Wat is de beste tijd om je huis te verkopen?
07 oktober 2019 
4 min. leestijd

Wat is de beste tijd om je huis te verkopen?

Beste moment om je huis te verkopen.

Verkoopmakelaar inschakelenWacht jij net zoals zovelen op het juiste moment om je huis te verkopen? Maar wat is het beste moment en hoe kom je daarachter? In dit artikel meer over het beste moment om je huis te verkopen.

Het Voorjaar

Volgens velen is het voorjaar het beste moment om te verkopen. De eerste zonnestralen warmen je op en geven energie. De vogeltjes fluiten en je krijgt weer zin om iets te doen. Een huis kopen? Of een huis verkopen? Deze periode is zeer in trek bij kopers en dat zal het resultaat ten goede komen. In het voorjaar verkopen betekent vaak een oplevering rond de vakantieperiode. Kopers kunnen op die manier gebruik maken van de vakantie om te klussen en te verhuizen.

De Zomer

In de zomer staat alles mooi in bloei en dat geeft een mooie tuin extra glans. Mooie kleuren en geuren maken alles nét iets aantrekkelijker. Bezichtigers in korte broek en een zonnige tuin maakt de woonbeleving net iets fijner maar het kan ook te warm zijn. Een tuin op het zuiden en een hitte van 40 graden vraagt om verkoeling. Is dit wel het juiste moment om te kopen? Je zal maar een appartement zonder buitenruimte en airco hebben. Misschien is dan verkopen in februari een betere tijd.

Vakantieperiode’s

Ik adviseer om tijdens een vakantieperiode jouw woning nooit online te zetten. De vaklantie is voor vakantie en veel mensen zijn er niet. Dat geldt overigens voor elke vakantie. Veel mensen zijn dan even een paar dagen of weken weg en hebben hun hoofd niet bij huizenkijken staan. De vakantieperiode maar overslaan dus.

De Herfst

Dit is vaak een periode van toenemende kou en bladeren. De tuin ziet er minder mooi uit en het weer zorgt ervoor dat je beter thuis kunt blijven. Soms is een huis kijken geen pretje, vooral als je van de fiets afhankelijk bent. De herfst toch maar niet?

De Winter

Voor sommigen is de winter een fantastische periode maar ik ben een echt zomermens. Sneeuw of regen in combinatie met kou maken het nou niet erg prettig om huizen te gaan bekijken. Wanneer er sneeuw ligt mis je ook het visuele aspect van de tuin. Volgens veel makelaars is bijvoorbeeld januari een drama maand om je huis te verkopen. In de winterslaap dan maar?

Wat blijft er dan eigenlijk over? Juist, erg weinig. Als je van het weer uit moet gaan kom je bedrogen uit. Of het is te warm, of het regent en is koud, of je waait bijna van de fiets. In geen enkel seizoen op het voorjaar na is daarmee de beste tijd om je huis te verkopen. Mis! Ik zal je vertellen wanneer het beste moment is om te verkopen.

De beste tijd om je huis te verkopen is NU. Afgezien van een vakantieperiode bestaat er geen beste of slechtste tijd. Start gewoon met verkopen. Elk seizoen heeft z’n eigen charme zolang de presentatie maar overeenkomt met het moment van in verkoop zetten. De tijd van pieken en dalen is afgezwakt en woningen worden het hele jaar door verkocht. Vooral nu het aanbod lager is geworden maakt het moment van verkopen minder uit dan vroeger.

Vroeger zag je echt een piek voor de zomervakantie. Die piek is er nog wel maar dan veel minder hoog. In augustus wanneer veel mensen van vakantie terugkwamen, kwamen er ook veel nieuwe woningen bij. Wij zien al jaren dat het verkopen van huizen geleidelijker over het gehele jaar wordt verdeeld. In april/mei en augustus/september zie je een kleine piek.

Seizoensgebonden factoren

Hiermee bedoel ik een mooi dakterras of een fantastische zonnige tuin. Dit kunnen USP’s zijn waar je gebruik van kunt maken. Bespreek dit met je makelaar, hij/zij kan je daarin in jouw gebied over informeren. Ook de lichtinval of zonnestralen die naar binnen schijnen kan een factor zijn. De zon staat ’s winters lager dan ’s zomers. Dat kan bepalend zijn voor zon in een ondiepe tuin op het noorden.

Nadeel van de beste tijd

Wanneer je toch wilt spreken van een goede en slechte verkooptijd bedenk dan dat je in een goede verkooptijd meer concurrerende huizen hebt dan in een slechte verkooptijd. Ook zal de makelaar minder tijd voor alleen jouw woning hebben dan in een zogenaamde slechte tijd.

Voordeel van een slechte tijd

In een slechte tijd komen er misschien minder huizen online waardoor je beter opvalt. Misschien heeft de makelaar ook meer tijd voor jouw woning. Mooie sfeerverlichting of een brandende haard kan het gevoel van gezelligheid opwekken of versterken. Een warme kop chocolademelk kan de koper een gevoel van gastvrijheid geven.

Waar op letten met foto’s maken?

Probeer een droge dag uit te kiezen, natte straten en ramen komen de foto’s niet ten goede. Vraag de fotograaf om alleen van binnen te fotograferen en voor buiten op een droge dag weer te komen. Een goede fotograaf regelt dit. Ook de lichtinval op bepaalde uren van de dag is belangrijk. Ga bijvoorbeeld in de winter niet om 16:00 uur buiten foto’s maken.

Conclusie:

Beste hypotheekadviseurIk geloof niet zo in een goede of slechte tijd om je huis te verkopen. Heb je de beslissing genomen? Ga er dan voor en wacht niet op een zogenaamd “beste” moment. Afgezien van de vakantieperiode is het beste moment nu. Eerst je huis verkoopklaar maken, het advies van de stylist opvolgen en dan knallen maar. En als laatste; Gebruik geen foto’s uit de zomer om in de winter de presentatie kracht bij te zetten.

Dat werkt vaak averechts en potentiële kopers denken dan dat de woning voor de tweede keer in verkoop komt en je de oude foto’s hebt gebruikt. Laat de foto’s altijd overeenkomen met het jaargetijde waarin je het huis te koop zet. Je kunt de zonnige foto’s wel op tafel laten liggen bij een bezichtiging. De makelaar kan dan laten zien hoe het er in de zomer uitziet.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

TIP: Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en aankoopmakelaar

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

 

 

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor