Kan ik als koper uitstel financieringsvoorbehoud vragen?
23 april 2021 
2 min. leestijd

Kan ik als koper uitstel financieringsvoorbehoud vragen?

Uitstel financieringsvoorbehoud vragen

Wanneer je een huis koopt met financieringsvoorbehoud wordt er een datum opgenomen in de koopovereenkomst waarvoor of waarop je de financiering rond moet hebben. Lukt dat niet kun je uitstel vragen. Het antwoord is dus ja, je kunt uitstel voor het voorbehoud financiering vragen maar er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

Wie vraagt uitstel aan?

Als koper kun je zelf uitstel aan de verkoopmakelaar vragen die dat doorgeeft aan de verkopers. Verkopers moeten daar officieel akkoord voor geven. In de meeste gevallen regelt de hypotheekadviseur of aankoopmakelaar dat. Zorg ervoor dat je altijd bewijs van uitstel ontvangt. Een mail met akkoord is hier voldoende.

Bankgarantie

Meestal volgt de bankgarantie enkele dagen of een week later dan de datum financieringsvoorbehoud. Vergeet dus niet om tegelijk met uitstel financieringsvoorbehoud ook uitstel voor de bankgarantie te vragen. Dit wordt nog weleens vergeten waardoor er officieel wel uitstel voor financieringsvoorbehoud wordt gegeven maar niet voor de bankgarantie. Wanneer ook akkoord is voor uitstel bankgarantie of waarborgsom geef dit dan ook door aan de notaris.

Op tijd uitstel vragen

Niets is zo vervelend voor verkopers dat ze net voor het verstrijken van het financieringsvoorbehoud de vraag krijgen om te verlengen. Ook voor verkopers is het spannend. Daarnaast willen verkopers vaak nog even met de makelaar overleggen of hebben ze hier nog vragen over waar ze eerst antwoord op willen. Zelf vind ik het prettig om dit minimaal 3 dagen voor het verstrijken van de datum te horen. Dan is er voldoende tijd om verkopers te informeren en de casus te bespreken.

Komt uitstel vragen vaker voor?

Als verkoper kan je een vreemd gevoel bekruipen dat kopers uitstel vragen maar dat is in de meeste gevallen niet nodig. De kopers willen ook graag het huis en hadden liever gezien dat er al een finaal akkoord door de bank was gegeven. Voor kopers is het net zo spannend dan voor verkopers. Maak je dus geen zorgen want vaak zit er een vertraging in het aanvraagproces. Dat zie je regelmatig in tijden waarin veel hypotheekaanvragen worden gedaan. Ook ontbreken er soms nog stukken of vraagt de bank om aanvullende stukken of gegevens. Maak je dus geen zorgen, uitstel vragen komt regelmatig voor.

Bekijk ook het artikel uitstel financiering en bankgarantie

> Meer over een huis kopen

Conclusie:

Uitstel financieringsvoorbehoud vragen is mogelijk en komt regelmatig voor. Doe dit wel op tijd en kom hier niet op het laatste moment mee aan. Vergeet niet de bankgarantie mee te nemen in je vraag om uitstel. Zorg dat je als koper bewijs van uitstel ontvangt.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Energielabel en hypotheekadviseur

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor