Overbieden op een huis.
Dat is het antwoord waar veel woningzoekers dagelijks het hoofd over breken. Vooral wanneer je een paar keer flink hebt overboden en de woning niet krijgt. Wekelijks krijg ik hier telefoontjes over en sommige potentiële kopers zijn ten einde raad.
Wanneer je dit artikel leest wil je waarschijnlijk een huis kopen en/of heb je al een paar keer geboden. Tot nu toe is de woning jou/jullie nog niet gegund. Je vraagt je steeds vaker af wat je moet bieden om het huis van je dromen te kopen en waar je gemiddeld rekening mee moet houden.
Gemiddeld meer bieden
De afgelopen jaren zijn kopers steeds meer gaan (over)bieden om een kans te maken op een woning. Toch is dat gevaarlijk omdat gemiddelden niets zeggen over het huis wat je op het oog hebt. Een gemiddelde is ook maar een gemiddelde en dat betekent dat er ook woningen voor veel minder geld worden verkocht. Kijk dus goed naar de échte waarde van een huis. Schakel daarvoor een taxateur of aankoopmakelaar in. Ook een hypotheekadviseur kan je soms wat tips en adviezen geven.
Wat kan ik lenen
Deze vraag moet helder zijn voordat je een bod doet. Niet alleen de hypotheek die je kan krijgen is belangrijk maar ook de eigen middelen die aanwezig zijn om te gebruiken. Houd er rekening mee dat wanneer je droomhuis voorbij komt je vaak diepe zakken moet hebben om enige kans te maken. Eigen geld/investering kan daarbij net het verschil maken. Dit plaatje moet vooraf duidelijk zijn.
> Direct afspraak plannen met hypotheekadviseur
Het droomhuis gevonden
Indien je droomhuis voorbijkomt en je daar absoluut wilt wonen zal extra geld voor emotie moeten betalen. Je kijkt naar wat het huis waard is en bepaalt wat je ervoor over hebt. Dus waarde + emotie ben misschien nog een beetje is je voorstel. Wanneer de woning niet wordt gegund en iemand anders er met de buit vandoor gaat wil je natuurlijk weten wat het verschil was. Vaak kom je daar niet direct achter maar als achteraf blijkt dat iemand anders de woning voor 5000 euro meer heeft gekocht, en je spijt hebt dat je geen 6000 euro meer hebt geboden is er in het voortraject iets misgegaan. Wanneer je biedt op het huis waar je écht wilt wonen moet je geen reserves houden. Maar we blijven natuurlijk wel Nederlanders.
Ik kom het wel eens tegen wanneer iemand enorm veel geld overheeft voor een woning. Dat wordt dan meestal ook de koper maar ook dat geeft nog geen garantie maar je kans op succes wordt hiermee vele malen hoger.
Doe geen domme dingen
Laat je goed adviseren en doe geen domme dingen. Jouw toekomst staat op het spel of juist niet. Kijk kritisch naar zo’n kooptraject maar ook weer niet te kritisch want dan is iemand anders je voor. Blijf bij jezelf en volg je hart. 10 of 20 jaar woonplezier voor 10 of 20 duizend euro extra bovenop hetgeen je wou bieden klinkt weinig maar toch zegt ons gevoel vaak iets anders. Uiteindelijk weet jijzelf wat je ervoor over hebt en is die grens overschreden moet je er vrede mee hebben dat je de woning niet krijgt. Schakel als eerste een goede aankoopmakelaar in want het gaat nou eenmaal niet om een pakje boter wat je koopt. Succes!
Handige checklist verhuizen
Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.
> Gebruik de handige checklist verhuizen
Veel gestelde vragen
- Wat kost een makelaar?
- Wat kost een aankoopmakelaar?
- Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
- Hoe kan ik mijn huis zelf verkopen? (tips)
Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie