Hoe vaak moet ik de schoorsteen laten vegen?
25 september 2019 
1 min. leestijd

Hoe vaak moet ik de schoorsteen laten vegen?

Schoorsteenonderhoud, gewoon doen!

Dat is vaak niet het eerste waar je aan denkt, schoorsteenonderhoud. Maar is vreselijk belangrijk. Onverbrande deeltjes die aankoeken in het rookkanaal kunnen tot brandgevaarlijke situaties leiden. Dat wil/moet zien te voorkomen.

Wist je dat?

Elk jaar vinden er gemiddeld 2000 schoorsteenbranden plaats dus is het verstandig jaarlijks de schoorsteen te laten vegen. Het onderhoud van schoorstenen is in Nederland niet verplicht in tegenstelling tot een aantal noordelijke landen zoals Denemarken, Zweden en Noorwegen.

In de Herfst

Langzaam begint het kouder te worden, de kachel kan eigenlijk wel aan maar is nog niet strikt noodzakelijk. De haard biedt uitkomst maar het onderhoud is nog niet gepleegd. Aan jou de keuze, wel of niet aansteken?

Meest voorkomende problemen

Het zijn de onverbrande deeltjes die zeer brandbaar zijn die meestal voor problemen zorgen. Maar ook vogelnestjes, takken en bladeren kunnen voor een verstopt rookkanaal zorgen. Hierdoor kan er ongewenst koolmonoxide in het huis komen.

Hoe voorkom je een schoorsteenbrand?

Laat de kachel of haard installeren door een specialist en ga niet zelf lopen knutselen. Gooi alleen schoon hout in de kachel of haard en zoek uit wat daarvoor het beste hout is. Bijvoorbeeld loofhout. Gooi er geen plastic of andere brandstoffen in om het risico op brand te verkleinen. Pleeg jaarlijks onderhoud.

Wanneer moet ik de schoorsteen laten vegen?

Bij voorkeur minimaal 1 keer per jaar en na het stookseizoen. De schoorsteenveger verwijderd de aanslag en inspecteert het rookkanaal. Indien er sprake is van lekkage of scheuren laat dit dan snel herstellen. Wordt de kachel veel gebruikt kan 2 keer laten vegen geen kwaad. Vraag de schoorsteenveger om advies.

Wat te doen bij brand?

Gebruik geen water maar zand of soda en sluit de klep. Breng iedereen in veiligheid en bel de brandweer of 112.

Polisvoorwaarden verzekering

Sommige verzekeringsmaatschappijen hebben een clausule over open vuur, haarden of kachels opgenomen. Raadpleeg altijd de polisvoorwaarden voor meer informatie over het verplichte onderhoud en vegen van de schoorsteen.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

TIP: Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en aankoopmakelaar

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

 

 

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor