Welke kosten zijn bij een huis kopen aftrekbaar voor de belasting?
15 mei 2021 
3 min. leestijd

Welke kosten zijn bij een huis kopen aftrekbaar voor de belasting?

Aftrekbare kosten huis kopen.

Alle kosten die worden gemaakt om een hypotheek af te kunnen sluiten zijn aftrekbaar voor de belastingdienst. De kosten zoals een aankoopmakelaar zijn niet aftrekbaar.

Gemaakte kosten aftrekbaar voor belasting.

 • Advies en afsluitkosten hypotheekVerkoopmakelaar inschakelen
 • Hypotheekakte door notaris
 • Kadastrale rechten (Notaris)
 • Verlengen hypotheekofferte (Bereidstellingsprovisie)
 • Boeterente
 • Erfpacht
 • Rente voor hypotheek
 • Gemaakte kosten voor NHG
 • Bouwrente (Datum koopovereenkomst)
 • Kosten gerelateerd aan de hypotheek
 • Afsluitprovisie
 • Taxatiekosten
 • Bouwkundige keuring

Kosten die NIET aftrekbaar zijn:

 • Aankoopmakelaar
 • Overdrachtsbelasting
 • Koopovereenkomst opmaken (makelaar of notaris)
 • Bouwrente vóór tekenen koopovereenkomst

Het maakt hierbij geen verschil of het eenmalige- of terugkomende kosten zijn. Alle kosten die je maakt om een hypotheek te krijgen zijn aftrekbaar. De gemaakte kosten worden van je inkomen afgetrokken waardoor je belastbaar inkomen lager wordt. Afhankelijk van je persoonlijke situatie wordt de hoogte bepaalt.

Is het taxatierapport aftrekbaar van de belasting?

Indien de bank een taxatierapport eist om te beoordelen of je wel of geen hypotheek krijgt is het taxatierapport aftrekbaar. Er moet dan wel een relatie zijn tussen het taxatierapport en deze eis. Indien de bank akkoord gaat zonder taxatierapport en je laat alsnog een taxatie uitvoeren zal deze niet aftrekbaar zijn. Dit zou bijvoorbeeld het geval kunnen zijn dat je de werkelijke waarde waardoor een taxateur wilt laten bepalen, zonder dat je deze nodig hebt voor de hypotheekaanvraag. In de meeste gevallen is dus een aankoopkeuring of een bouwkundige keuring voor verbetering aftrekbaar.

Zijn de kosten van een hypotheekadviseur aftrekbaar?

Ja, de kosten die jij aan de hypotheekadviseur betaalt voor het verkrijgen van een hypotheek zijn aftrekbaar van de belasting.

Zijn de kosten voor NHG (Nationale Hypotheek Garantie) aftrekbaar?

Ja, de kosten die je maakt voor het verkrijgen van een hypotheek met NHG zijn aftrekbaar. Dit is overigens een percentage van de hypotheek en vallen onder de noemer eenmalige aftrekbare kosten. Deze gemaakte kosten staan op de nota van afrekening die je van de notaris ontvangt.

Is boeterente aftrekbaar?

Boeterente is aftrekbaar van de belastingdienst. Boeterente wordt vaak berekend wanneer je een hypotheek gaat oversluiten en de rente van de huidige hypotheek hoger is dan de huidige rente. Je moet hierover vaak een boete betalen. Let op: Wanneer je deze boeterente meefinanciert in je nieuwe hypotheek is deze NIET aftrekbaar.

Is bouwrente aftrekbaar?

Bouwrente is aftrekbaar vanaf het moment dat de koopovereenkomst is getekend tot het moment van tekenen (akte van levering) bij de notaris.

Is erfpacht aftrekbaar?

Maandelijkse of jaarlijkse vergoedingen voor erfpacht is/zijn aftrekbaar voor de belastingdienst.

Zijn de kosten voor het verlengen van de hypotheekofferte aftrekbaar?

De kosten voor het verlengen van je hypotheekofferte, ook wel bereidstellingsprovisie genoemd zijn fiscaal aftrekbaar.

Is de overdrachtsbelasting of omzetbelasting aftrekbaar?

De overdrachts- of omzetbelasting is niet aftrekbaar voor de belasting.

Denk eraan dat je de rente alleen fiscaal aftrekbaar is wanneer je dit besteedt voor:

 • Koop van een eigen huis
 • Verbouwing, onderhoud of verbetering van je huis
 • Afkoop van recht van erfpacht, opstal of beklemming
 • Eenmalige kosten voor financiering

Je mag alleen rente aftrekken voor het deel van de hypotheek. Heb je een deel gebruikt voor het aflossen/oversluiten van een consumptieve schuld of het inrichten van de woning, dan is deze NIET aftrekbaar. Vroeger zag je nog weleens dat er extra geld werd opgenomen voor de aanschaf van een auto, de rente hierover kon toen worden afgetrokken maar dat kan tegenwoordig niet meer. Ook is de hypotheek voor maximaal 30 jaar aftrekbaar. Bij een hypotheek die is afgesloten voor 1 januari 2001 gaat de 30 jaartermijn op deze datum in.

Vanwege het feit dat regels snel kunnen wijzigen adviseren wij, voordat er op basis van dit soort belangrijke informatie beslissingen worden genomen, je adviseur te raadplegen.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Energielabel en energie

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

 

 

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor