Tijdsduur bouwkundige keuring.
Een bouwkundige keuring duurt afhankelijk van de grootte van een huis tussen de 1 en 2 uur. De bouwkundige keuring wordt uitgevoerd door een bouwkundig inspecteur. De opdrachtgever ontvangt na de keuring een bouwkundig rapport. Als koper kun je bij de inspectie aanwezig zijn. Doe dat dan ook zodat de bouwkundig inspecteur je tips en adviezen kan geven. Mocht je vragen over de woning hebben kun je die de inspecteur direct stellen.
> Direct bouwkundige keuring aanvragen
Bouwkundige keuring bij kopen huis
Een bouwkundige keuring wordt vaak uitgevoerd bij de aankoop van een huis. Woningen kunnen nogal eens gebreken vertonen die je op het eerste oog niet ziet. De bouwkundig inspecteur kent de kneepjes van het vak en weet de meest voorkomende gebreken bij bepaalde bouwjaren en type woningen.
In de huidige markt wordt vanwege het lage aanbod en de grote vaak nogal eens afgezien van een bouwkundige keuring. De risico’s zijn groot en de gevolgen vaak niet te overzien wanneer er achteraf grote gebreken zijn. Voorkom dat en schat samen met je aankoopmakelaar de risico’s op de juiste manier in wanneer je geen bouwkundige keuring uit laat voeren.
Moet ik bij een appartement ook een bouwkundige keuring uit laten voeren?
Appartementen worden vaak gekocht zonder bouwkundige keuring. Het grote onderhoud is voor de VvE. Toch kunnen er gebreken zijn die niet voor rekening van de VvE komen en die je wel graag wilt weten voordat je het appartement koopt. Ook bij kleinschalige appartementencomplexen of een woonhuis gesplitst in appartementen kan het slim zijn om een bouwkundig inspecteur in te schakelen. Raadpleeg bij twijfel altijd een bouwkundig expert.
Verkopers hebben al een bouwkundig rapport
Er is al een bouwkundig rapport door de verkoopmakelaar ter beschikking gesteld. Deze is in opdracht van de verkopers opgemaakt. Is dat wel betrouwbaar? Hier is veel over te doen, de bouwkundig inspecteur kan een vriendje van de makelaar zijn wordt weleens gezegd. Of, de bouwkundig inspecteur kan door de verkopers zijn beïnvloed om gebreken niet op te nemen in het rapport. Bouwkundige inspecteurs moeten onafhankelijk zijn en een goed rapport aanleveren.
Toch heb ikzelf weleens een koper geadviseerd om alsnog een bouwkundig rapport op te laten maken terwijl er al een rapport door de verkopers was aangeleverd. Hieruit kwamen toch aardig wat meer gebreken. Voorkom alle schijn en overleg met je aankoopmakelaar. Controleer de vermelde gebreken van het “oude” rapport. Mocht jij of de aankoopmakelaar direct zien dat bepaalde gebreken niet zijn vermeld. Overweeg dan een nieuw rapport. Het kan om veel geld gaan bij een huis kopen. Vooral bij oudere huizen kan het nogal in de papieren lopen wanneer er achteraf (verborgen) gebreken aan het licht komen.
Wat kost een bouwkundig rapport?
In de meeste gevallen kost een bouwkundig rapport tussen de 350 en 500 euro. Dit is afhankelijk van de grootte van de woning. Vaak wordt er een bedrag tot een bepaalde inhoud gerekend. Wanneer je huis groter is wordt het tarief hoger. Zorg ervoor dat dit vooraf helder is zodat je niet voor verassingen komt te staan.
Handige checklist verhuizen
Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.
> Gebruik de handige checklist verhuizen
Veel gestelde vragen
- Wat kost een makelaar?
- Wat kost een aankoopmakelaar?
- Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
- Hoe kan ik mijn huis zelf verkopen? (tips)
Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie