kan interessant zijn maar heeft ook een keerzijde.

Nadelen van een kluswoning

Klussen kost tijd en daarmee geld. Dat geld moet je kunnen lenen of uit eigen middelen betalen. Vaak ben je ook extra geld kwijt aan dubbele lasten dus je moet van tevoren een goede berekening maken en alle kosten hierin meenemen. Zet er daarna maar 10 tot 20% bovenop en je komt waarschijnlijk op het juiste bedrag uit. Ik heb in m’n leven veel geklust maar het is mij nog nooit meegevallen. Vaak kies je voor net iets mooier materiaal of is hetgeen je mooi vindt net iets duurder dan je had begroot. Houd daar rekening mee.

We willen ooit nog een boerderijtje kopen om op te knappen

Beste aankoopmakelaarDit heb ik vaker gehoord maar voor de meesten onder ons zal het er niet van komen. Het lijkt vaak mooier dan het is en verbouwingskosten vallen meestal hoger uit dan van tevoren ingeschat. Vaak zal je de bouwkundige aanpassingen uit moeten besteden wat soms flink in de papieren kan lopen.

Daarnaast wil je het vaak goed en groots aanpakken en val je van het één in het ander. Sommige zaken zal je in één keer aan moeten pakken omdat het simpelweg niets anders kan. Je moet ook nog ergens wonen in de tijd dat je aan het klussen bent. Zet de roze bril af en land weer op aarde. Een goede begroting met ruime planning is een noodzaak.

Hoe handig ben jij?

Wanneer je handig bent kan dit goed voor je uitpakken maar wanneer je het meeste tot alles uit moet besteden kun je beter een huis kopen wat meer af is. De verhouding tussen een woning die redelijk af is en een kluswoning klopt over het algemeen niet. De kluswoning lijkt aantrekkelijker maar wanneer je alles goed doorrekent kom je vaak hoger uit. Dat heeft weer als voordeel dat je alles nieuw en naar eigen smaak in kan delen en aan kan passen. Het wordt daarmee wel echt jouw huis.

Conclusie:

Bouwkundige keuring aanvragenEen kluswoning kan aantrekkelijk zijn maar dan moet je er wel verstand van hebben. Ook de begroting, tegenvallers en extra kosten moet je meenemen zodat je alles helder op papier hebt staan. Kijk ook naar de waarde van de woning na de verbouwing. Dat mag best iets aan de hoge kant zijn maar wanneer dat buitensporig wordt lijkt het me slim op er nog even over na te denken. Op het eerste ook valt het vaak nog wel te doen maar schijn bedriegt. Het valt gewoon altijd tegen. Misschien wordt het tijd om een aankoopmakelaar in te schakelen die er met een frisse blik naar kijkt en er niet emotioneel bij is betrokken. Laat bij een klushuis een bouwkundige keuring uitvoeren en kies voor transparantie.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

TIP: Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen:

Meer informatie over:

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Makelaars en hypotheekadviseurs

Wist je dat…

Wist jij dat je jouw woning gratis op onze aanbodsite aan kan bieden? Gewoon zonder enige verplichting en kosteloos je woning plaatsen op NLVERHUIST. Klik nu op de button voor meer informatie.

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor