Heb ik een taxatierapport nodig voor de verkoop van mijn huis?
19 april 2021 
2 min. leestijd

Heb ik een taxatierapport nodig voor de verkoop van mijn huis?

Beste hypotheekadviseurNee, een taxatierapport heb je niet nodig voor de verkoop van je huis. In de meeste gevallen komt de makelaar langs voor een gratis waardebepaling. Wanneer je zelf verkoopt is het noodzakelijk om goed onderzoek te doen naar de waarde en in ieder geval een waarderapport te downloaden. Ook consumenten kunnen via het kadaster informatie opvragen. Hierbij is het van belang om vergelijkbare objecten te vinden. Ook zijn er online veel tools om de waarde te bepalen.

Tip: Vraag gratis waarderapport aan

Waarderapport is in de meeste gevallen niet voldoende omdat de waardes op basis van oppervlaktes en inhoud wordt vergeleken. Bekijk ook soortgelijke woningen online en welke prijzen daarvoor werden gevraagd. Houd er rekening mee dat een vraagprijs iets anders is dan een transactieprijs. Woningen kunnen flink worden overboden waarmee de vraagprijs niet altijd een goede vergelijking is.

Taxatie voor verkoop

Makelaars worden nog wel eens benaderd met het verzoek de woning te taxeren voor de verkoop. Dit moet niet verward worden met een taxatie die de taxateur uitvoert voor bijvoorbeeld de financiering van een huis.

Waardebepaling

Nodig een verkoopmakelaar uit wanneer je wilt verkopen, hij/zij zal kennis maken, de woning bekijken en onderzoek doen naar de waarde. Dit kan uitgewerkt worden in een verkoopplan met bijbehorende geschatte waarde, waarschijnlijke verkooptermijn en geschatte opbrengst. Dit is de zogenaamde waardebepaling voor verkoop die door de meeste makelaars gratis wordt uitgevoerd.

Meer over huis verkopen >

> Direct gratis waardebepaling aanvragen

Taxatierapport voor overbrugging

Soms is er een taxatierapport verplicht voor een overbruggingskrediet. De verkoper heeft inmiddels een nieuw huis gekocht en de bank wil weten wat de oude woning waard is. Hiervoor komt een taxateur langs om de huidige woning te taxeren en verslag uit te brengen in een taxatierapport. Dit is dus wat anders dan een taxatierapport benodigd voor de verkoop. Om te verkopen heb je geen taxatierapport nodig tenzij de waarde van de woning lager is dan de hypotheek. Indien er restschuld overblijft moet de bank toestemming geven en kan een taxatierapport verplicht zijn. Onder normale omstandigheden is dit niet nodig.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Energielabel en energie

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

 

 

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor