Eerst huis kopen of eerst huis verkopen?
19 september 2019 
2 min. leestijd

Eerst huis kopen of eerst huis verkopen?

Voor en nadelen eerst huis kopen of eerst verkopen

Het blijft een lastige vraag voor veel woningzoekers. Ga je eerst je huidige huis verkopen of ga je eerst een nieuw huis kopen om daarna pas je huidige woning te verkopen. In de huidige woningmarkt is dit toch een vraag die veel mensen bezig houdt. Er zitten namelijk aan beide opties voor- én nadelen!

Huis verkocht

Indien je je huidige woning verkocht hebt, heb je meestal een streepje voor. In de huidige woningmarkt moet je het vaak opnemen tegen andere belangstellenden. Je mag je eindvoorstel neerleggen met de bijbehorende voorwaarden en de verkopers kunnen uiteindelijk uit meerdere biedingen kiezen. Uiteraard kijken ze hierbij naar de hoogte van het bod, maar de voorwaarden zijn ook een ontzettend belangrijk onderdeel. Als jij je huidige huis nog moet verkopen, heb je waarschijnlijk aangegeven dat je dit nieuwe huis graag wil kopen onder voorwaarde dat je je eigen huis ook verkoopt binnen een bepaalde periode.

Huis nog niet verkocht

Verkoopmakelaar inschakelenHier sta je gelijk 10-0 achter ten opzichte van de bieders die geen woning meer hoeven te verkopen. Verkopers gaan namelijk graag voor zekerheid. Ze willen zo min mogelijk risico nemen dat de verkoop uiteindelijk niet door gaat. Het is namelijk zo dat jij hoogst waarschijnlijk afhankelijk bent van de verkoop van je eigen woning om het nieuwe huis aan te kopen. Dit zorgt ervoor dat de verkopers van het nieuwe huis dubbel zoveel risico hebben. Het grote voordeel van deze aanpak is dat je niet tussentijds hoeft te verhuizen. Indien je een nieuwe woning hebt aangekocht, dan is er hoogst waarschijnlijk ook al een opleverdatum bekend. Hier kan je dan met de verkoop van eigen mooi op in spelen, zodat een dure tijdelijke huurwoning je bespaart blijft.

Vind verkoopmakelaar >

> Ik verkoop liever zelf

Overbruggingskrediet

Wanneer je de mogelijkheid hebt om een overbruggingskrediet af te sluiten wordt het een ander verhaal. Hiermee geef je aan verkopers ook  duidelijk aan dat je de mogelijkheid hebt om het nieuwe huis erbij te kopen zonder dat het oude huis verkocht is. De eerste stap is altijd een hypotheekadviseur raadplegen en een makelaar uitnodigen. Deze twee kunnen je informeren over jouw mogelijkheden waarna je makkelijker zelf een keuze kunt maken. Je weet dan wat je kunt lenen en wat de waarde van je huis  is.

Conclusie:

Beste hypotheekadviseurHet is dus makkelijker om een woning aan te kopen als je je eigen huis al verkocht hebt. Ook weet je op dat moment wat je eigen woning heeft opgebracht en weet je precies wat je budget is voor je nieuwe woning. Echter weet je niet wanneer je je nieuwe droomplek gaat vinden en kan je dus voor langere tijd aan een dure huurwoning vast zitten. Ook kan het vrij lastig zijn om een huurwoning te vinden. Daarnaast geldt vaak een  minimale huurtermijn van 1 jaar daar moet je rekening mee houden.

Het ligt er dus aan of je wel of niet van zekerheid houdt. Dit is dus een persoonlijke keuze en goed of fout bestaat hierin eigenlijk niet.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Energielabel en energie

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

 

 

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor