Online Taxatie Huis
18 juli 2022 
4 min. leestijd

Online Taxatie Huis

Wat is jouw huis waard? Je kunt naar de WOZ-waarde kijken maar dit is slechts een ruwe schatting van de werkelijke waarde die de gemeente maakt om diverse heffingen en belastingen te berekenen. Een woningtaxatie werkt anders, daarvoor moet een taxateur langskomen. Of toch niet? Een online taxatie van je huis vindt plaats op afstand. Is dit vergelijkbaar met een online waardebepaling en wat kun je eigenlijk met dit soort berekeningen?

Wat is jouw huis waard?

Weet jij wat de waarde van jouw huis is? Maakt het eigenlijk uit als je toch de woning niet gaat verkopen? Als je huiseigenaar bent dan heb je waarschijnlijk op basis van een taxatie ooit een hypotheek aangevraagd. Een taxateur is niet bepaald goedkoop maar zonder taxatierapport kom je niet verder bij de bank. Je weet dus de taxatiewaarde maar is dit echt werkelijk de waarde van je huis?

Hoe werkt een taxatie?

Een taxatie wordt uitgevoerd door een taxateur. Dit is een beschermd beroep en deze dienstverlening wordt objectief uitgevoerd op basis van gestandaardiseerde criteria. Hoewel je als hypotheeknemer opdrachtgever bent en de taxatie moet betalen heb je geen invloed op het resultaat. In de praktijk zitten hier wat mitsen en maren aan vast, toch zal een gevalideerde taxatie over het algemeen genomen objectief uitgevoerd worden. Hoe werkt dan een waardebepaling?

Een waardebepaling is geen officiële meting maar een berekening van een makelaar die naar verschillende aspecten kijkt om tot een bedrag te komen. Deze waardebepaling wordt doorgaans gebruikt om een vraagprijs bij verkoop te bepalen. De taxatiewaarde is een standaard bedrag, een waardebepaling kan afwijken op basis van vraag en aanbod.

Als je een huis hebt waar veel vraag naar is dan is de kans groot dat er wordt overboden. Daar houdt een taxateur geen rekening mee maar een verkoopmakelaar wel. Daarnaast kan een waardebepaling doorgaans gratis worden uitgevoerd, online of zelfs met een huisbezoek door een lokale verkoopmakelaar. Als je geen taxatierapport hoeft te overleggen voor een hypotheek of verbouwing dan kun je vaak al volstaan met een waardebepaling.

Wat is een online taxatie?

Tot voor kort moest er altijd een taxateur langskomen om de woning in kwestie te inspecteren. Een afspraak maken kost tijd en een taxateur rekent een fors bedrag voor deze dienst. Maar het uitgangspunt was dat een taxatie maken op afstand niet mogelijk was. Er is echter zoveel data beschikbaar over huizen en software is zo geavanceerd, dat de nauwkeurigheid van een online taxatie bijna net zo betrouwbaar is dan een reguliere taxatie.

Zo betrouwbaar zelfs dat steeds meer hypotheekverstrekkers online taxaties accepteren. Er zijn wel enkele beperkingen van een online taxatie. In de eerste plaats moet het een vrij standaard woning betreffen die vergelijkbaar is met andere woningen. Daarnaast kun je niet 100 procent lenen maar 90 procent van de taxatiewaarde. Als je een huis wilt kopen van 300.000 euro dan moet je zelf minimaal 30.000 euro betalen, een bedrag dat geen onderdeel uitmaakt van de hypotheek.

Voordelen online taxatie

  • Weinig of geen wachttijd voor een taxatie aanvraag
  • Lagere kosten in vergelijking met standaard taxatie
  • Snel het resultaat in huis
  • Wordt door meerdere hypotheekverstrekkers geaccepteerd

Nadelen online taxatie

  • Minder geschikt als woningwaarde bepaling bij verkoop
  • Je kunt tot 90 procent lenen, niet 100 procent
  • Het werkt alleen voor standaard huizen

Voor een online taxatie van je huis betaal je minder dan 100 euro, voor een taxatie in persoon betaal je vaak het vijfvoudige of meer. De termen ‘online taxatie’ en ‘online waardebepaling’ worden op huizensites regelmatig door elkaar gebruikt, dit kan voor verwarring zorgen. Een taxatierapport is een officieel document, een waardebepaling niet.

Voor wie is online taxatie huis?

Als je een huis wilt kopen dat vrij standaard is wat betreft bouw en onderhoud dan kun je in plaats van een dure taxateur een goedkope online taxatie laten uitvoeren. Als je kiest voor een hypotheekverstrekker die deze desktop taxaties accepteert dan kun je tijd en geld besparen. Je moet dan wel in staat zijn die 10 procent op andere wijze te financieren want je kunt dan maximaal 90 procent van de taxatiewaarde in de hypothecaire lening opnemen.

Online taxatie huis met NHG

Sinds juli 2021 is het mogelijk om een huis te kopen op basis van online taxatie met Nationale Hypotheek Garantie. Daarmee loop je als koper minder risico bij aankoop en de financier loopt minder risico op verlies voor het geval de hypotheek niet wordt afgelost. Dit geeft aan dat taxaties op afstand voldoende betrouwbaar zijn om hier garanties op af te geven.

Nu is het wel zo dat de Nationale Hypotheek Garantie alleen mogelijk is bij woningen die in het lagere tot aan het middensegment liggen wat betreft de koopsom. Huizen in het hogere segment zullen doorgaans minder geschikt zijn voor een desktop taxatie omdat het waarschijnlijk minder standaard huizen betreft. In dat geval is er minder data beschikbaar om de waarde te bepalen.

Is een waardebepaling beter?

Een taxateur voert taxaties uit, een makelaar waardebepalingen. Veel makelaars leveren ook diensten als taxateur, wat maakt een (dure) taxatie beter dan een waardebepaling? Het is eigenlijk geen kwestie van beter of slechter maar vooral van de doelstelling. Als je een hypotheek wilt afsluiten dan wordt er gevraagd naar een onafhankelijke woningtaxatie. Als je wilt weten hoeveel jouw woning oplevert bij verkoop dan vraag je een waardebepaling aan. De makelaar kan je op basis van deze berekening tips en adviezen geven om je huis te verkopen.

Maakt het uit of je een online waardebepaling uitvoert of contact opneemt met een makelaar? De online calculators zijn heel algemeen ingericht en vertellen niet het complete verhaal. Een makelaar kan op basis van telefonisch overleg of na een huisbezoek een waarde bepalen die veel dichter bij de werkelijkheid ligt.

Zoals gezegd is een waardebepaling een indicatie van de werkelijke verkoopsom terwijl een taxatie vooral een garantie is voor een geldverstrekker. Beide berekeningen hebben zo hun plaats en functie. Een online taxatie van je huis gaat gepaard met kosten en kan gebruikt worden om een hypotheek aan te vragen, een waardebepaling geeft je meer zicht op de huizenmarkt en jouw positie als huiseigenaar.

Over de schrijver
Hoi, mijn naam is Martijn en eigenaar van NLverhuist.nl. Wil jij meer weten over verhuizen, verkopen, hypotheken, makelaardij en wonen dan ben je hier op de juiste plek. Veel plezier met lezen
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor