Hoe kan ik de koopovereenkomst digitaal tekenen?
12 mei 2021 
3 min. leestijd

Hoe kan ik de koopovereenkomst digitaal tekenen?

Koopovereenkomst digitaal tekenen.

Verkoopmakelaar inschakelenDe koopovereenkomst kun je in de meeste gevallen digitaal tekenen. Notarissen en banken nemen de getekende stukken in behandeling. Toch kunnen er redenen zijn dat dit niet kan.

We worden steeds meer vertrouwd met digitale omgevingen en een koopovereenkomst op afstand tekenen komt steeds vaker voor. Zelf werk ik al jaren met het digitale systeem om koopovereenkomsten te laten tekenen. Het heeft enorm veel voordelen en je hoeft de deur er niet meer voor uit. Je kan tekenen op het moment dat jij tijd hebt, en je hoeft de agenda’s niet meer op elkaar af te stemmen. Daarnaast is het systeem beter beschermd tegen fraude en ontvang je (afhankelijk van het systeem) automatisch een kopie wanneer iedereen heeft getekend.

Wat zijn de voordelen van een koopovereenkomst digitaal tekenen?

  • Kost minder tijd
  • Geen reistijd
  • Geen fysieke afspraken
  • Milieuvriendelijker (geen papierwerk)
  • Geen tijd nodig om te scannen
  • Automatisch een kopie
  • Tekenen wanneer het jou uitkomt
  • Tekenen op afstand, bijvoorbeeld vanuit buitenland
  • Beter bescherm tegen fraude
  • Compleet digitaal exemplaar voor notaris en bank

Wat zijn de nadelen van digitaal een koopovereenkomst tekenen?

Naast de voordelen zijn er echter ook een paar nadelen. Niet iedereen heeft een persoonlijk mailadres en zo zijn er ouderen die niet altijd overweg kunnen met een digitaal systeem. Wanneer kopers of verkopers een gezamenlijk mailadres hebben zou er maar één persoon kunnen tekenen. Voor iedereen is dus een persoonlijk mailadres nodig om bijvoorbeeld het systeem van Docusign te gebruiken. Een mailadres is tegenwoordig snel online aangemaakt. Ook komen er steeds meer digitale systemen om in digitaal tekenen te voorzien.

Accepteert de notaris een digitaal getekende koopovereenkomst?

Jaren terug moesten notarissen hieraan wennen. Ik kan me nog herinneren dat ik een digitaal getekende koopovereenkomst naar de notaris stuurde die vroeg of ik ook het fysieke exemplaar langs wou brengen of op wou sturen. Zo’n exemplaar was er natuurlijk niet. Tegenwoordig vragen notarissen zelf om de stukken digitaal aan te leveren. Een ouderwetse oplossing is fysiek tekenen en daarna scannen om aan de notaris te verzenden.

Makelaars gebruiken digitale systemen om te tekenen

Makelaars gebruiken steeds vaker digitale systemen om stukken zoals de koopovereenkomst te laten tekenen. Nadat de stukken zijn opgemaakt en koper(s) en verkoper(s) akkoord zijn met de inhoud worden de stukken geüpload in het digitale systeem. De makelaar geeft aan wie en waar er een paraaf, of digitale handtekening moet worden gezet. Ook het veld van de datum en de ontvangstbevestiging voor ondertekening kan automatisch ingesteld. Nadat partijen hebben getekend ontvangt de makelaar automatisch de getekende stukken met een Summary (samenvatting) waar alle data van ondertekening in staat vermeld.

TIP:

Bij een huis verkopen komt de makelaar graag langs om kennis te maken en een gratis waardebepaling voor je te verzorgen. Klik hieronder voor meer informatie over een huis verkopen of vraag direct een gratis waardebepaling van een makelaar aan.

Vraag gratis waardebepaling aan >

> Meer over huis verkopen

Rol van de aankoopmakelaar bij digitaal tekenen

Wanneer er een aankoopmakelaar bij is betrokken gebruik ikzelf altijd 1 veld waarin de aankoopmakelaar ook tekent. Dat veld heet dan: Voor gezien aankoopmakelaar [NAAM en BEDRIJF]. Hiermee heeft de koper de garantie dat ook de aankoopmakelaar de stukken vóórdat hij/zij alles heeft gecontroleerd ongeldig blijven. Een soort van extra controle en zekerheid van de kopers dat de ondertekening pas definitief wordt nadat de aankoopmakelaar door middel van een paraaf of handtekening akkoord heeft gegeven. Let hierop wanneer je een aankoopmakelaar hebt ingeschakeld.

Is de opdracht aan de makelaar ook digitaal?

Ook de bemiddelingsovereenkomst wordt steeds vaker digitaal getekend. Wanneer de makelaar een waardebepaling heeft uitgevoerd, zijn werkwijze heeft uitgelegd en een offerte heeft uitgebracht, moet de verkoper er soms nog even over nadenken. Om te voorkomen dat de makelaar nog een keer heen en weer moet rijden om een handtekening te laten zetten wordt dit steeds vaker online gedaan. In sommige CRM-systemen van makelaars is hiervoor een tool ontwikkeld waarbij digitaal kan worden getekend. Ook hierbij ontvangt de opdrachtgever automatisch een kopie.

Kan ik de bankgarantie ook digitaal tekenen?

Banken gebruiken ook steeds vaker digitale systemen om bijvoorbeeld de bankgarantie te laten tekenen. Inloggen met DigiD bij de overheid of iDin voor de bank zijn veel gebruikte systemen om digitaal te tekenen. De tijd heeft niet stilgestaan en dit scheelt enorm veel tijd en papierwerk.

Conclusie:

Een koopovereenkomst kan eenvoudig digitaal worden ondertekend wanneer elk persoon over een eigen mailadres beschikt. Banken en notarissen accepteren een digitaal getekende koopovereenkomst. De aankoopmakelaar kan worden toegevoegd voor een laatste controle.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor