Wanneer je zelf de centjes op de bank hebt staan of uit de overwaarde van je huis betaalt wel anders is het verstandig wel een financieringsvoorbehoud op te laten nemen.
We zien het steeds vaker, kopers die ten koste van alles een huis willen bemachtigen. Het financieringsvoorbehoud wordt daar nogal eens bij betrokken maar de risico’s kunnen enorm zijn wanneer je hiervan afziet.
Meer kans zonder financieringsvoorbehoud
Zonder financieringsvoorbehoud heb je in de praktijk meer kans op een woning, daar kunnen we niet omheen. Een klein gecalculeerd risico kan een reden zijn om van het voorbehoud financiering af te zien maar bedenk goed wat de gevolgen zijn wanneer het misgaat. Wanneer je zonder voorbehoud koopt zit je na de wettelijke bedenktijd definitief aan de woning vast.
Kun je dan geen lening krijgen heb je een probleem en volgt een boete van 10% wanneer je de woning niet afneemt. Bij een huis van 3 ton is dat maar liefst 30.000,- euro. Wanneer je die middelen ook niet hebt wordt het probleem alleen maar groter. Je moet dan misschien een lening afsluiten of geld bij vrienden of familie lenen. Dat is wel het laatste wat je wilt. Daarnaast laat je de verkopers met een kater achter. Waarschijnlijk waren er meerdere bieders en nu hebben ze niets.
Natuurlijk kan de makelaar de andere bieders nog bellen maar tweede keus zijn is nooit een leuke positie. Daarnaast bestaat de kans dat ze al een andere woning hebben gekocht. Als verkoper heb je dan de eerste slag verloren. Je ontvangt wel die 30.000 euro maar daar zit niemand op te wachten. Vaak hebben de verkopers ook een ander huis gekocht en hebben ze de overwaarde van hun eigen huis nodig. Voor iedereen een teleurstelling.
Overwaarde en eigen geld
Wanneer je overweegt toch een risico te nemen, zorg er dan in ieder geval voor dat je alle benodigde informatie hebt op basis waarvan je een weloverwogen beslissing kan nemen. Daarbij speelt de hoogte van de huidige en toekomstige hypotheek ook een rol. Daarnaast zijn de eigen middelen die je in kan zetten ook van belang. Misschien reken je alvast met de overwaarde van je eigen woning en maak je gebruik van een overbruggingskrediet. Zorg ervoor dat je niet in de problemen komt en doe geen dingen waar je achteraf spijt van hebt. Raadpleeg de hypotheekadviseur en maak een calculatie van de risico’s die je loopt mocht het misgaan.
Uit onderzoek is gebleken dat kopers meer risico’s durven te nemen naarmate de concurrentie toeneemt. Daarbij lopen starters aan kop. Maximaal lenen, extreem overbieden en zelfs het financieringsvoorbehoud laten vallen, en dat alles om een huis te kunnen kopen. Niet doen tenzij het verantwoord is.
Verkopers kiezen vaak voor…
Voor verkopers is het erg interessant om het huis aan kopers te verkopen die geen voorbehoud financiering opnemen. Daarmee hoeven ze geen 6 tot 8 weken te wachten voordat het huis definitief is verkocht. Dat wil niet zeggen dat de kopers geen financiering nodig hebben. Daar ontstaan nogal eens misverstanden over. Om jezelf in een gunstige positie te brengen, kan het enorm verleidelijk zijn te kopen zonder financieringsvoorbehoud. Vaak gaat dit ook goed maar je zal met net degene zijn die een afwijzing krijgt. De banken zijn de laatste jaren strenger geworden en de coronacrisis heeft hier niet bij geholpen. Zelfs een wankele positie van je werkgever kan van invloed zijn op de acceptatie van je hypotheek. Geen onnodige risico’s lopen dus.
Reden van afwijzing
Het is belangrijk om de kans op acceptatie met je hypotheekadviseur op de juiste wijze in te schatten. Wees helder over je aankoopplannen en inventariseer waarom de bank je af zou kunnen wijzen. Denk hierbij aan een lening of studieschuld die je nog ergens hebt openstaan. Ook een registratie bij de BKR of een medische afwijzing kan desastreus zijn wanneer je hier niet van op de hoogte bent. Onderzoek dit soort zaken van tevoren.
> Meer informatie over een huis kopen
Conclusie:
Het kopen zonder financieringsvoorbehoud terwijl je wel een forse lening nodig hebt is niet verstandig. Wanneer je dit toch wilt doen breng dan in ieder geval de risico’s in kaart en schat in hoe groot de kans op afwijzing is. Laat de hypotheekadviseur of aankoopmakelaar je hiermee helpen.
Handige checklist verhuizen
Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.
> Gebruik de handige checklist verhuizen
Veel gestelde vragen
- Wat kost een makelaar?
- Wat kost een aankoopmakelaar?
- Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
- Hoe kan ik mijn huis zelf verkopen? (tips)
Anderen zochten ook op: Energielabel en energie