Opkoopbescherming.
Opkopers, beleggers en investeerders die na de koop de woning weer verhuren zijn voor velen een doorn in het oog. Net alsof zij iets aan deze crisis op de woningmarkt kunnen doen. Een nieuwe wet is in het leven geroepen om deze groep beleggers te kunnen weren waarbij opkopen niet meer mogelijk is. Gemeentes zijn verantwoordelijk voor het aanwijzen van wijken waar dit op van toepassing wordt.
Toename kleine beleggers
Je zag het aantal “kleine” beleggers en investeerders de laatste jaren toenemen. Vooral woningbezitters konden gebruik maken van de overwaarde om daardoor een extra huis of appartement te kopen met als doel deze te verhuren. Ook zag je het aantal ouders toenemen die voor de kinderen een huis kochten. Dat is het gevolg van de stijgende huizenprijzen waarbij jongeren er veelal niet meer aan te pas komen.
Opkoopbescherming voor bepaalde wijken
De wet maakt het voor gemeenten mogelijk om bepaalde wijken aan te wijzen waar de opkoopbescherming geldt. Hierbij moet je veelal aan de grote steden denken. De nieuwe eigenaar zou de eerste vier jaar niet mogen verhuren maar de vraag is of dit opeens een oplossing is voor de woningmarkt die tot stilstand komt. Er is veel meer nodig om de woningmarkt weer vlot te trekken.
Welk soort woningen kopen investeerders?
Over het algemeen zijn dit goed verhuurbare objecten zoals appartementen. Een appartement valt onder de VvE waardoor veel zaken centraal zijn geregeld. Denk hierbij aan de opstalverzekering en het reguliere onderhoud aan de buitenzijde. Daarentegen zijn hier kosten aan verbonden die VvE bijdragen worden genoemd. Woningen om en nabij het centrum zijn erg populair bij bellegers maar je zag dat steeds meer beleggers de prijzen te duur vonden en uitweken naar andere gebieden. Er moet per slot van rekening wel rendement gemaakt worden en dat begint al bij de koopsom.
Druppel op een gloeiende plaat
Er is een groot tekort aan woningen, dat geldt voor zowel koop-/ als huurwoningen. Dat los je niet alleen op met een opkoopbescherming. Niet alleen in de grote steden is er een groot tekort maar ook in dorpen zijn er voor met name jongeren te weinig woningen. De wet opkoopbescherming invoeren is dan ook niet alleen de oplossing. Er zal veel meer moeten gebeuren maar dat lijkt op de één of andere manier niet te lukken.
Wist je dat…
Wist jij dat je jouw woning gratis op onze aanbodsite aan kan bieden? Gewoon zonder enige verplichting en kosteloos je woning plaatsen op NLVERHUIST. Klik nu op de button voor meer informatie.
Handige checklist verhuizen
Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.
> Gebruik de handige checklist verhuizen
Veel gestelde vragen:
- Wat kost een makelaar?
- Wat kost een aankoopmakelaar?
- Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
- Hoe kan ik mijn huis zelf verkopen? (tips)
Meer informatie over:
- Een huis verkopen
- Een gratis waardebepaling
- Een huis kopen
- Je woning zelf aanbieden
- Je huis zelf verkopen (Stappenplan)
Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie