Moet ik nog steeds boven de vraagprijs bieden nu de markt afkoelt?
22 april 2022 
5 min. leestijd

Moet ik nog steeds boven de vraagprijs bieden nu de markt afkoelt?

Boven de vraagprijs bieden. 

In dit artikel vind ik je alle ins en outs over het bieden op een huis nu het erop lijkt dat de woningmarkt afkoelt. Hierin deel ik waardevolle informatie die geen enkele andere makelaar met je deelt.


Afkoeling ingezet

De gekte op de woningmarkt lijkt enigszins af te koelen nu de rente en inflatie stijgt. Mensen vragen zich af of ze het straks allemaal nog wel kunnen betalen. Het aantal aanvragen voor bezichtigingen nemen af, en ook het aantal biedingen per woning worden minder. Van een ommekeer lijkt echter nog geen sprake omdat het aanbod koopwoningen erg laag is.

De vraag is of je eigenlijk nog boven de vraagprijs moet bieden of dat je misschien ook kans maakt door dit niet te doen. Laat ik hier eerlijk over zijn. Voor een populair huis, op een goede locatie staan mensen nog steeds in de rij, ook al is die rij minder lang geworden. Er zullen dus nog steeds woningzoekers met diepe zakken zijn die flink overbieden. Het is dus slim om van tevoren in te schatten in hoeverre het huis wat je op het oog hebt populair is.

Populaire huizen

Populaire huizen zijn meestal huizen die geschikt voor een grote doelgroep zijn, hierbij zijn ruimte, ligging en mate van modernisatie belangrijke punten voor mensen. Een huis met 5 slaapkamers, modern ingericht en met een diepe zonnige tuin blijft populair. Ook wanneer de woningmarkt volledig om zou slaan. Daarnaast is de plek belangrijk. De ene buurt is nou eenmaal populairder dan de andere. Er zijn dus meerdere factoren belangrijk om de mate van populariteit vast te stellen. Wel een belangrijk punt want je moet je kansen inschatten.

 Let goed op

Je kansen inschatten begint al bij een afspraak plannen. Let goed op de taal van de makelaar of binnendienstmedewerker. Op de vraag: Is er veel interesse in de woning zal het antwoord in de meeste gevallen ja zijn. De vraag is wat de definitie van veel is. Zijn dat er 5, 10 of twintig. In zo’n eerste contact met de makelaar kun je veel informatie achterhalen. Wanneer hij/zij een bepaalde datum voorstel zou je kunnen vragen, zijn er nog andere dagen en tijdstippen wanneer de makelaar daar bezichtigingen heeft? Je bent op zoek om een moment voor bezichtiging te plannen maar ondertussen ben je bezig om informatie te achterhalen.

Bij teveel interesse afhaken?

Je kunt ook gewoon eerlijk aangeven dat wanneer er te veel interesse is je afhaakt. Misschien krijg je de makelaar of medewerker zover om je te informeren over het aantal bezichtigingen dat is gepland. Met een antwoord, de mailbox stond vanmorgen vol met aanvragen kun je niets. Om er snel bij te zijn worden er regelmatig meerdere aanvragen gedaan. De man en vrouw sturen dan onafhankelijk en met twee verschillende mailadressen een verzoek om de woning te mogen bekijken. Wanneer de makelaar niet snel genoeg reageert wordt er ook via andere kanalen contact gezocht. Ik heb wel eens meegemaakt dat 2 personen 4x een aanvraag indienden terwijl er maar 1 nodig was. Dat zegt ook iets over de gretigheid en interesse die je wekt. Laat je niet gek maken.

Plannen

Makelaars zijn slim en plannen over het algemeen de bezichtigingen achter elkaar. Hierdoor hoeft er geen antwoord te worden gegeven op de vraag, is er nog meer interesse? Je ziet tijdens de bezichtiging zelf al dat er meer interesse is. Soms lopen er meerdere makelaars en bezichtigers door elkaar heen. Er is dus genoeg interesse maar schijn kan bedriegen. Niet elke kijker is een koper en met de wetenschap dat het aantal biedingen per woning afneemt kun jij misschien je voordeel doen.

Nieuw aanbod is interessant

Alle aanbod wat nieuw is, is interessant voor woningzoekers. Vaak krijgen ze hier een melding dat er een nieuwe woning, of meerdere woningen bij zijn gekomen. In de eerste periode moet het gebeuren, dat weten alle makelaars. Gebruik maken van de eerste periode waarin de interesse hoog is biedt ook kansen wanneer de woning na 3 weken nog niet is verkocht. Er bleek dus toch geen koper tussen te zitten. Veel zoekers denken dat er dan iets mis is met het huis maar dat is in de meeste gevallen niet zo. Als een woning na 3 weken nog te koop staat, zijn er misschien mogelijkheden. Sla je slag en maak een afspraak om de woning te kijken. Dat wil niet zeggen dat je de enige bent en vrij kan onderhandelen maar je kansen zijn hiermee wel toegenomen.

Vakantieperiodes.

Als makelaar adviseer ik om niet in een vakantieperiode te starten met de verkoop. Veel mensen hebben hun hoofd bij de vakantie en dat zie je ook terug in de cijfers. Tijdens vakantieperiodes komen er vaak minder aanvragen binnen. Ga jij niet op vakantie? Of buiten het seizoen? Dan is dit het moment voor minder concurrentie. Maak een afspraak voor bezichtiging, bekijk de woning en doe een bod wanneer je daar wilt wonen. Dat geldt overigens voor alle vakanties.

Biedprocedures

Laat je niet gek maken door biedprocedures, je gaat natuurlijk wel in de massa mee maar misschien is er van massa helemaal geen spraken. Een deadline zetten werkt, ook wanneer de makelaar maar 3 bezichtigingen heeft gehad. Ook hier ligt misschien een kans wanneer je dit goed speelt. Heb jij het gevoel dat er waarschijnlijk geen biedingen op dat huis worden gedaan. Bel dan op de laatste dag voor het eindigen van de biedtermijn het makelaarskantoor op met de vraag of je nog een extra dag kan krijgen. Je hoort dan vanzelf hoe hier mee omgegaan wordt. Er kunnen ook andere redenen zijn om wat tijd te rekken maar om erachter te komen of er meer bieders zijn is dit een goede strategie. In veel gevallen lukt dit niet maar weet je wel dat er meerdere bieders zijn.

Nog steeds overbieden?

Op de vraag moet je overbieden is geen centraal antwoord mogelijk. Dit is afhankelijk van de interesse in de woning. Wel kun je goed onderzoek naar de waarde doen. Veel kopers laten zich leiden door de vraagprijs. Het eerste wat je dus moet doen is helder krijgen of de vraagprijs realistisch is of toch echt tegen de bovenkant aan zit. In een andere video leg ik uit hoe je zelf de waarde van een huis kan bepalen.

Tips

Maak een lijst, dat kan gewoon in een Word of Exel bestand. Vermeld hier een aantal kenmerken in met bijbehorende vraag- en transactieprijzen van de woningen die vergelijkbaar- en verkocht zijn. Zo krijg je een overzicht. Wanneer het je lukt om deze data helder te krijgen weet je ook of, en hoeveel er overboden wordt. Dit kan ook een aankoopmakelaar voor je doen. In deze tijd vind ik het zeker slim om een aankoopmakelaar in te schakelen maar die keuze is aan jou. Wanneer je de lijst klaar hebt vergelijk je deze met de woning of woningen die jij bekijkt. 

Het kost tijd, en soms ook geld om die data te achterhalen maar geeft je veel meer inzicht over hoeveel er gemiddeld wordt geboden. Hiermee kruip je een beetje in de huid van de makelaar, verkoopmakelaars hebben deze informatie natuurlijk ook. Op basis van deze referenties wordt een advies- verkoopplan opgesteld waarmee de verkoper akkoord kan gaan. Maar vergeet niet dat sommige verkopers dit onderzoek ook zelf doen en vaak aan de bovenkant van de streep terecht komen. Hiermee is het de vraag of de vraagprijs realistisch wordt gesteld, of dat er al over de top wordt gevraagd.

Goede voorbereiding 

Zorg er dus voor dat je goed voorbereid bent. Veel kopers doen meer onderzoek naar een nieuwe TV dan een woning. Een gemiste kans. Het gaat om veel geld, maar ook een groot gedeelte van je toekomst. Natuurlijk moeten kopers tegenwoordig vaak concessies doen, maar een huis kopen waarvan je later spijt hebt, of de prijs door je hoofd blijft spoken is ook geen goed plan. Wanneer je iets teveel betaalt is dat helemaal niet erg wanneer jij je droomhuis hebt gevonden. Maar als je een deal hebt moet je er wel blij mee zijn.

Conclusie:

Ken de woningmarkt en de prijzen in het gebied waar je zoekt. Doe goed onderzoek en schakel hulp in wanneer je dit nodig vindt. Wanneer alle cijfers erop zijn gericht dat er wordt overboden zal je mee moeten doen. Lukt het niet? Kijk dan eens naar woningen die misschien minder populair zijn maar waar je wel iets moois van kan maken. Heb je hulp nodig? Via onze site is enorm veel informatie te vinden.

Abonneer je nu op ons YouTube kanaal

Ik wil je heel veel succes wensen en vergeet niet je te abonneren op ons kanaal. Zet ook de notificaties aan zodat je niets mist.

> Ga naar ons YouTube kanaal voor meer interessant woningmarkt nieuws.

Terug naar overzicht

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor