Wanneer je op zoek bent naar een nieuw thuis, sta je al snel voor een belangrijke keuze: kies je voor de charme van een oud huis of de praktische voordelen van een nieuwbouwwoning?
Beide opties hebben hun unieke voordelen en uitdagingen. In dit artikel bespreken we enkele aspecten om in overweging te nemen bij de keuze tussen bestaande bouw en nieuwbouw.
Karakter en sfeer
De belangrijkste vraag bij de aanschaf van een woning is of je je er thuis voelt. Een nieuwbouwwoning heeft vaak een andere stijl en sfeer dan een woning waar al in geleefd is.
Oudere woningen zijn meestal rijk aan charme en karakter. Unieke architectonische details zoals hoge plafonds, sierlijsten, glas-in-loodramen of originele houten vloeren dragen bij aan een authentieke sfeer die moeilijk te evenaren is.
Bestaande bouw heeft ook het voordeel van een gevestigde buurt met alle voorzieningen binnen handbereik. Bovendien heb je de kans om vooraf langs te gaan en de sfeer van de woning en de buurt te proeven.
Nieuwbouwwoningen kun je vaak niet van tevoren bezichtigen. Wel kun je rekenen op een moderne en functionele indeling, met veel lichtinval en open ruimtes. Alles is strak afgewerkt en meestal zijn er weinig tot geen gebreken.
Daarnaast bieden nieuwbouwwoningen meer keuzevrijheid; je bepaalt zelf de keuken, badkamer en andere afwerkingen. Nieuwbouwwijken hebben vaak nog tijd nodig om te gaan ‘leven’. Wel zijn ze ruim opgezet en voorzien van moderne infrastructuur, wat ze aantrekkelijk maakt voor gezinnen.
Onderhoud en renovatie
Oudere huizen zijn vaak enigszins verouderd en vragen soms om aanzienlijke investeringen in schadeherstel, opknapwerk en isolatie. Voor doorgewinterde doe-het-zelvers is dit een kans om geld te besparen en het huis naar eigen wens op te knappen.
Maar als je minder handig bent, lopen de kosten al snel flink op. Een bouwkundige keuring geeft inzicht in de staat van de woning en de werkzaamheden die nog moeten gebeuren. Zo krijg je een beter beeld van de mogelijke kosten en risico's.
Nieuwbouwwoningen worden kant-en-klaar opgeleverd. Ze zijn gebouwd volgens moderne bouwvoorschriften, zijn duurzaam en energiebesparend en vereisen de eerste jaren nauwelijks onderhoud.
Wel zijn er vaak nog initiële werkzaamheden nodig, zoals de aanschaf van een keuken, badkamer en vloerafwerking. Deze kosten zijn vaak niet bij de aankoopprijs inbegrepen.
Het financiële plaatje
Zowel oudbouw- als nieuwbouwwoningen zijn beschikbaar in verschillende prijsranges. Hoewel nieuwbouw over het algemeen iets duurder is, heeft de prijs vooral te maken met de locatie en de specifieke eigenschappen van de woning. Wel zijn er bijkomende financiële aspecten die ervan afhangen of je een oudere of een nieuwe woning koopt.
Bij de aanschaf van een bestaande woning krijg je te maken met de zogenaamde ‘kosten koper’. Denk aan overdrachtsbelasting, notariskosten, taxatiekosten en de kosten van een aankoopmakelaar.
Hoewel de aankoopprijs in veel gevallen lager is dan die van een nieuwbouwwoning, moet je rekening houden met meer onderhouds- en renovatiekosten. Wel kun je bij oudere woningen profiteren van een lager btw-tarief voor renovatiewerkzaamheden.
Nieuwbouwwoningen hebben een hogere marktwaarde, waardoor je een hogere hypotheek krijgt. Als de woning volledig energieneutraal is, kun je ook nog eens 6% extra lenen.
Daar komt bij dat nieuwbouwwoningen vaak een hogere doorverkoopwaarde hebben, omdat ze voldoen aan de laatste eisen op het gebied van duurzaamheid en comfort. Je bent in de eerste jaren minder kwijt aan onderhoud en reparatiekosten en vanwege goede isolatie en energiezuinige maatregelen bespaar je kosten op je energierekening.
Wel moet je rekening houden met extra woonkosten tijdens het bouwproces van je nieuwbouwwoning. Vaak duurt het wel 1 à 2 jaar voor je nieuwe huis bewoonbaar is. In de tussentijd moet je ergens anders wonen en betaal je dus dubbele lasten.
Wat past bij jou?
De keuze tussen oudbouw en nieuwbouw hangt sterk af van je persoonlijke voorkeuren en situatie. Houd je van charme, karakter en ben je bereid om te investeren in renovatie? Dan kan een oudere woning een prachtige keuze zijn.
Gaat je voorkeur uit naar comfort, lage onderhoudskosten en duurzaamheid? Dan biedt een nieuwbouwwoning wellicht meer voordelen. Denk goed na over wat voor jou belangrijk is en laat je goed informeren voordat je een beslissing neemt. Zo vind je de woning waarin jij de komende jaren gelukkig wordt.