Hoe vind ik een goede bouwkundig inspecteur?
29 oktober 2019 
2 min. leestijd

Hoe vind ik een goede bouwkundig inspecteur?

Bouwkundige keuring.

Bouwkundige keuring aanvragenDe kans dat je hiermee goed bekend bent is vrij klein maar vaak heb je wel eens gehoord van een bouwkundige keuring. In dit artikel vertel ik je daar meer over.

Is een bouwkundige keuring verplicht?

Nee, een bouwkundige keuring is niet verplicht maar soms wel aan te raden. Schakel bij twijfel altijd een bouwkundig inspecteur in. Wanneer je niet goed bouwkundig onderlegd bent of twijfelt aan een huis is het raadzaam een bouwkundig inspecteur in te schakelen. Deze kan je behoede voor een “slechte” aankoop. Vooral bij oudere huizen komen nog wel eens gebreken naar voren die je van tevoren niet hebt gezien.

Wat doet een bouwkundig inspecteur?

De bouwkundig inspecteur neemt de woning op en bekijkt de bouwkundige aspecten van een woning. Deze worden vervolgens beoordeeld op de huidige staat. Daarnaast volgt er een advies wanneer te herstellen of te vervangen. Vervolgens worden bij de meeste bouwkundige onderdelen bedragen vermeld voor herstelkosten. Hierbij wordt uitgegaan van directe herstelkosten of herstelkosten op langere termijn. Hiermee weet je precies wat de kosten op korte termijn zijn en waar je in de toekomst rekening mee moet houden.

Het bouwkundig rapport

De bevindingen van de inspecteur worden vastgelegd in een bouwkundig rapport. Dit gebeurt per onderdeel en in veel bouwkundige rapporten worden er foto’s toegevoegd. Zo kun je precies zien hoe het gebrek eruit ziet en waar het te vinden is. De bedragen worden per onderdeel vastgelegd en opgeteld. Zo weet je exact op welk bedrag je uitkomt.

Ontbindende voorwaarde in koopovereenkomst

Je kunt bij de koop van een woning de woning vooraf laten keuren. Daarin zijn verschillende scenario’s mogelijk. Je kunt een voorbehoud bouwkundige keuring op laten nemen in de koopovereenkomst maar geef dan wel exact aan welk bedrag de keuring niet te boven mag komen. Vermeld hierbij de datum tot wanneer er kan worden ontbonden en het maximale bedrag. Vermeld hierbij ook om welk soort bedrag het hier gaat. Meestal zijn dat de directe herstelkosten. Laat je hierin adviseren door een aankoopmakelaar.

Eerst keuren dan tekenen

Zelf ben ik er voorstander van een huis eerst te laten keuren en daarna de koopovereenkomst te tekenen. In een verkopersmarkt is het soms slimmer om alvast te tekenen en een ontbindende voorwaarde bouwkundige keuring op te nemen. Hiermee voorkom je dat de verkoper zich bedenkt en alsnog aan iemand anders verkoopt.

De bouwkundige inspecteur als adviseur

De inspecteur is ook jouw adviseur, ga daarom zelf als koper altijd mee met de keuring zodat je gericht vragen kunt stellen. Wanneer je achteraf het bouwkundig rapport ontvangt weet je ook precies waar het over gaat. Neem een kladblok mee en schrijf belangrijke zaken op. Ook op het gebied van energie kunnen bouwkundige inspecteurs je vaak adviseren.

Er zijn verschillende keuringen en benamingen zoals:

  • Aankoopkeuring
  • Opleveringskeuring
  • Bouwkundige vooropname
  • Kopersbegeleiding
  • NHG-keuring
  • Meeloopkeuring

Bepaal samen met de bouwkundig inspecteur het doel van de taxatie en geef aan waarvoor je het bouwkundig rapport nodig hebt. De inspecteur zal je adviseren welk soort rapport of  keuring je nodig hebt.

Vraag bouwkundig rapport aan

Via NLVERHUIST vraag je makkelijk en snel een bouwkundig rapport of een offerte aan. De bouwkundige inspecteurs zijn gecontroleerd op betrouwbaarheid zodat je zeker weet dat je kiest voor een goed partij.

Klik hier voor een overzicht van bouwkundige inspecteurs

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

TIP: Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Hypotheekadviseur en huis kopen

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor