Wat vinden mensen belangrijk bij een huis kopen?
25 september 2019 
5 min. leestijd

Wat vinden mensen belangrijk bij een huis kopen?

Belangrijk bij huis kopen. 

Beste aankoopmakelaarBelangrijker nog, wat vind jij belangrijk bij een huis kopen? In de crisistijd zag je het eisenpakket toenemen. Kopers werden kritischer omdat er toch voldoende woningen te koop stonden. Daarnaast kon je vaak scherp onderhandelen dus had je als koper een goede uitgangspositie. Je kon je focussen op wat je écht mooi en belangrijk vond.

De crisisjaren zijn voorbij en het aanbod is laag. Eigenlijk is er voor iedere woningzoeker geen huis meer beschikbaar. Maar toch is het belangrijk dat je huis aan een aantal voor jou cruciale wensen voldoet Wat zijn die wensen?

Toename van wensen

Ik zie een toename van mensen die een huis willen kopen wat helemaal af is. Aannemers en klusbedrijven hebben het druk en zijn een stuk duurder geworden. Daarnaast is het lastiger geworden verbouwingen en verbeteringen mee te financieren. Ook hebben kopers vaak geen zin om maandenlang te klussen. Een drukke baan, sociaal leven en kinderen heeft heir ook grotendeels mee te maken.

Wensen anno nu

We zijn wat kritischer geworden en kijken tegenwoordig verder dan onze neus lang is. Ook in een verkopersmarkt. Natuurlijk moeten we soms concessies doen maar over het algemeen zoeken we allemaal hetzelfde soort huis. Te beginnen met voldoende leefruimte op de begane grond.

Leefruimte op de begane grond

Een woonkamer is tegenwoordig al snel te klein, dat merk je wanneer je aan bezichtigers een niet uitgebouwde woning laat zien. In de meeste gevallen valt het dan al direct tegen. Vooral als de buren wel een uitbouw hebben is het verschil nog duidelijker te zien. De huidige kopers wensen vaak voldoende leefruimte op de begane grond. Tegenwoordig kijkt een koper ook op een langere termijn dan vroeger. Waar ze vroeger begonnen met een appartement om die na een paar jaar weer te verkopen zie je tegenwoordig dat de kopers voor een langere termijn gaan. Een plek waar ze minimaal 10 tot 20 jaar zouden kunnen wonen.

Modern en af

Veel kopers vallen voor een woning die af is en waar niets tot weinig geklust hoeft te worden. Op zich logisch maar daarvoor sta je wel in de rij en moet je zeker de hoofdprijs betalen. Waar de oudere generatie zelf huizen bouwden of de kluswerkzaamheden zelf deden zie je dat de jeugd dit toch vaak uit wil besteden. De bereidheid om te klussen is er vaak wel maar de kunde en vakkennis niet. Vaak worden de ouders ingezet indien er toch een klushuis wordt gekocht.

Diepe zonnige tuin

Mijn ervaring is dat huizen met een tuin op het Noorden zijn lastiger te verkopen. Vooral als de tuin niet al te diep is en de zon aan het einde van de dag is verdwenen. Mensen willen tegenwoordig ’s avonds lekker in de tuin zitten om te genieten. Daar wordt bij de selectie huizen wat ze gaan bekijken soms al rekening mee gehouden.

Een royale open keuken

Waar je vroeger vaak dichte keukens had is de wens groot voor een open keuken. Wanneer ik bezichtigingen bij huizen met een dichte keuken doe krijg ik vaak de vraag of de muur eruit kan. In veel gevallen kan dat wel maar moet er een balk in worden geplaatst. De huidige kopers vinden het fijn om samen met familie en vrienden te koken waarbij ze contact hebben met het eetgedeelte.

Voldoende en ruime slaapkamers

Waar de één de eerste verdieping niet zo belangrijk vindt zie je dat bij veel anderen wel. Voldoende en ruime slaapkamers wordt zeer op prijs gesteld. Hier wordt de koper blij van want dan is er voldoende ruimte voor gezinsuitbreiding in de toekomst.

Dakkapel op zolder

Een dakkapel op zolder waardoor meer ruimte ontstaat is vaak een wens maar ook soms een wens voor de langere termijn. Natuurlijk is het fijn dat dit al geregeld is maar geeft vaak niet de directe doorslag. Als verkoper is het soms slim om al een offerte op tafel neer te leggen voor het plaatsen van een dakkapel. Daarmee voorkom je onnodig hoge schattingen van bezichtigers. De makelaar kan hier ook op wijzen.

Voldoende licht

Een lichte woning vinden mensen vaak heerlijk. Vooral de woonkamer en keuken moet zijn voorzien van veel licht. Dat is natuurlijk niet altijd zo en zou je mee kunnen leven als de rest wel aan je wensen voldoet. Bij een uitbouw met plat dak zou je een lichtstraat kunnen overwegen. Daar kun je een gespecialiseerd bedrijf voor inschakelen.

Ruime of 2e badkamer e.v.t. met bad

Ook dit komt steeds vaker voor op de wensenlijst van de koper. Een ligbad met aparte douche en liefst ook separaat toilet. Vloerverwarming is hierbij van ondergeschikt belang en telt in mijn ogen niet echt mee voor de beslissing wel of niet het huis te kopen.

Duurzaam huis

Er is een toename van kijkers die duurzaamheid steeds belangrijker gaan vinden. Vaak kom je dan bij nieuwbouw terecht maar ook bij oudere huizen kan het lonen om te investeren in bijvoorbeeld isolatie of dubbel glas. Om het energielabel wordt regelmatig gevraagd waarbij een laag energielabel toch vragen oproept. Hiervoor zou je een energieadviseur in kunnen schakelen om jouw mogelijkheden in kaart te brengen.

De buurt en buren

De buurt wordt steeds belangrijker is het beslissingsproces bij een huis kopen. Een fijne buurt met de nodige voorzieningen dichtbij spreekt toch tot de verbeelding bij veel kopers. Je ziet dat tegenwoordig veel huur- en koopwoningen door elkaar of tegenover elkaar worden gebouwd. Kopers zijn daar scherp op en vragen daar vaak tijdens een bezichtiging regelmatig naar. Ook vinden ze het belangrijk wie ernaast woont en of er wel of geen overlast is in de buurt.

Tot slot:

Beste hypotheekadviseurEen woning die af is heeft vaak de voorkeur maar het lukt niet altijd die te vinden. Hierbij moet je denken aan een moderne badkamer en keuken. Maar ook aan mooie afgewerkte wanden en vloeren. De leefruimte in combinatie met de tuin geeft in de meeste gevallen de voorkeur. Wil jij weten wat de mogelijkheden zijn? Begin dan met het uitnodigen van een hypotheekadviseur. Die vind je op deze site. Hij/zij kan een eerste stap zijn in een succesvol traject.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Aankoopmakelaar en bouwkundige keuring

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor