Oorlog en de woningmarkt.
Veel mensen vragen zich af wat de oorlog in Oekraïne voor effect op de woningmarkt heeft en wat we daarvan gaan merken. Je hoeft geen helderziende te zijn om te weten dat onrust in de wereld economische gevolgen heeft. Dat zie je al gebeuren op de beurzen en energiemarkt. Kunnen we straks alles nog betalen en wat zijn de gevolgen voor onze portemonnee. Daarnaast is er nog de stijgende rente die verder roet in het eten kan gooien. Doordat het aanbod schaars in ligt een flinke daling niet direct in het verschiet maar ook daarvoor is geen enkele zekerheid. Feit blijft dat de oorlog grote impact op de financiële markten heeft.
Er zijn meerdere scenario’s denkbaar waarbij ook de prijzen van woningen net zoals de afgelopen jaren door blijven stijgen. Hypotheekadviseurs verwachten dat deze stijging minder fors zal zijn maar over daling wordt nog lang niet gesproken. De woningmarkt en de rente zijn door de jaren heen, zo is gebleken, een soort van aan elkaar gekoppeld. Stijgende rentes zorgden in het verleden voor dalende huizenprijzen. Daar is het lage aanbod bijgekomen. Minder aanbod betekent schaarste en bij schaarste stijgen de prijzen. Toch kan dit niet eindeloos doorgaan omdat er een moment komt dat mensen het niet meer kunnen betalen.
Kenners schrijven dat de oorlog in Oekraïne kan zorgen voor druk op de rentes. Er wordt met name over een neerwaartse druk op de rentes gesproken. Naar verwachting zal de rente dit jaar nog vrij laag blijven.
De inflatie is hoog
Door de toenemende inflatie zijn de lasten voor huishoudens gestegen. Deze geldontwaarding zal een steeds grotere rol gaan spelen in het totaalplaatje. De meeste producten zijn duurder geworden en zijn een belasting voor de portemonnee.
Sancties Rusland
De oorlog zorgt voor sancties in Rusland en je ziet dat steeds meer bedrijven zich terugtrekken uit Rusland. Dit zal effect hebben op andere landen waaronder Nederland die gas uit Rusland importeert. We gaan het allemaal voelen hoorde ik afgelopen week van de regering.
Huizenmarkt
Op dit moment is de huizencrisis stabiel en zien we nog geen grote veranderingen maar het is geen zekerheid of dit zo blijft. Het aanbod is laag en de vraag is hoog. Nog steeds een verkopersmarkt. Daarnaast zullen er vluchtelingen naar Nederland komen hetgeen de druk op de huurmarkt zal vergroten. Mensen kunnen nu al nauwelijks aan een huurwoning komen en die vraag zal alleen maar toenemen.
Kunnen we straks alles nog betalen?
Dat is de grote vraag, de inflatie en toenemende kosten veranderen het beeld. Waar we jaren in een soort van zekerheid leefden, en dan heb ik het niet over vraag en aanbod van huizen, neemt de onzekerheid steeds meer de overhand. Denk dus goed na voordat je de volgende stap zet en raadpleeg een expert. Ga niet over één nacht ijs en laat je bijstaan door mensen die er écht verstand van hebben.